Ce sunt examinările ginecologice?

Ginecologia este un domeniu medical care se ocupă de sistemul reproducător feminin. Un consult ginecologic reprezintă o examinare anuală a sănătății sistemului reproducător feminin – precum sunt controalele oftalmologice sau dentare periodice.

De obicei, medicii denumesc consultațiile ginecologice „vizite medicale ale unei femei sănătoase”, deoarece prin intermediul acestora poți depista, încă de la început, eventualele mici probleme, înainte ca acestea să se transforme în unele grave. Este aproximativ ca atunci când un dentist descoperă o carie înainte ca aceasta să provoace dureri la nivelul dintelui.

Medicii denumesc controlul anual „examinare ginecologică”, deși nu presupune prea multă examinare propriu-zisă.  Un medic sau o asistentă se va uita rapid la sânii tăi și „acolo jos” pentru a se asigura că totul este în regulă. Dar cel mai mult din timpul examinării îl vei petrece discutând cu medicul în legătură cu sistemul tău reproducător.

Unele dintre lucrurile despre care ți se vor pune întrebări sunt menstruațiile, metodele contraceptive, bolile cu transmitere sexuală, relații, sarcină, și percepția asupra propriului corp. Cel mai important, vei avea oportunitatea să pui întrebări despre orice dorești să afli – spre exemplu, despre felul în care arată sânii tăi, dacă ar trebui să îți epilezi părul pubian sau nu, sau dacă lucrurile pe care le-ai auzit despre bolile cu transmitere sexuală sunt reale.

Când ar trebui să fac un consult ginecologic?

Medicii recomandă fetelor ca primul consult ginecologic să aibă loc între 13 și 15 ani. Majoritatea fetelor deja au intrat la pubertate până atunci, deci este un moment prielnic pentru a verifica dacă totul se dezvoltă cum trebuie.

După prima examinare, ar trebui să faci acest consult o dată pe an, chiar dacă nu simți că ceva este în neregulă. Din cauza faptului că aproape tot sistemul reproducător este în interiorul organismului, nu îți pot da mereu seama, cu exactitate, dacă apare o problemă. Discutând despre ce se întâmplă cu corpul tău, medicul sau asistenta își pot da seama dacă ceva nu e tocmai bine.

Majoritatea fetelor nu au nevoie de examinări la nivelul sânilor sau de consult pelvin înainte de 20-23 de ani. Dacă medicul sau asistenta observă, totuși, ceva neobișnuit (sau dacă prezinți probleme de tipul sângerărilor abundente, lipsa perioadei menstruale în unele cicluri, dureri, inflamații, mâncărimi vaginale, sau alte simptome) este posibil să îți facă un consult pelvin în cadrul examinării ginecologice. Medicii pot recomanda examinările la nivelul sânilor sau pelvine dacă ai un istoric familial medical care indică posibilitatea unei anumite probleme.

Citeste  Cofeina

Ce se întâmplă în timpul unei consultații ginecologice?

Când ajungi la locație pentru programare, recepționerii vor cere informații despre asigurarea ta de sănătate și îți vor înmâna câteva formulare pe care să le completezi. Formularele pot include întrebări de tipul:

  • data ultimei tale menstruații
  • alte afecțiuni pe care le ai (precum diabet sau astm)
  • ce medicamente iei
  • alergii
  • stilul tău de viață și obiceiuri care pot influența starea sănătății tale (precum exercițiile fizice sau fumatul)
  • istoricul familial medical (adică problemele de sănătate ale părinților tăi)
  • dacă ai fost vreodată însărcinată
  • dacă folosești metode contraceptive, și ce metode folosești

Consultul

O asistentă te va conduce în cabinet pentru a-ți măsura masa corporală și pentru a-ți lua tensiunea. Dacă doctorul va trebui să îți observe rapid corpul, precum creșterea sânilor, vei fi lăsată singură să te dezbraci. Asistenta îți va da un halat pe care să-l porți și un cearceaf cu care să te acoperi.

Medicul se va uita la sânii tăi pentru a constata nivelul procesului de creștere și dacă acesta se desfășoară normal. Apoi, va examina rapid organele reproducătoare externe (deschiderea vaginală și zona din jurul acesteia) pentru a se asigura că totul este în regulă.

Dacă nu ai făcut încă vaccinul contra virusului Papilloma uman (HPV), este posibil ca medicul sau asistenta să ți-l recomande, împreună cu alte imunizări la bolile cu transmitere sexuală, precum vaccinul contra hepatitei B.

Unii doctori preferă să vă cunoașteți înainte de a te examina. Alții fac consultul pur și simplu.

Unuia dintre părinți i se permite să asiste alături de tine la examinare dacă îți dorești. Dar dacă preferi ca părinții să nu fie prezenți în timpul examinării, discută acest aspect cu doctorul sau asistenta. Majoritatea doctorilor vor discuta cu tine în particular în timpul vizitei, deși vor fi nevoiți să îți includă părintele într-o altă discuție.

Medicii înțeleg importanța intimității și a confidențialității informațiilor primite de la pacient. Întreabă-ți medicul sau asistenta ce plănuiește să le spună părinților tăi despre rezultatele examinării tale, și precizează-i de dinainte dacă este ceva ce nu te simți confortabil să împărtășești cu părinții. În funcție de stat, există reguli diferite în ceea ce privește confidențialitatea medic-pacient. Dacă te îngrijorează acest aspect, atunci când suni pentru a face programarea, întreabă recepționerul despre politica acelei unități medicale în ceea ce privește intimitatea pacienților.

Citeste  Fibroza Chistică - Dietă și Nutriție

Testele pentru boli cu transmitere sexuală

Dacă ți-ai început viața sexuală, doctorul poate face niște teste pentru a depista posibile boli cu transmitere sexuală. Aceste teste presupun furnizarea unei probe de urină sau un tampon vaginal pentru ca doctorul să le trimită la un laborator pentru efectuarea unor analize.

Dacă îți faci testul cu tamponul într-un cabinet medical, doctorul sau asistenta va introduce un tampon de bumbac în vaginul tău de unde va colecta o probă de mucus. Există locuri de unde poți lua acasă trusa cu echipamentul necesar pentru recoltare astfel încât să o faci de una singură.

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală se depistează în urma unor probe de urină sau unui test cu tampon, dar există câteva care necesită și analize de sânge.

Medicii fac tot posibilul să mențină rezultatele analizelor tale confidențiale. Discută cu doctorul sau cu asistenta pentru a stabili maniera în care vrei să primești rezultatele testelor pentru bolile cu transmitere sexuală și cum să procedeze în cazul în care nu pot să dea de tine în mod direct.

Pune întrebări

Există foarte multe zvonuri cu privire la sex și sexualitate. Consultul ginecologic reprezintă șansa ta de a primi răspunsurile corecte.

Înainte de a merge la control, notează-ți toate întrebările pe care le ai. Poți lua lista cu tine, astfel încât să te asiguri că nu îți scapă nimic. De asemenea, dacă te simți timidă sau rușinată să pui o anumită întrebare, poți să îi dai doctorului sau asistentei să citească singuri întrebarea de pe listă.

La început, s-ar putea să ți se pară jenant să vorbești despre anumite subiecte, mai ales în cazul în care nu ți-ai început încă viața sexuală și nici nu plănuiești să o faci. Dar cel mai propice moment pentru a discuta despre sex și relații este chiar înainte de a fi nevoie să știi cum stau lucrurile, astfel încât să fii complet pregătit când va veni vremea.

Mai există un avantaj în a trece peste starea ciudată pe care o simți atunci când vorbești despre sex cu medicul tău: cu cât vorbești mai mult despre subiecte delicate și dificile, cu atât vei deveni mai confortabilă în a le aborda. Acest lucru poate înlesni comunicarea ta cu părinții în ceea ce privește subiecte sensibile – nu neapărat despre sex. Medicul îți poate da sfaturi despre cum să vorbești cu partenerul despre prezervativ, boli cu transmitere sexuală, și alte subiecte legate de sănătatea reproducerii.

Citeste  A te simți proaspătă

Cine face consultul?

Majoritatea consultațiilor ginecologice sunt întreprinse de ginecologi, dar nu e un lucru obligatoriu. Medicii de familie, specialiști în sănătatea adolescenților, asistente medicale, sau pediatrii pot, de asemenea, face consultații ginecologice. Unele fete își fac consultul la o clinică medicală.

Deopotrivă, bărbații și femeile medici pot efectua consultații ginecologice. Cel mai important este să te simți în largul tău cu persoana care te examinează.

Programarea

Dacă ai 13 ani sau mai mult și părinții nu ți-au vorbit despre consultațiile ginecologice, spune-le că ți-ar dori să o faci. Este cel mai bine să îți incluzi părinții în menținerea și îmbunătățirea sănătății tale. Dacă vrei să mergi la doctor, vei avea nevoie probabil de un părinte sau un adult, în general, pentru a te ajuta cu asigurarea medicală (altfel, consultațiile pot fi foarte scumpe).

Dacă nu dorești să îți implici părinții, te poți duci la o clinică medicală. Unele clinici din cadrul liceelor oferă consultații cu privire la sistemul reproducător. Personalul medical din astfel de clinici este instruit pe deplin și, adesea, oferă examinări la un preț foarte scăzut.

Înainte de a te prezenta la programare, notează-ți toate întrebările pe care le ai, precum și data ultimei menstruații avute. Ia cu tine cardul de sănătate sau ține minte informațiile cu privire la asigurarea ta de sănătate.

După consultație

Cabinetul sau clinica te va înștiința dacă este nevoie să revii pentru consultații mai amănunțite după controlul tău ginecologic. Dacă nu, atunci nu va fi nevoie să te întorci până în anul următor – decât dacă observi anumite probleme, desigur.

Consultațiile ginecologice ajută în identificarea timpurie a posibilelor probleme, deci este recomandat să îți faci câte un consult pe an. Dacă nu dorești să revii pentru că nu te-ai simțit confortabil cu medicul sau asistenta, găsește alt medic sau altă clinică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.