De Ce Trebuie Să Mă Las De Fumat?

1
2955

Când părinții tăi erau tineri, oamenii puteau cumpăra țigări și fuma aproape oriunde – chiar și în spitale! Reclamele la țigări erau pretutindeni. Astăzi, suntem mai conștienți despre cât de mult ne poate afecta fumatul sănătatea. Fumatul este restricționat sau interzis în aproape toate locurile publice și companiile de țigări nu mai au permisiunea de a face reclamă la TV, radio și în majoritatea revistelor.

Aproape toată lumea știe că fumatul poate cauza cancer, emfizem și boli cardiovasculare; poate scurta viața cu 10 ani sau mai mult; și acest obicei poate costa un fumător mii de lei pe an. Deci, cum se face că oamenii încă mai fumează? Răspunsul, într-un cuvânt este – dependența.

Odată ce începi este greu să renunți

Fumatul este un obicei greu de oprit pentru că tutunul conține nicotină, care are un grad de dependență foarte mare. La fel ca în cazul heroinei sau altor droguri care creează dependență, corpul și mintea devin rapid, atât de obișnuite cu nicotina din țigări astfel încât o persoană are nevoie de ea pentru a se simți normal.

Oamenii încep să fumeze dintr-o varietate de motive. Unii cred că arată grozav. Alții încep, deoarece membrii familiei sau prietenii fumează. Statisticile arată că aproximativ 9 din 10 fumători încep înainte să împlinească vârsta de 18 ani. Majoritatea adulților care au început să fumeze din adolsecență, nu s-au așteptat niciodată să devină dependenți. De aceea, oamenii spun că este mult mai ușor să nu începi să fumezi deloc.

Cum afectează fumatul sănătatea ta

Nu există motive fizice de a începe să fumați. Corpul nu are nevoie de tutun așa cum se întâmplă în cazul mâncării, apei, somnului și exercițiilor fizice. Și o mare parte din chimicalele din țigară, cum ar fi nicotina și cianura, sunt de fapt otrăvuri care pot să ucidă, în doze destul de mari.

Corpul este inteligent. Intră în autoapărare atunci când este otrăvit. Fumătorii amatori simt adesea dureri sau arsuri în gât sau plămâni, iar unii oameni, se simt rău sau chiar vomită în primele câteva momente când încearcă tutunul.

Urmările acestei intoxicații au loc treptat. Pe o perioadă mai lungă, fumatul conduce oamenii la dezvoltarea problemelor cardiace, accidentelor vasculare cerebrale, emfizemul ( distrugerea țesutului pulmonar ) și a multor tipuri de cancer – inclusiv cancer la plămâni, gât, stomac și vezica urinară. Oamenii care fumează pot dezvolta probleme ale pielii cum ar fi psoriazis ( un tip de eczemă ) și le apar riduri mult mai devreme. De asemenea, prezintă un risc crescut de infecții cum ar fi bronșita și pneumonia.

Citeste  Ciupercile halucinogene

Majoritatea din aceste boli limitează abilitatea unei persoane de a fi în mod normal activ și pot fi fatale. În Statele Unite ale Americii, fumatul este responsabil de 1 din 5 decese.

Fumătorii nu dezvoltă doar apariția ridurilor și îngălbenirea dinților, ci pierd de asemenea din densitatea oaselor ceea ce crește riscul de apariție a osteoporozei, o afecțiune care provoacă oamenilor mai în vârstă să devină cocoșați și ruperea oaselor mult mai ușor. Fumătorii tind de asemenea să fie mai puțin activi decât nefumătorii pentru că fumatul afectează puterea plămânului.

Fumatul poate cauza de asemenea probleme ale fertilității și poate avea un impact asupra sănătății sexuale atât la bărbați cât și la femei. Femeile care iau pastile sau folosesc alte metode bazate pe hormoni pentru contracepție (cum ar fi plasture sau inel) cresc riscul de a avea probleme serioase de sănătate, cum ar fi infarctul, dacă fumează.

Consecințele fumatului poate părea atât de departe, dar pe termen lung problemele de sănătate nu sunt singurele pericole ale fumatului. Nicotina și celelalte toxine din țigări, trabucuri și pipe pot afecta corpul unei persoane rapid, ceea ce înseamnă că tinerii fumători resimt o mulțime din aceste probleme:

  • Respirație urât mirositoare. Țigările lasă fumătorii cu o afecțiune numită halitoză sau respirație urât mirositoare persistentă.
  • Mirosul urât al hainelor și părului. Mirosul fumului rânced are tendința de a persista – nu doar pe hainele oamenilor, ci și în păr, mobilă și mașină. Și este adesea greu să scoateți mirosul de fum.
  • Reducerea performanței atletice. Oamenii care fumează de obicei nu pot concura cu colegii nefumători pentru că efectele fizice ale fumatului ( ca bătăile rapide ale inimii, scăderea circulației și dificultăți de respirație) afectează performanțele sportive.
  • Prezența unui risc mai mare de rănire și vindecare mai lentă în timp. Fumatul afectează abilitate corpului de a produce colagen, deci rănile sportive comune, cum ar fi vătămarea tendoanelor și ligamentelor, se vor vindeca mult mai lent la fumători decât la nefumători.
  • Creșterea riscului de a se îmbolnăvi. Studiile arată că fumătorii sunt mai predispuși la răceli, gripă, bronșită și pneumonie decât nefumătorii. Iar persoanele cu anumite condiții de sănătate, ca astmul, devin mai bolnavi dacă fumează (și de multe ori, chiar dacă se află în preajma persoanelor care fumează). Deoarece tinerii care privesc fumatul ca pe o cale de a gestiona greutatea și adesea fumează în loc să mănânce, corpului lor îi lipsește nutrienții de care are nevoie să crească, să se dezvolte și să lupte împotriva bolilor așa cum ar trebui. 
Citeste  Fibrele alimentare - De ce avem nevoie de ele și unde le putem găsi

Narghileaua și țigările electronice

Nu doar țigările pot face oamenii dependenți de tutun. Narghileaua, produsul principal al cafenelelor din societatea Estului Mijlociu, este o conductă de apă folosită pentru a fuma tutun cu ajutorul unui furtun cu muștiucul în formă de con. Este un mit faptul ca narghileaua este mai sănătoasă pentru că fumul este răcit atunci când trece prin apă.

Dar uitați-va la negreala, mâzga rășinoasă care se acumulează în furtunul narghilelei. O parte din asta merge în gura și plămânii consumatorului. De aceea experții spun că narghileaua nu este mai sănătoasă decât țigările – și având în vedere că nu are filtru și oamenii o folosesc des pe perioade lungi de timp, riscul de a se îmbolnăvi este chiar mult mai mare. Narghileaua este de obicei împărțită, deci există și riscuri suplimentare ca microbii să fie împrăștiați.

De asemenea, aveți grijă cu țigările electronice, care conțin chimicale cauzatoare de cancer și alte toxine, inclusiv un compus folosit la antigel. Aceste dispozitive cu baterii folosesc rezerve umplute cu nicotină, arome și alte chimicale și le transformă în aburi care sunt inhalați de utilizator.

De ceva timp în S.U.A., narghilele și țigările electronice nu fuseseră reglementate sau studiate de Administrația drogurilor și alimentației din S.U.A. (FDA) , deci se știau puține lucruri despre siguranța lor. Dar începând din august 2016, au apărut reguli noi de monitorizare a acestor produse. În viitor, narghilele și țigările electronice care sunt vândute au nevoie de aprobarea FDA și companiile vor trebui să afișeze avertismente de sănătate astfel încât oamenii să cunoască riscul. Dar un singur lucru este încă sigur: nu există niciun produs cu nicotină lipsit de pericol.

Citeste  Despre Chlamydia (Clamidioza)

Azvârliți mucurile de țigară și rămâneți nefumători

Toate formele de tutun – țigări, pipe, trabucuri, narghilele și tutun fără fum – sunt periculoase. Nu ajută să înlocuiți produs care par a fi mai bune pentru dumneavoastră decât țigările normale, ca țigările electronice sau filtrate sau țigări cu gudron redus.

Singurul lucru care poate ajuta cu adevărat o persoană să evite problemele asociate cu fumatul este să rămână nefumător. Asta nu este întotdeauna ușor, mai ales daca toată lumea din jurul dumneavoastră fumează și vă oferă țigări. Poate să vă ajute să aveți motive pentru a nu fuma, pregătite pentru momentele în care simțiți presiunea, cum ar fi „Nu îmi plac” sau ”Vreau să mă mențin într-o formă bună pentru fotbal” (sau fotbal american, basketball sau alt sport).

Vestea bună pentru persoanele care nu fumează sau care doresc să renunțe este că studiile arată că numărul tinerilor care fumează a scăzut dramatic. În zilele noastre, cam 10% din liceeni fumează – ceea ce înseamnă că 9 din 10 nu fumează.

Dacă fumați și vreți să vă lăsați, aveți o mulțime de informații și ajutor disponibile. Diferite abordări pentru renunțarea la fumat funcționează pentru persoane diferite. Pentru unii, metoda ”curcanului rece” este cea mai bună. Alții cred că o abordare mai lentă este potrivită. Unele persoane consideră că îi ajută să meargă la grupuri de sprijin, mai ales adolescenții. Aceste grupuri sunt uneori sponsorizate de spitale locale sau organizații ca American Cancer Society. Internetul oferă numeroase de resurse bune pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Când renunțați, poate fi de ajutor să realizați că primele câteva zile sunt cele mai grele. Așa că nu renunțați. Unele persoane descoperă că au câteva recidive înainte să reușească să renunțe pentru totdeauna.

A rămâne nefumător vă va oferi foarte mult din orice – mai multă energie, o performanță mult mai bună, un look mult mai bun, mai mulți bani în buzunar și până la urmă (cel mai important) mai mulți ani pentru a trăi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.