Focul e o Joacă?

0
9937

Flăcările sunt periculoase

Îți topesc lumânările și îți luminează tortul. Dar știai că și cel mai mic foc poate scăpa de sub control și poate arde o casă întreagă? Sau că multe incendii sunt pornite de către copii?

Incendiile înaintează foarte repede. Un incendiu poate arde o clădire întreagă în câteva minute. O casă în flăcări poate da foc și altor case. Focul nu este periculos doar în spațiile închise. Și afară poate scăpa de sub control, dacă iau foc grămezi de frunze sau iarbă. De asemenea, dacă nu sunt stinse complet, focurile de tabără pot duce la incendii mari.

De multe ori, copiii mici se joacă cu focul, deoarece sunt curioși și nu înțeleg câte pagube poate provoca. Dacă vezi un copil jucându-se cu chibrituri, lumânări sau orice altă sursă de foc, cheamă imediat un adult!

De asemenea, și copiii mai mari pot fi tentați să atingă lumânările aprinse sau să dea foc unor lucruri, doar ca să vadă ce se întâmplă. Nu face asta! Copiii care se joacă cu focul pot ajunge să își provoace singuri arsuri, să rănească alți oameni sau să distrugă lucruri importante, precum casele sau pădurile.

Dacă observi un copil – chiar și unul mai mare – care se joacă cu focul, anunță un adult. Și dacă vrei vreodată, să încerci ceva ce implică surse de foc, anunță un adult care să te poată ajuta.

Focul poate fi plăcut și amuzant de privit, dar numai atunci când poate fi controlat. Ca, de exemplu, un foc de tabără, un șemineu într-o seară de iarnă sau un foc de artificii profesionist.

Citeste  Care este Greutatea Corectă pentru Mine?

De ce ne fascinează focul

Focul este o unealtă și chiar una fascinantă. Este un element de bază, precum pământul, aerul și apa. Focul reprezintă energie. De fapt, vedem o reacție chimică chiar sub ochii noștri. Pentru a arde, el are nevoie de combustibil și oxigen și, odată aprins, se stinge doar când rămâne fără aceste două elemente. Asta îl face valoros și, în același timp, periculos.

Dacă dai foc unei crengi în pădure și apoi o scapi pe jos, flacăra va arde atâta timp cât are combustibil (mai multe crengi, frunze etc.) și oxigen (în aer se găsește o cantitate foarte mare).

Așa că evită focul și urmează aceste sfaturi:

  • Nu folosi niciodată cuptorul, șemineul sau lumânările fără un adult care să te supravegheze. Ai grijă la locurile cu temperaturi ridicate precum acestea, deoarece, dacă te apropii prea tare, îți pot lua foc hainele.
  • Felinarele, caloriferele electrice și radiatoarele se încălzesc foarte tare când sunt pornite, așa că nu le atinge. Niciodată nu pune haine deasupra lor, nici măcar în joacă.
  • Nu te juca cu întrerupătoarele, cablurile electrice sau prizele. Un adult ar trebui să verifice să nu ai prea multe dispozitive conectate la același prelungitor sau priză.

Pentru sute de ani, focul a ajutat la pregătirea hranei, a încălzit oamenii, dar, din nefericire, a și distrus lucruri și a rănit oameni. De asemenea, mereu a fost interesant de privit.

Așa că, data viitoare când privești un foc într-un șemineu, amintește-ți că multe generații s-au bucurat de aceeași imagine. Însă, bucură-te de el în siguranță și nu te vei răni!

Citeste  Nasul tău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.