Creierul și Sistemul Nervos

2
18010

Cum îți amintești drumul către casa prietenului tău? Cum clipesc ochii tăi fără ca măcar să te gândești la asta? De unde apar visele? Creierul tău se ocupă de toate acestea și face multe altele.

De fapt, creierul este conducătorul întregului tău corp. Conduce și controlează practic, tot ceea ce faci, chiar și atunci când dormi. Nu este prea rău pentru ceva ce arată ca un burete mare, ridat și gri!

Creierul tău prezintă mai multe componente care funcționează împreună. Vom vorbi despre aceste cinci părți, jucători-cheie din echipa creierului :

  • Creierul mare (encefalul)
  • Cerebelul
  • Trunchiul cerebral
  • Glanda pituitară
  • Hipotalamusul

Cea mai mare parte: Creierul mare

Cea mai mare parte a creierului este encefalul. Acesta reprezintă 85% din greutatea creierul marecreierului și este ușor să observi de ce. Encefalul este partea creierului responsabilă de gândire și controlează mușchii voluntari – cei care se contractă atunci când vrei asta. Deci, nu poți să dansezi – sau să lovești o minge de fotbal – fără ajutorul creierului mare.

Când gândești intens, îți folosești encefalul. Ai nevoie de el pentru a rezolva probleme de matematică, să înțelegi un joc video sau să desenezi o imagine. Memoria ta este localizată la nivelul creierului mare – atât memoria de scurtă durată (ce ai mâncat la cină aseară, spre exemplu) cât și memoria de lungă durată (numele acelui carusel în care te-ai dat în urmă cu două veri). Encefalul te ajută să raționezi, ca atunci când realizezi că este mai bine să îți faci temele acum, deoarece mama ta, te duce la un film mai târziu.

Acesta are două emisfere cerebrale, una pe fiecare parte a capului. Oamenii de știință sunt de părere că emisfera dreaptă, te ajută să te gândești la lucruri abstracte ca și muzica, culorile și formele. Se spune că cea dreaptă este mai analitică, ajutându-te cu matematica, logica și vorbirea. Oamenii de știință știu sigur faptul că, emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului tău, iar emisfera stângă, partea dreaptă.

 

Rolul cerebelului în echilibru

Urmează să vorbim despre cerebel. Acesta se află în partea din spate a creierului, sub rolul creierului in echilibruencefal. Este mult mai mic decât creierul mare, cu doar 1/8 din mărimea acestuia. Dar este o parte foarte importantă a creierului. Controlează echilibrul, mișcarea și coordonarea (felul în care mușchii tăi funcționează împreună).

Citeste  Steroizii - periculoși sau nu?

Datorită cerebelului tău, poți să îți menții poziția verticală, echilibrul și te poți mișca în voie. Gândește-te la un surfer care „călărește” valurile pe placa sa. Ce necesită mai mult pentru a-și menține echilibrul? Cea mai bună placă de surf? Cel mai bun costum? Nu – are nevoie de cerebel.

Trunchiul cerebral reglează respirația – și multe altele

O altă parte a creierului, mică dar puternică, este trunchiul cerebral. Trunchiul cerebral este creierul si respiratialocalizat dedesubtul creierului mic (cerebelul). Conectează restul creierului de măduva spinării, care străbate gâtul și spatele. Acesta este responsabil de toate funcțiile de care corpul tău are nevoie pentru a trăi, cum ar fi respirația , digestia mâncării și circulația sângelui.

O parte din treaba trunchiului cerebral este controlul asupra mușchilor involuntari – cei care funcționează automat, fără ca măcar să te gândești la asta. Există mușchi involuntari la nivelul inimii și stomacului și el îi spune inimii să pompeze mai mult sânge când mergi cu bicicleta sau îi spune stomacului să îți digere prânzul. Trunchiul cerebral organizează milioanele de informații pe care creierul și restul corpului le trimit dintr-o parte în alta. Of! Este o treabă grea să fii secretarul creierului!

Glanda pituitară controlează creșterea

Glanda pituitară este foarte mică – de o mărime apropiată unui bob de mazăre. creierul si glanda pituitaraTreaba ei este să producă și să elibereze hormoni în interiorul corpului tău. Dacă hainele de anul trecut îți sunt prea mici, glanda pituitară eliberează hormoni speciali care te fac să crești. Această glandă joacă un rol important și în pubertate. Aceasta este perioada în care corpurile băieților și fetelor trec prin schimbări majore, pe măsură ce se transformă în bărbați sau femei, toate acestea fiind posibile, datorită hormonilor eliberați de glanda pituitară.

Această mică glandă joacă un rol important, furnizând mulți alți hormoni, cum ar fi cei care controlează cantitățile de zahăr și apa din corpul uman. Ajută și la menținerea metabolismului tău. Metabolismul reprezintă tot ceea ce se petrece în interiorul corpului tău pentru a-l menține în viață, în continuă dezvoltare și aprovizionat cu energie, ca și respirația, digestia mâncării și transportul sângelui.

Citeste  Ochelarii și lentilele de contact

Hipotalamusul controlează temperatura

Hipotalamusul este termostatul din interiorul corpului tău (acea cutiuță mică de pe perete, creierul si hipotalamusulcare controlează temperatura din casa ta). Acesta știe ce temperatură ar trebui să aibă corpul tău (aproximativ 98,6°F sau 37°C). În cazul în care, corpului tău îi este mult prea cald, hipotalamusul îi spune să transpire. Dacă îți este prea frig, hipotalamusul te face să tremuri. Atât transpiratul cât și tremuratul, reprezintă încercări de a readuce temperatura la normal.

Așadar, creierul este conducătorul, dar nu o poate face singur. Are nevoie de niște nervi – o mulțime de nervi. Și are nevoie de măduva spinării, care este o lungă adunătură de nervi în interiorul coloanei vertebrale, care o protejează. Măduva spinării și nervii – cunoscute sub numele de sistem nervos –  este cel care permite „curgerea” mesajelor de-o parte și de alta, între creier și corp.

Dacă un cactus țepos cade de pe un raft și se îndreaptă chiar spre prietenul tău, creierul și nervii îți comunică să sari și să îi strigi să se ferească. Dacă ești foarte atent, poate poți prinde planta, înainte să îți atingă prietenul!

Poate că te întrebi, ce este cu acești nervi pe care nu îi poți vedea fără un microscop. Ce sunt ei până la urmă? Sistemul nervos este compus din milioane și milioane de neuroni care sunt celule microscopice. Fiecare neuron are mici prelungiri care îi permite conectarea cu mulți alți neuroni.

Când te-ai născut, creierul tău a venit la pachet cu acești neuroni pe care îi vei avea mereu, dar mulți dintre ei nu erau conectați între ei. Când înveți lucruri, mesajele călătoresc de la un neuron la altul, la nesfârșit. La un moment dat, creierul tău începe să realizeze conexiuni între neuroni, așa că, lucrurile devin mai ușoare și le poți face din ce în ce mai bine.

Citeste  Focul e o Joacă?

Gândește-te când ai mers pe bicicletă pentru prima oară. Creierul tău a trebuit să se gândească la pedalat, păstrarea echilibrului, conducerea cu ajutorul mânerelor, observarea drumului și poate chiar și folosirea frânelor – toate odată. Muncă grea, nu-i așa? Dar, la un moment dat, pe măsură ce exersezi mai mult, neuronii trimit mesaje dintr-o parte în alta, până ce se creează o conexiune în creierul tău. Acum te poți plimba cu bicicleta fără a te gândi la asta deoarece, neuronii au creat cu succes o conexiune care să corespundă mersului cu bicicleta.

Locația emoțiilor

Având în vedere toate lucrurile pe care le face, este o surpriză faptul că acesta îți controlează emoțiile? Poate că ai primit exact jucăria pe care o doreai de ziua ta și ai fost foarte fericit. Sau prietenul tău este bolnav și te simți trist. Sau poate fratele tău mai mic a făcut dezordine în camera ta și ești furios! De unde vin acele emoții? Creierul tău, bineînțeles.

Creierul tău are un mănunchi de celule pe fiecare parte numită amigdală. Cuvântul „amigdala” este din latinul cuvântului „migdala”, și așa arată această regiune. Oamenii de știință cred că amigdala e responsabilă de emoții. Este normal să simți diferite emoții, bune și rele. Câteodată te poți simți un pic trist iar altă dată, te poți simți speriat, caraghios, bucuros.

Poartă-te frumos cu creierul tău!

Deci, ce poți face pentru creierul tău? Destul de multe:

  • Mănâncă sănătos. Acest tip de mâncare conține calciu și potasiu, două minerale importante pentru sistemul nervos.
  • Fă sport, mișcare și multe exerciții fizice!
  • Poartă o cască, atunci când mergi cu bicicleta sau practici alte sporturi în care protecția capului este necesară.
  • Nu bea alcool, nu lua droguri și nu fuma!
  • Folosește-ți creierul prin participarea la activități care te provoacă, cum ar fi puzzle-uri, cititul, cântatul, fii creativ sau fă orice îți antrenează și dezvoltă creierul!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.