Sfaturi de la Antrenorul unui Sportiv cu Medalie de Aur

0
2049

Campionii olimpici nu reușesc singuri. În spatele fiecărui atlet de top, este un antrenor. Pentru campionul olimpic Michael Phelps, acel antrenor este Bob Bowman. Prima dată l-a antrenat pe Michael la Clubul Acvatic din North Baltimore (NBAC) și mai târziu, cu Echipa Olimpică a U.S.. Bowman îl știe pe Phelps de când era doar un înotător de 10 ani. Chiar de atunci, Bowman și-a dat seama că avea un talent special.

Vreți niște sfaturi de la un antrenor de medalie de aur? L-am rugat pe Bowman să ne împărtășească cele mai bune lucruri pentru tinerii atleți.

Care ați spune că sunt primele trei lucruri pe care un copil sau un tânăr le poate face pentru a-și îmbunătăți performanța în sport?

  1. Să-și îmbunătățească tehnica sau nivelul de aptitudini. Cred că asta este foarte important. Indiferent de ce fac, ei trebuie să-și exerseze tehnicile fundamentale și să-și îmbunătățească aptitudinile de bază.
  1. Să fii un student al strategiilor jocului, oricare ar fi. Asta, privind mai mult în ansamblu la sport, ca un tot, și să simtă cum este să fii în vârful sportului respectiv, și pot învăța multe lucruri care îi vor ajuta, indiferent de nivelul la care se află.
  1. Să aibă grijă de ei și în afara terenului de joc sau piscine. E necesară o nutriție adecvată, să se odihnească suficient, să aibă grijă de corpurile lor prin întinderi sau făcând lucruri asemănătoare. Cred că acestea sunt primele trei.

Ce ar trebui să facă atleții în afara sezonului să se mențină în formă de top? Ce ar trebui să nu facă?

Citeste  Despre ureche

Ce nu ar trebui să facă este să stea și să se uite la televizor tot timpul. Ar trebui să rămână activi. Orice ar face o persoană, un atlet mai bun, în orice domeniu, îi va ajuta – pentru că un atlet mai bun va juca mai bine, în orice sport. Dacă sunt înotători și vor să joace baschet sau să alerge sau să ridice greutăți, toate sunt bune pentru ei. Doar să rămână activi și să-și folosească corpul.

Ce ar trebui să mănânce atleții ca să se descurce cât mai bine?

În mod evident, e bine să stea departe de mâncarea nesănătoasă. Să mănânce acele alimente care stau la baza nutriției. Toți tinerii probabil, trebuie să mănânce mai multe fructe și legume ca și marea majoritate a adulților. Mănâncă o dietă echilibrată. Când ești tânăr și în creștere, te poți abate mai mult decât atunci când ești adult. Cu cât își formează obiceiuri sănătoase când sunt tineri, cu atât le va fi mai bine mai târziu.

Ce ai văzut la Michael Phelps de te-a făcut să crezi că are un mare potențial?

Am văzut într-adevăr un spirit foarte competitiv, indiferent de ceea ce făcea. Prima dată când l-am văzut se juca cu prietenii lui în spatele piscinei, și era destul de clar, doar uitându-te la el că iubea să câștige și ura să piardă.

Celălalt lucru era acela că, el era construit înotător. L-am văzut înotând într-o întrecere când avea 10 ani și îți puteai da seama că avea aptitudinile și calitățile fizice care erau necesare.

Citeste  Despre Meduze

Ce poate face un bun antrenor pentru un atlet?

Pentru un înotător, sunt ochii lor, în afara apei. Ei nu pot vedea ce fac. De multe ori, ce crezi că simți că faci nu este ceea ce ar trebui să faci.

Cel mai bun lucru pe care un antrenor îl face este să ofere feedback (răspuns, confirmare). De asemenea, cred că oferim îndrumare, motivare și alte lucruri. Antrenorul chiar este partenerul tău în activitate și cred că este mult mai bine când ai unul.

Cum este un antrenor particular?

Antrenamentul în particular este foarte asemănător cu lecțiile particulare la muzică, chiar ajută. Dacă ești student într-o trupă, la școală și vrei să-ți îmbunătățești aptitudinile individuale, lucrând cu cineva unu-la-unu, este foarte eficient. Dacă asta este valabil pentru ei, aș vorbi cu antrenorul echipei să aranjeze, dar cred că este foarte bine.

Michael a spus în trecut că îl forțai foarte mult și că erai dur cu el, și că apreciază asta. De ce este important pentru un antrenor să forțeze un atlet?

Există un citat minunat pe care l-am auzit: „Nu poate fi creștere, dezvoltare fără nemulțumire”. Și aceasta este adevărat în orice fază a vieții. Gândește-te. De ce ai schimba ceva dacă ești perfect mulțumit de cum este?

Ceea ce fac este să ridic continuu ștacheta și să-mi provoc atleții să ajungă mai sus și să meargă în locuri diferite. Uneori este incomod pentru oameni. De multe ori, este neplăcut, dar este o experiență minunată pentru ei, pentru că învață cum să se descurce în situații diferite. Învață ce aptitudini au și asupra cărui lucru trebuie să mai lucreze. Cred că din asta vine tot.

Citeste  Cum să fii un Copil în Formă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.