Pe parcursul acestor luni, bebelușul tău s-ar putea să spună, pentru prima oară, „mama” sau „tata” și va comunica folosind limbajul trupului, precum arătatul cu degețelul sau scuturatul capului.
Copilul va acorda și mai multă atenție cuvintelor și gesturilor tale și va încerca din răsputeri să te imite – așa că – ai grijă ce faci și ce spui!
Cum comunică bebelușii
La această vârstă, copiii își testează abilitățile verbale, în timp ce se pregătesc pentru marele debut al vorbirii. De la înșiruirea de bâlbâieli consonantice, precum „bababa”, aceștia vor începe să producă silabe recognoscibile ca „ga” și „da”. Văzându-și părinții plini de entuziasm la auzirea cuvintelor „tata” sau „mama”, bebelușii vor învăța rapid să facă legătura dintre un cuvânt și ceea ce înseamnă. Chiar înainte ca să poată vorbi, bebelușii comunică prin gesturi – arătând cu degețelul, scuturându-și capul atunci când spun „nu” și făcând cu mâna, atunci când își iau „la revedere” – toate acestea demonstrând abilitatea lor de a comunica, de a înțelege și de a răspunde la mesajele auzite.
Vei ști că bebelușul înțelege ceea ce spui, atunci când îl întrebi, spre exemplu, „Unde-i tăticu’?” și micuțul îți arată direcția corectă sau îi arăți cu degetul și îi spui: „Du-te și găsește mingea albastră” iar el se târăște exact după ea. Bebelușul tău ar trebui să răspundă, atunci când își aude propriul nume și ar trebui să privească în sus, către tine (sau cel puțin să se oprească din ce face) atunci când spui un „nu” hotărât.
Până la sfârșitul primului an de viață, copilul va face lucruri simple pe care i le ceri („Fă cu mâna!), se va bucura să se joace „de-a v-ați ascunselea”, spune „mama” și „tata” și gângurește cu inflexiuni tipice ale vocii.
Ce ar trebui să fac?
Continuă să vorbești cu bebelușul tău folosind nume, la fel ca și jocuri de cuvinte repetitive. Cere-i bebelușului să-ți arate obiecte cunoscute și întreabă-l: „Unde-i ceașca?”. Arată-i, de asemenea, o minge și întreabă-l: „Ce-i asta?”. Fă o pauză, înainte să-i oferi răspunsul. Curând, copilașul tău va arăta și va spune: „baa?” ca și cum ar pune o întrebare.
Numind obiectele pe parcursul întregii zile, accentuezi ideea că, fiecare lucru are propriul său nume. Începând de dimineață cu cuvântul „lapte”, până seara când ajungeți la cuvântul „ursuleț”, numind obiectele familiare, îl va ajuta pe micuț să învețe și să stocheze informațiile pentru atunci când va forma cuvinte „adevărate”.
Fă ca procesul de învățare să fie o experiență a întregului corp: atinge degetul de la picior al copilului atunci când pronunți cuvântul „deget” sau arată cu degetul propria ureche și spune: „ urechea lu’ mama (tata)”. Stai cu fața către bebeluș atunci când vorbești cu el, astfel încât, să-ți poată vedea expresia chipului și mișcările buzelor.
Fii iubitor de muzică și cântă-i bebelușului, pentru a-l încuraja să învețe să vorbească. Ascultând cuvintele, bebelușii învață să le recunoască și să le repete. Fă gesturi cu mâna și variază stilul și tempoul muzicii ,pentru a reține atenția micuțului. Bebelușii răspund, de asemenea, la rime, arătându-le cât de amuzant este limbajul.
Citește-i copilașului din cărți mari, cu imagini pline de culoare și încurajează-l să întoarcă paginile. Dă-i bebelușului tău o șansă de a „citi” și de a „răspunde” la întrebările tale.
Dacă ai îngrijorări
În preajma vârstei de 12 luni, bebelușii, de obicei, fac următoarele lucruri:
- răspund la „nu”
- urmează instrucțiuni simple
- fac gesturi simple ca arătatul cu degetul și scuturatul capului
- spun „mama” și „tata”
Atunci când vorbim despre dezvoltarea limbajului, există o gamă vastă ce reprezintă normalitatea pentru un bebeluș. Dacă ai temeri cu privire la abilitățile de limbaj ale micuțului sau cu privire la auzul acestuia, discută cu medicul tău.