Devenind părinte vitreg

0
2578

Devenind părinte vitreg

Să devii părinte prin alianță sau prin căsătoria cu un partener care are deja copii, poate fi o experiență rodnică și plină de satisfacții. Dacă n-ai avut niciodată copii, vei avea ocazia să-ți împărtășești viața cu o ființă mai fragilă, ajutând-o să-și modeleze caracterul. Dacă ai deja copii, le vei oferi mai multe șanse de a construi relații și de a stabili o legătură specială pe care doar frații o pot avea.

În unele cazuri, noii membri ai familiei pot merge mai departe fără nici un impediment (exact ca în serialul de comedie „The Brady Bunch”), dar în alte situații, te poți aștepta la dificultăți de-a lungul drumului. Înțelegând rolul tău ca părinte – dincolo de responsabilitățile zilnice care-l însoțesc – în plus, a fi părinte vitreg poate conduce la confuzie sau chiar conflict între tine și partenerul tău, foștii parteneri și copiii acestora.

Din moment ce nu există o formulă magică pentru a crea familia perfectă (fiecare familie are propria ei dinamică), este important să abordezi această nouă situație cu răbdare și înțelegere față de sentimentele celor implicați. Iată cum să faci lucrurile mai simple, în timp ce te adaptezi la noul tău rol.

Pornește încet

În primul rând, rolul părintelui vitreg este acela al unui adult grijuliu în viața copilului, asemănător unui membru iubitor al familiei sau al unui mentor. S-ar putea să-ți dorești imediat o relație mai apropiată și s-ar putea să te întrebi ce anume faci greșit, din moment ce noul tău copil vitreg nu se acomodează cu tine sau cu copiii tăi, atât de repede pe cât ți-ar plăcea – însă, relațiile au nevoie de timp pentru a se dezvolta.

Pornește încet și încearcă să nu grăbești lucrurile. Lasă-le să se dezvolte în mod natural – copiii pot spune când adulții sunt falși sau nesinceri. În timp, tu poți face ca relația cu copiii tăi vitregi să devină mai profundă, mai semnificativă, asta nu înseamnă neapărat, ca ea să semene cu cea pe care o au cu părinții lor naturali.

Factori care afectează relația

Copiii îndurerați din cauza unui părinte decedat sau din pricina separării sau divorțului părinților naturali, s-ar putea să aibă nevoie de timp pentru vindecare înainte să te poată accepta, pe deplin, ca părinte nou.

Pentru acei copii ai căror părinți naturali sunt încă în viață, recăsătorirea poate însemna sfârșitul speranței că părinții lor, vor fi din nou împreună. Chiar dacă au trecut mai mulți ani de când părinții lor nu mai sunt împreună, copiii (chiar și cei mai mari!), adesea, se agață de acea speranță pentru mult timp. Din perspectiva copiilor, această realitate îi poate determina să se simtă furioși, răniți sau dezorientați.

Citeste  Familiile Bilingve

Alți factori care ar putea afecta tranziția la rolul de părinte vitreg

  • Vârsta copiilor. Când vine vorba să reglăm și să dezvoltăm noi relații, copiii mai mici, în general, au o perioadă de acomodare mai ușoară decât cei mai mari.
  • De cât timp îi cunoașteți. De obicei, cu cât îi cunoști pe copii de mai mult timp, cu atât mai bine pentru relație. Sunt excepții (spre exemplu, dacă ai fost prieten(ă) cu părinții înainte ca aceștia să se despartă și ești învinuit(ă) pentru separarea acestora), dar în cele mai multe cazuri, un trecut împreună, face ca tranziția să fie un pic mai ușoară.
  • Cât timp te-ai întâlnit cu părintele înainte să vă căsătoriți. Din nou, sunt excepții, dar, de regulă, dacă nu te grăbești într-o relație cu adultul, copiii au un simț aparte care le spune că ești în această relație de mult timp.
  • t de bine se înțelege părintele cu care te căsătorești cu fostul(a) partener(ă). Acesta este un factor critic. Conflictul minim și comunicarea deschisă între foștii parteneri pot face o diferență majoră în ceea ce privește ușurința cu care copiii te acceptă ca părinte vitreg. Este mult mai ușor pentru copii, să treacă la o nouă viețuire, atunci când adulții păstrează comentariile negative la distanță de urechile lor.
  • Cât de mult timp petrec copiii cu tine. Încercând să stai lipit de copii în fiecare weekend – atunci când aceștia își doresc un timp de calitate cu un părinte biologic, pe care nu-l văd atât de des pe cum le-ar plăcea – poate fi o cale dificilă să te împrietenești cu noii tăi copii vitregi. Amintește-ți să pui nevoile lui pe primul loc: dacă își doresc să petreacă timp cu părintele biologic, ar trebui să aibă acel timp. Așa că, micșorându-te câteodată, dându-te la o parte, poate ajuta la netezirea căii pentru o relație mai bună pe viitor.

Știind dinainte, care ar fi situațiile care ar putea să devină problematice atunci când vin noi membri în familie, te poate ajuta să te pregătești, așa că, dacă apar dificultăți, te poți descurca, având în plus, o doză de răbdare și bunăvoință.

Citeste  Îmi ajut copilul să se concentreze

Pași spre a fi un părinte vitreg de succes

Toți părinții se confruntă cu dificultăți în prezent și pe mai târziu. Dar atunci când ești părinte vitreg, aceste obstacole sunt sporite de faptul că, nu ești părintele natural – asta poate da naștere la lupte puternice în cadrul familiei, fie că vin din partea copiilor, al fostului partener, sau chiar din partea partenerului actual.

Când treci prin momente grele, totuși, a pune pe primul loc nevoile copiilor, te poate ajuta să iei decizii bune. Iată cum:

  • Pune pe primul loc nevoile, nu dorințele. Copiii au nevoie de dragoste, afecțiune și reguli consecvente, mai presus de orice. Dăruindu-le jucării sau tratații speciale, mai ales, dacă nu sunt dobândite în urma unor note bune sau a unui comportament bun, poate duce la o situație în care să simți că faci negoț cu daruri în schimbul dragostei. În mod asemănător, dacă te simți vinovat pentru că-ți tratezi copiii biologici diferit față de copiii vitregi, nu cumpăra daruri pentru a rezolva situația. Fă tot ce poți mai bine ca să înțelegi cum poți să-i tratezi cu egalitate.
  • Lucruri legate de regulile casei. Păstrează regulile casei cât mai consecvent cu putință, pentru fiecare dintre copii, fie că sunt copiii tăi dintr-o relație anterioară, copiii partenerului tău, sau copii pe care îi aveți împreună. Copiii și adolescenții vor avea reguli diferite, dar ele trebuie aplicate la fel, de fiecare dată. Aceasta îi ajută pe copii să se adapteze la schimbări, cum ar fi mutarea într-o casă nouă, sau venirea pe lume a unui bebeluș, făcându-i să simtă că toți copiii din familie sunt tratați în mod egal. În cazul în care, copiii au de-a face cu două seturi de reguli în ambele familii, s-ar putea să fie timpul pentru o întâlnire doar între adulți – altfel, copiii pot învăța să respecte regulile „interioare” din fiecare familie, fiind un câștig pe termen scurt dar cu probleme pe termen lung.
  • Creează noi tradiții de familie. Găsește activități speciale pe care le poți face împreună cu copiii tăi vitregi, dar asigură-te că ai un răspuns din partea lor. Unele obiceiuri noi, ar putea include seri în care vă strângeți pentru diferite jocuri de masă, de interior, sau să mergeți să vă plimbați împreună cu bicicletele, să gătiți, să confecționați diferite obiecte sau chiar, să faceți spontan în mașină, jocuri de cuvinte. Cheia este să vă distrați împreună, nu să încercați să le câștigați dragostea – copiii sunt isteți și vor înțelege cu rapiditate dacă încerci să forțezi relația.
  • Respectă-i pe fiecare dintre părinți. Atunci când fostul(a) soț(ie) al actualului tău partener este decedat(ă), este important să fii sensibil și să respecți acea persoană. Dacă tu și partenerul tău împărțiți custodia cu părintele biologic, încearcă să te porți cu bunăcuviință și compasiune în interacțiunile cu acesta (indiferent cât de greu poate fi!). Niciodată să nu spui lucruri negative despre părintele biologic de față cu copiii. În caz contrar, efectul poate fi opus celui așteptat, iar copiii pot deveni mânioși față de părintele care face astfel de remarci. Nici unui copil nu-i place să audă că părintele lui este criticat, chiar dacă, însuși copilul îți zice nemulțumiri legate de părintele natural.
  • Nu folosi copiii pe post de mesageri sau mijlocitori. Încearcă să nu-ți chestionezi copiii despre ceea ce se întâmplă în cealaltă familie – se vor supăra când vor simți că sunt puși să-și spioneze părintele. Oriunde este posibil, comunicați direct cu celălalt părinte despre lucrurile importante cum ar fi programul, vizitele, chestiuni legate de sănătate sau probleme școlare. Calendarele online în ceea ce privește custodia, pot face acest proces un pic mai ușor, pentru că, părinții pot acorda atenție zilelor de vizită sau pot împărtăși informații prin internet.
  • Discută cu partenerul tau. Comunicarea între tine și partenerul tău este importantă, astfel încât, să puteți decide împreună cum să vă creșteți copiii. Comunicarea este, în mod special, crucială, dacă aveți concepții diferite despre rolul de părinte și despre disciplină. Dacă tocmai ce ai devenit părinte vitreg, întreabă-ți partenerul, care ar fi calea cea mai bună, pentru a-i cunoaște mai bine copiii. Folosește diferite resurse, pentru a afla lucrurile de care sunt interesați copiii de diferite vârste – și nu uita să-i întrebi chiar pe ei.
Citeste  Comunicarea cu copilul de 6-12 ani

Indiferent care sunt circumstanțele noii tale familii, sunt șanse ca dificultățile să apară de-a lungul drumului. Dar, nu renunța în a face lucrurile să funcționeze – chiar dacă acestea au fost de la început cam șubrede, ele încă pot (și probabil că vor putea) să se îmbunătățească pe măsură ce tu și noii membri ai familiei reușiți să vă cunoașteți mai bine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.