Comunicarea cu bebelușul de 4-7 luni

0
1779

Seria de sunete și expresii ale feței bebelușului, este în continuă creștere, cu multe zâmbete, râs și gângurit. De asemenea, el imită sunete – o abilitate importantă pentru învățarea vorbirii.

Cum comunică bebelușii

În această etapă, bebelușii încearcă o varietate de sunete. Bebelușul va petrece mai mult timp gângurind și învățând să imite sunete. Nu-l întrerupe, acestea sunt încercările timpurii ale vorbitului și ar trebui încurajat, cât de mult posibil.

Dacă asculți cu atenție, vei auzi cum vocea bebelușului urcă și coboară, ca și cum ar pune o întrebare sau ar face o afirmație. Bebelușul tău va folosi sunete (altele decât plânsul), pentru a-ți atrage atenția și ca să-și exprime sentimentele.

Chiar acum, micuțul începe să înțeleagă fundamentele comunicării prin limbaj. Când este mai mic, el înțelege ceea ce vrei să spui prin tonul vocii: tonul cald, mângâietor, îi oferă confort, tonul agitat îi transmite că ceva este în neregulă.

Acum, bebelușul începe să priceapă componentele vorbirii tale și poate auzi și înțelege sunetele diferite pe care le faci și felul în care cuvintele formează propoziții. Pe parcursul acestei perioade, copiii învață să răspundă la numele lor, s-ar putea să facă o pauză atunci când aud „nu” și vor începe să asocieze cuvintele cu obiectele familiare.

Ce ar trebui să fac?

La această vârstă, bebelușii se bucură de jocurile vocale și de interacțiuni. Bebelușul tău va fi extrem de încântat, atunci când îi vei copia gânguritul. Imită „baa-ul” și „a-gu-ul” bebelușului, apoi continuă prin a spune câteva cuvinte simple care să conțină aceleași sunete.

„Conversează” cu bebelușul, spune ceva apoi, fă o pauză pentru ca acesta să „răspundă”. Trimisul și receptatul mesajului, în aceste discuții  timpurii, va pregăti locul pentru acele prime cuvinte adevărate și conversații, din lunile ce vor urma. Pune-i întrebări micuțului și răspunde  cu entuziasm oricărei reacții pe care o primești de la el.

Citeste  Despre Lecțiile și Temele Copiilor

Obișnuiește-l cu cele mai simple cuvinte, din viața de zi cu zi. Numește oameni cunoscuți, obiecte și activități. Bebelușii înțeleg cuvintele, cu mult înainte de a fi capabili să le rostească, așa că, folosește cuvinte adevărate, scurtând vorbitul „de bebeluș”.

Când vorbești cu el, vorbește rar, evidențiind un anumit cuvânt – de exemplu, spune: „Vrei o jucărie? Uite jucăria ta!”, în timp ce i-o arăți. Apoi, așteaptă un răspuns din partea lui. Alternarea discursului cu momentele de liniște, va încuraja copilașul să vocalizeze și să învețe faptul că vorbitul se face pe rând.

Ar trebui să-mi fac griji?

Până la sfârșitul lunii a șaptea, bebelușii, de obicei, fac următoarele lucruri:

  • răspund sau reacționează atunci când își aud numele rostit
  • răspund la sunete prin propriile lor sunete
  • gânguresc, repetând consoane și alte sunete
  • imită sunete

Adu-ți aminte că există o gamă largă din ceea ce este normal pentru un bebeluș. Dacă ai temeri cu privire la abilitățile de limbaj ale bebelușului sau cu privire la dezvoltarea auzului, discută cu medicul tău.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.