Deja ştii că practicarea sportului te ajută să fii în formă. De asemenea, mai ştii că sporturile reprezintă un mod distractiv de a socializa şi de a te întâlni cu oameni noi. Dar, s-ar putea să nu ştii, de ce este important să faci o vizită medicală la începutul sezonului sportiv.
Ce este o vizită medicală?
În domeniul medicinii sportive, aceasta este cunoscută sub numele de „vizita medicală înainte de sezon. Ea te ajută la stabilirea siguranței participării într-un sport anume. Cele mai multe state cer ca atât copiii cât și adolescenții să aibă o vizită medicală înainte ca să practice un nou sport sau să înceapă un nou sezon competitiv. Dar, chiar dacă nu este necesar un control, medicii recomandă, în mare măsură, obținerea unui aviz de la medicul specialist.
Cele două părți principale ale vizitei sunt istoricul și controlul medical.
Istoricul medical
Această parte a examinării include întrebări despre:
- Bolile grave în cadrul membrilor familiei
- Bolile pe care le-ai avut când erai mai tânăr sau pe care le ai probabil acum, cum ar fi astmul, diabetul sau epilepsia
- Spitalizările sau intervenţiile chirurgicale anterioare
- Alergiile (la muşcăturile insectelor, de exemplu)
- Leziunile anterioare (inclusiv contuzii, entorse sau fracturi osoase)
- Dacă ai avut momente de leşin, te-ai simţit ameţit, ai avut dureri în piept sau ai avut probleme de respiraţie, în timpul antrenamentelor
- Orice medicamente pe care încă le iei (inclusiv cele fără şi cu prescripţie, suplimente pe bază de plante, etc.)
Aceste întrebări sunt, de obicei, pe un formular pe care-l poţi duce acasă, aşa că, cere părinţilor să te ajute la completarea răspunsurilor. Dacă e posibil, întreabă-ţi ambii părinţi despre istoricul medical al familiei.
Răspunde la întrebări cât de bine poţi. Încearcă să nu ghiceşti răspunsurile sau să oferi răspunsuri pe care crezi că medicul le-ar dori.
Aflând istoricul medical, în cadrul familiei tale, este un lucru bun pentru a evalua corect condiţiile în care poți practica sportul tău preferat. Cei mai mulţi medici cred că istoricul medical reprezintă cea mai importantă parte a vizitei medicale, aşa că, solicită informațiile de la părinți, pentru a răspunde cu atenţie la întrebări. E neplăcut să ştii că răspunsurile tale te pot împiedica în a-ţi practica sportul preferat însă este foarte important pentru sănătatea ta să dai răspunsurile corecte.
Controlul medical
În timpul acestui control, medicul de obicei îți va:
- Măsura greutatea și înălțimea
- Lua tensiunea și pulsul (ritmul cardiac)
- Verifica vederea
- Verifica inima, plămânii, abdomenul, urechile, nasul și gâtul
- Evalua statura, articulațiile, rezistența și flexibilitatea
În mare parte, controlul va fi același, atât pentru băieți cât și pentru fete, dar dacă o persoană și-a început sau a trecut de perioada de pubertate, medicul le-ar putea adresa diferite întrebări fetelor și băieților. De exemplu, dacă o fată este foarte implicată într-o mulțime de activități sportive, medicul ar putea s-o întrebe despre menstruație și dietă, ca să fie sigur că ea nu are ceva asemănător triadei atletelor de sex feminin (nutriție slabă, cicluri menstruale neregulate sau absente și oase slabe)
De asemenea, un medic întotdeauna îți va adresa întrebări cu privire la consumul de droguri, alcool sau suplimente de dietă, inclusiv steroizi sau alte „suplimente de performanţă” și suplimente pentru scăderea greutății, deoarece acestea pot afecta sănătatea unei persoane.
La sfârșitul controlului medical, medicul fie va completa și semna un formular, dacă totul merge bine, fie, în unele cazuri, va recomanda teste adiționale sau tratamente specifice pentru problemele medicale.
De ce este importantă vizita medicală?
O vizită medicală te poate ajuta să afli și să te confrunți cu problemele de sănătate ce ar putea interveni, odată ce participi într-un sport. De exemplu, dacă ai atacuri de astm în mod frecvent dar ești cu un punct de plecare spre a juca fotbal, medicul ar putea să-ți prescrie un alt tip de inhalator sau să-ți regleze dozajul astfel încât să respiri mai ușor când alergi.
Medicul tău poate avea câteva sfaturi bune de antrenament și ți-ar putea da câteva idei pentru a evita accidentele. De exemplu, el îți poate recomanda câteva exerciții de stretching care pot preveni leziunile. Poate, de asemenea, identifica factorii de risc care aparțin unui sport anume. Sfaturi precum acestea te vor face un atlet mai bun și mai puternic.
Când și unde ar trebui să merg pentru o vizită medicală?
Unii oameni merg la propriul lor medic, alții au deja unul la școală. Fiecare școală ar trebui să aibă un cabinet medical și personal medical profesional care să poată face această vizită medicală.
Dacă şcoala îţi oferă consultaţia, e bine să o faci și acolo, la fiecare început de an. Este recomandat să mergi și la un medic specialist în condițiile în care urmezi un sport sau chiar și la medicul tău de familie, pentru că acesta îți știe tot istoricul medical.
Chiar dacă clubul tău nu îți oferă posibilitatea de a face vizita medicală, este recomandat să mergi tu însuți la un centru de medicină sportivă să-ți faci vizita medicală, în mod regulat, la fiecare început de sezon.
Dacă ai avut o leziune majoră, precum o luxație sau fractură, este recomandat, după vindecare să mergi să faci o consultație pentru a fi sigur că aceasta este vindecată în totalitate și că poți începe antrenamentele.
Vizita medicală se face înainte de începerea sezonului cu 2-3 săptămâni, în cazul în care ceva este în neregulă, există timp pentru a reuși să treci peste problemele apărute la control.
Ce se întâmplă dacă există o problemă?
Ce se întâmplă dacă nu iei calificativul OK de la medicul tău și trebuie să consulți un specialist? Asta înseamnă că, nu vei fi capabil să te înscrii la sportul tău preferat? Nu te îngrijora dacă medicul îți cere să faci alte teste sau să continui controlul medical – ar putea fi ceva la fel de simplu precum verificarea presiunii sângelui, după o săptămână sau două, după consultație.
Trimiterea obținută de la medicul tău, către un specialist, te poate ajuta în performanța ta atletică. De exemplu, dacă vrei să te alături echipei de atletism a școlii dar simți o ușoară durere în genunchi de fiecare dată când alergi, un ortoped sau un specialist în medicină sportivă te poate ajuta să îți dai seama ce se întâmplă. Poate că durerea provine de la o suprasolicitare anterioară sau de la modul în care alergi, poate ți-ai fracturat genunchiul cu mult timp înainte și nu s-a vindecat în totalitate sau poate problema se rezumă la încălțămintea sport care nu-ți oferă suficient confort. Un medic poate să fie capabil să te ajute să alergi, fără riscul ca durerea genunchiului să persiste, prin a-ți oferi sugestii sau tratamente, înainte de începerea sezonului sportiv.
E neplăcut ca să fii descalificat din competiția sportivă sau să te afli în imposibilitatea de a o termina. Ultima misiune a consultației este aceea de a fi în siguranță în timp ce joci si nu aceea de a te opri să practici un sport. De cele mai multe ori, un specialist nu caută motive de a te opri să faci un sport.
Încă mai trebuie să obțin o vizită medicală sportivă dacă am un control la medicul de familie?
Într-un cuvânt, DA. Poate părea exagerat, însă o vizită medicală sportivă este diferită față de una normală.
Ea se concentrează pe starea ta de sănătate, referitor la practicarea unui sport. Este mai specifică decât o consultație regulată. Totuși, în timpul consultației regulate, medicul îți va adresa diferite întrebări, care pot include lucruri care nu sunt legate de sport.
Chiar dacă examenul tău nu identifică nicio problemă, e întotdeauna recomandat de a te monitoriza, când practici un sport. Dacă observi schimbări la nivelul condiției tale fizice, chiar dacă crezi că sunt lucruri mărunte, cum ar fi dureri musculare sau dificultăți în respirație, trebuie să le comunici antrenorului. De asemenea, ar trebui să-ți informezi profesorul de sport sau antrenorul, dacă stilul de viață s-a schimbat în vreun fel sau dacă iei vreun medicament nou.
Așa cum sportivii profesioniști au nevoie de îngrijire medicală pentru a se menține într-o condiție fizică foarte bună, tot așa și sportivii aflați la început de drum trebuie să fie supravegheați îndeaproape de medic.