Care este Greutatea Corectă pentru Mine?

0
1805

Emisiunile TV, filmele și revistele, arată imagini cu oameni care sunt slabi. Asta înseamnă că, a fi slab este cel mai bine? Nu neapărat.

Oamenii sunt de mărimi și forme diferite, și cea mai bună greutate pentru tine este aceea care este corectă pentru constituția și mărimea ta. Poate să fie nesănătos să fii prea slab, dacă mănânci mai puțină mâncare decât are nevoie corpul tău. A mânca suficientă mâncare este ca și când pui benzină în mașina ta – dacă rămâi fără benzină, nu mai merge!

A fi supraponderal nu este bine, de asemenea. Copiii care sunt supraponderali, s-ar putea să nu primească alimentația corectă – dacă mâncarea pe care o consumă are multă grăsime și calorii, fără ceilalți nutrienți de care au nevoie, pentru a fi sănătoși și puternici. Toată lumea trebuie să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă ca să crească, să se lupte cu infecțiile, ca să meargă bine la școală și la joacă și să se simtă bine. Mâncând o mâncare variată, care include fructe și legume, este cea mai bună variantă. Primești astfel, combustibil de cea mai bună calitate, așa că – ești gata de pornire.

Citește mai jos ca să afli care este greutatea corectă pentru tine.

Ce a determinat greutatea pe care o am?

Nu există un răspuns ușor sau simplu la această întrebare. Constituția genetică (trăsăturile fizice care s-au transmis de la părinți la tine), joacă un rol mare în determinarea mărimii și greutății tale.

La fel este și cu constituția ta. Ai auzit vreodată despre o persoană că are „o constituție osoasă mare”? Este o modalitate de a spune că persoana are o structură sau un schelet mare. Oasele mari, de obicei, cântăresc mai mult decât cele mici. De aceea, este posibil ca doi copii cu aceeași înălțime, dar greutăți diferite, să aibă amândoi greutatea corectă.

Citeste  Să aflăm mai multe despre proteine!

Genele contează

Ca și înălțimea și constituția ta, genele tale spun multe despre greutatea pe care o vei avea. Dar aceasta este doar o parte din poveste. A fi supraponderal se poate trage din familie, dar s-ar putea să nu fie din cauza genelor. Mâncatul nepotrivit și obiceiurile legate de mișcare, de asemenea, se trag din familie și acesta s-ar putea să fie motivul pentru care, membrii familiei sunt supraponderali.

Chiar dacă unii copii iau în greutate mai ușor decât alții, atunci când mănâncă corect și fac mișcare, marea majoritate a copiilor, pot fi fericiți și pot avea o greutate sănătoasă care să fie corectă pentru ei. Este adevărat – cum trăiești poate influența felul în care arăți.

Cât de mult cântărești este un echilibru între caloriile pe care le mănânci și caloriile pe care le consumi. Dacă mănânci mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, vei lua foarte mult în greutate. Dacă îți petreci timpul liber uitându-te la televizor, corpul tău nu va folosi atât de multe calorii ca și când ai juca baschet, ai patina sau te-ai plimba.

Dacă ești în echilibru, greutatea ta va fi corectă, pe măsură ce crești. Dar, dacă mănânci mai mult și faci exerciții mai puțin, ai putea deveni supraponderal. Pe de altă parte, dacă mănânci mai puțin și faci mai multă mișcare, ai putea slăbi.

Și dacă eu cred că greutatea mea nu este greutatea corectă?

Pentru început, vorbește cu părinții tăi care ar putea să discute cu tine despre a mânca sănătos și despre mișcare. Pe urmă, caută modalități care ar putea să te ajute să ai greutatea corectă. Chiar și schimbările mici s-ar putea să te îndrepte în direcția potrivită. De exemplu, dacă ești supraponderal, numai 10 minute de mișcare, de trei ori pe zi, pot face diferența.

Citeste  Sistemul imunitar

Sunt multe modalități pentru a fi activ: sporturile de echipă (cum ar fi baschetul și voleiul), cursurile de auto-apărare, dansul, munca în curte, alergatul, înotul – chiar și plimbatul prin mall sau joaca afară. Fă mișcarea cât mai distractivă, prin alegerea a ceea ce-ți place. Spre exemplu, plimbă-ți câinele dimineața, joacă șotronul la prânz, ajută-ți mama în grădină seara.

De asemenea, ai putea vorbi cu doctorul tău despre indexul masei corporale (IMC). Este o modalitate de a folosi înălțimea și greutatea ta, pentru a estima câtă grăsime corporală ai, dar reține faptul că – IMC-ul nu este totul. Ar trebui să vorbești cu un medic, înainte să decizi că ești subponderal sau supraponderal.

Marea majoritate a copiilor slabi sunt în regulă

Marea majoritate a copiilor care cântăresc mai puțin decât alți copii de vârsta lor, sunt în regulă – nu trebuie să se forțeze să mănânce mai mult, dacă nu simt nevoia. Reține – o greutate mai mică s-ar putea să fie greutatea corectă, pentru cineva care este mai scund decât media.

Corpurile multor copii subponderali cresc și se schimbă după un orar diferit și adesea, ei recuperează mai târziu, când sunt adolescenți.

Câțiva copii ar putea să fie subponderali din cauza unor probleme de sănătate. Dacă pe tine sau pe părinții tăi, vă preocupă asta, roagă-ți părinții să vorbească cu medicul.

Dacă ești subponderal, este încă important să faci alegeri sănătoase, legate de alimentație. Iar mișcarea este o idee bună, mai ales mișcarea care întărește mușchii!

Când ar trebui să merg la medic sau nutriționist?

Cu sfatul părinților tăi sunt multe modalități de a face schimbări pe cont propriu. Dacă ai nevoie de ajutor în plus, roagă-ți mama sau tatăl să vorbească cu un medic sau cu un nutriționist omologat. Ei au tabele care arată greutatea pentru toate vârstele și înălțimile, așa că, te pot ajuta să afli dacă ai greutatea corectă.

Citeste  Ochelarii și lentilele de contact

Ai putea, de asemenea, să afli despre mâncărurile sănătoase. Există o varietate de mâncăruri de care are nevoie corpul tău, pentru ca mușchii, oasele și celulele creierului să crească și să funcționeze cum trebuie. Mănâncă alimente sănătoase din grupele importante:

  • Fructe
  • Legume
  • Cereale (jumătate din ele să fie cereale integrale)
  • Proteine (carne, carne de pasăre, pește, ouă, fasole boabe, nuci și semințe)
  • Produse lactate (lapte semi-degresat și degresat, brânză și iaurt)

Când tu și părinții tăi mergeți la un medic sau nutriționist, poți învăța cum să faci alegeri mai sănătoase în alimentație și să-ți îmbunătățești obiceiurile, cum ar fi cele legate de mișcare. Toată familia poate lucra împreună la un stil de viață mai sănătos.

Sfaturi pentru copii legate de greutate

Să-ți menții greutatea corectă înseamnă:

  • Să știi care este greutatea corectă pentru vârsta, înălțimea și constituția ta. Acest lucru se verifică cu un adult iar vizita la un medic sau nutriționist poate ajuta.
  • Alimentează-ți corpul cu cantitatea corectă de alimente, care sunt bune pentru tine. Cu o nutriție corespunzătoare, ai putea crește, juca, să mergi bine la școală și să te simți bine în pielea ta.
  • Să faci mișcare zilnic pentru mușchi puternici, oase tari și o inimă sănătoasă.

Nu te preocupa de cât cântăresc prietenii tăi. În schimb, muncește să ai greutatea corectă pentru tine. Nu este neapărat „bine” să fii slab sau „greșit” să cântărești mai mult, la fel cum nu este mai „bine” să fii mai înalt sau „rău” să fii mai scund.

Dacă nu ai greutatea corespunzătoare, începe să faci schimbări mici ca să-ți îndeplinești țelul. Obiceiurile sănătoase în alimentație și mișcarea în mod regulat, te vor ajuta să ajungi unde vrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.