Dorul de Casă

0
3158

Când rămâi peste noapte altundeva decât acasă – spre exemplu, când dormi acasă la prietenii tăi sau când ești într-o tabără – știi că o să te distrezi. Ești entuziasmat atât pentru că nu mai stai în patul tău obișnuit de acasă, cât și pentru că-ți poți petrece timpul cu prietenii.

Dar pe cât de distractiv poate fi lucrul ăsta, pe atât de greu și de înfricoșător este pentru unii copii să fie departe de casă. Și ei vor să se distreze la fel de mult împreună cu prietenii lor, dar atunci când sunt departe de casă le lipsesc părinții, patul și toate lucrurile cu care sunt obișnuiți în viața de zi cu zi, ceea ce înseamnă că le este dor de casă.

Poate o dată când petreceați noaptea la un prieten, unul dintre ei a vrut să plece mai devreme acasă sau poate ți s-a întâmplat chiar ție. Dacă da, este în regulă, dar este normal și să vrei să te simți mai puțin panicat când ești departe de casă, astfel încât să reușești să petreci mai mult timp cu prietenii tăi data viitoare.

Nicăieri nu-i ca acasă

Când ți-e dor de casă poți fi trist, supărat –  îți poate fi și frică, chiar dacă știi că nu ai de ce. S-ar putea chiar să-ți vină să plângi! Mai mult, de multe ori dorul de casă te afectează și fizic pentru că stările sufletești au efecte asupra corpului tău: s-ar putea să ai dureri de cap sau să te doară burta.

Dorul de casă este complicat din cauză că ești prins între două lucruri pe care le vrei la fel de mult: să te distrezi împreună cu prietenii și să fii acasă, unde te simți în siguranță. S-ar putea să te simți prost că vrei să pleci mai devreme de la o petrecere sau că trebuie să-i chemi pe părinți să te ia dintr-o tabără – dar nu fi supărat pe tine. Foarte mulți oameni, inclusiv adulți, știu ce înseamnă să-ți fie dor de casă.

Citeste  Cum alegi rolele pentru copii

Este normal să-ți ia ceva până te obisnuiești cu un loc nou. Cum să adormi acasă la un prieten fără lampa pe care ești obișnuit să o ai în fiecare noapte aprinsă sau fără sunetul încet al televizorului la care mama ta se uită, în fiecare seară în camera alăturată? N-o să fie ciudat în tabără să nu fie tatăl tău acolo să te sărute de noapte bună?

Sfaturi pentru a nu-ți fi dor de casă

Există, însă, și vești bune. Iată câteva sfaturi care să te ajute să-ți fie mai puțin dor de casă:

Ia cu tine ceva de acasă. Dacă rămâi peste noapte altundeva decât acasă, îți poți lua perna sau pijamalele preferate cu tine. Dacă stai chiar mai mult, poți să iei cu tine poze cu persoanele de care-ți va fi dor când vei fi plecat, ca să te poți uita la ele de câte ori simți nevoia.

Fă cât mai multe lucruri. Cu cât faci cât mai multe lucruri distractive, cu atât ai mai puțin timp în care să te simți trist pentru că ți-e dor de casă. Este bine, deci, să participi la cât mai multe activități. Dacă ești în tabără, fii printre cei care participă la urcatul pe munte sau la dans, și implică-te și în activitățile care nu sunt obligatorii, cum ar fi să strângi lemne pentru foc. Dacă ești la o petrecere în pijamale, participă la cât mai multe jocuri și distrează-te fără să-ți fie jenă de prietenii tăi. Chiar dacă nu te simți în largul tău de la început, s-ar putea să ajungi să te simți bine încet-încet.

Citeste  Steroizii - periculoși sau nu?

Păstrează legătura cu cei de acasă. Trebuie să ai, însă, grijă în ce măsură faci asta pentru că dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului vorbind la telefon cu părinții, n-o să mai ai timp să te distrezi cu prietenii tăi. Cel mai bine ar fi să-ți faci înainte un plan pentru când ar fi mai bine să-i suni. Dacă mergi la o petrecere în pijamale, probabil cel mai bine ar fi să suni o singură dată în seara aceea și, din nou, dimineața, când trebuie să vină să te ia. În cazul în care mergi în tabără, poți să stabilești data și ora la care să suni acasă. Poți să ții legătura chiar și prin mesaje cu părinții și prietenii tăi de acasă. În cazul în care vei fi plecat pentru mult timp, poți să scrii o scrisoare, ca pe vremuri, pe care s-o trimiți prin poștă. Indiferent de metodele pe care le alegi, nu uita să le povestești despre lucrurile distractive pe care le faci!

Vorbește cu cineva de acolo. Uneori este suficient ca să te simți mai bine, să vorbești cu cineva despre faptul că ți-e dor de casă. Poți să-i spui unui prieten lucrul ăsta și puteți face ceva distractiv împreună, cum ar fi un concurs de piatră-foarfecă-hârtie sau care spune cele mai amuzante glume sau bancuri. Dacă ești în tabără, poți vorbi cu unul dintre profesorii care vă însoțesc, care s-ar putea să-ți dea idei pentru a te simți mai bine.

Tot ți-e dor casă?

Pentru unii copii, dorul de casă nu dispare, indiferent de cât de mult încearcă să se simtă în largul lor când sunt altundeva. Dacă și ție ți se întâmplă asta, trebuie să vorbești cu părinții tăi, așa cum trebuie să faci cu orice problemă. Spune-le dacă nu te simți suficient de bine cât să dormi, să mănânci și să te comporți în mod obișnuit, când nu ești acasă. Unor copii le este foarte greu să fie departe de părinți, dar pot să încerce să facă ceva pentru a le fi mai ușor, poate chiar cu ajutorul unui psiholog sau consilier.

Citeste  Cum să te înțelegi cu frații și surorile

Una dintre cele mai bune idei este să „exersezi”. Așa cum ai reușit să mergi pe bicicletă întâi având roțile ajutătoare, poți să încerci să te obișnuiești cu ideea de a fi departe de casă, petrecând o după-amiază în vizită la un prieten înainte de a sta o noapte întreagă sau mergând într-o excursie înainte de a merge într-o tabără. Astfel, nu-ți va mai fi la fel de dor de casă încet-încet și te vei simți mai sigur pe tine și mai în largul tău. De ce? Pentru că ar fi păcat să nu poți să te bucuri de toate aventurile care te așteaptă!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.