Fie că ești pe drum spre antrenamentul de fotbal, casa mătușii sau centrul de științe pentru o excursie cu școala, cel mai probabil, ajungi acolo cu o mașină sau cu un autobuz școlar. Mulți copii petrec timp, în mașini sau autobuze, zilnic.
Mașinile și autobuzele sunt extrem de folositoare, deoarece sunt mai rapide decât mersul pe bicicletă, pe jos sau pe skateboard. Ai întârzia destul de mult la antrenament dacă nu te-ar duce cineva cu mașina și ar fi greu să ajungi la un meci de fotbal, în alt oraș, fără un autocar.
Dar, mersul cu mașina sau cu autobuzul, vine cu ceva responsabilități: trebuie să ai grijă la siguranța ta. Din fericire, nu e deloc greu să faci asta. Continuă să citești acest articol și vei învăța regulile de siguranță pentru mersul cu mașina sau autobuzul.
Elementul de bază, centura de siguranță
Poartă centura de siguranță de fiecare dată când mergi cu un automobil. Nu contează cât de scurt este drumul – poate fi și la o aruncătură de băț – tot este necesar să ai centura pusă. Acest lucru este atât de important, deoarece, în eventualitatea unui accident, centura de siguranță te va proteja. Chiar dacă mașina merge încet, tot poți fi rănit, dacă nu porți centura de siguranță.
Când urci într-o mașină, pune-ți centura imediat. Asta înseamnă, să îți fixezi centura transversală, dar și pe cea diagonală. Unele mașini au centuri diagonale care se poziționează singure peste corpul vostru atunci când portierele mașinii sunt închise, dar centura transversală trebuie închisă manual. Alte mașini au cele două tipuri de centuri conectate într-o singură bucată și aceasta trebuie închisă manual.
Mașinile mai vechi pot avea două centuri separate sau doar centura transversală. Nu contează tipul de centură pe care îl întâlnești, regulile sunt mereu aceleași: fixează întotdeauna centura.
Știi că porți centura de siguranță corect dacă:
- Partea de jos a centurii este strânsă pe partea superioară a șoldurilor. Nu trebuie să treacă niciodată de jumătatea superioară a abdomenului.
- Partea de sus a centurii se potrivește perfect pe piept și umeri și nu se află sub brațe, peste gât sau pe față.
Unele centuri trebuie să fie ajustate pentru a se potrivi perfect, așa că, cere unui adult să se asigure că centura ți se potrivește.
Nu este o scuză să nu porți centura, nici dacă mergi cu mașina unui prieten sau a unei rude. Pune-ți întotdeauna centura, chiar dacă ceilalți pasageri nu fac acest lucru. Și, nu încerca niciodată să împarți o centură de siguranță cu un prieten – poate că pare amuzant, dar, în cazul unui accident, vă veți răni amândoi.
Înălțătoarele de scaun
În funcție de înălțimea ta, ai putea avea nevoie de un înălțător pentru scaun. Acesta te ajută să stai suficient de sus, încât centura, să ți se potrivească perfect pe piept.
Copiii ar trebui să folosească un astfel de scaun, până ating înălțimea de 140 centimetri sau până ajung la greutatea și înălțimea limită, menționată pe scaunul auto; asta se întâmplă, de obicei, în jurul vârstei de 8-12 ani. La înălțimea asta, centura de siguranță ar trebui să se potrivească perfect, fără a mai fi nevoie de un scaun de înălțare. Așa că verifică, împreună cu părinții tăi, dacă ești suficient de înalt pentru a merge cu mașina, fără un înălțător de scaun.
Stai pe bancheta din spate
Uite o altă regulă foarte importantă: așază-te pe bancheta din spate. Copiii de 12 ani sau mai mici trebuie să stea în spate. Punct. Pur și simplu, este cel mai sigur loc pentru tine. În cazul unui accident, există șanse mult mai mici să te lovești de ceva dur, precum parbrizul, dacă stai în spate. De asemenea, nu vei fi rănit dacă airbagul se umflă în timpul unui accident.
Dacă stai în spate împreună cu prietenii, frații sau surorile, puneți-vă centurile de siguranță și nu vă zbenguiți. Poate fi dificil pentru șofer să se concentreze la drum și să vadă în oglinzi dacă voi săriți dintr-o parte în alta. Pe scurt: este periculos și toată lumea ar putea fi rănită.
Airbagurile
La televizor, multe reclame de automobile vorbesc despre airbaguri, așa că, este posibil să știi câte ceva despre ele. Dacă o mașină dotată cu airbaguri este implicată într-un accident, acestea sar din volan și bord și – bum! – se umflă ca niște baloane foarte mari. Acest lucru se întâmplă foarte repede – cât ai zice pește. În timpul unui accident, airbagurile protejează pasagerii și îi ajută să nu se lovească de bord sau de parbriz.
Dar, chiar dacă aceste perne de aer au salvat viețile multor adulți, un copil sub 12 ani nu ar trebui niciodată să stea pe locul din față, într-o mașină care are airbaguri. Asta deoarece, acestea sunt proiectate să protejeze o persoană mai înaltă și, atunci când se umflă, pot răni un copil.
Dar, ce faci dacă mergi cu mașina unui prieten și ți se cere să stai în față? În primul rând, asigură-te că șoferul cunoaște regula: niciun copil mai mic de 12 ani nu stă în față. Dacă, totuși, nu ai altă soluție, asigură-te că urmezi regula numărul 1: poartă centura de siguranță!
Airbagurile nu țin – și nu ar trebui să țină – locul centurii de siguranță. Un adult ar trebui să te ajute să împingi scaunul în spate, astfel încât, să fii cât mai departe de airbag. Ai grijă să stai în permanență sprijinit de spătar – nu te apleca în față și nu te mișca dintr-o parte în alta.
Mersul cu autobuzul
În autobuz, situația este puțin diferită, deoarece, pe lângă faptul că trebuie să fii un pasager prudent, trebuie să știi cum să urci și să cobori din autobuz în siguranță. Fie că folosești autobuzul zilnic să mergi la școală sau doar uneori, când mergi în excursii sau la concerte, este important să urmezi aceste reguli.
Atunci când autobuzul se apropie, toți cei care îl așteaptă trebuie să se așeze într-un șir indian. Prima persoană din rând, ar trebui să stea pe trotuar, la aproximativ 5 pași mari (sau 3 metri) față de bordură.
Așteaptă, până când autobuzul oprește și șoferul deschide ușile și spune că puteți urca. Acest lucru este important! Șoferul este singurul care poate vedea tot traficul din jurul autobuzului și se poate asigura când este sigur să urcați. Dacă trebuie să traversezi strada pentru a te urca în autobuz, asigură-te că aștepți ca autobuzul să oprească complet.
Odată ce te-ai urcat, fii atent la instrucțiunile șoferului și, chiar dacă te grăbești să prinzi un loc împreună cu prietenii tăi, nu împinge alți copii.
Reguli pentru siguranța în autobuz
La fel ca în cazul mersului cu mașina, cel mai bun lucru pe care poți să îl faci în autobuz, este să îți pui centura de siguranță (dacă autobuzul este prevăzut cu așa ceva). Este important să fii în siguranță și când mergi cu autobuzul. În cazul unui accident, centura de siguranță te va proteja.
Fii calm atunci când mergi cu autobuzul: nu sări, nu alerga și nu arunca lucruri. Asta îl poate face pe șofer să își piardă concentrarea, iar copiii pot fi răniți.
Așadar, după o călătorie cu autobuzul, ajungi la concertul trupei tale și de abia aștepți să te distrezi! Nu atât de repede – trebuie să fii atent și la coborârea din autobuz. Când pășești jos, ține-te de balustradă și asigură-te că ghiozdanul tău nu s-a agățat de bară sau de ușă.
După ce te-ai dat jos din autobuz, nu merge niciodată în spatele lui. Dacă trebuie să mergi în fața autobuzului, mergi pe trotuar, lângă autobuz, la o distanță de cel puțin 3 metri și asigură-te că șoferul te vede, apoi poți traversa. În cazul în care ai scăpat ceva pe jos, în timp ce traversezi, nu te apleca să îl ridici – este posibil ca șoferul să nu te observe. În schimb, anunță șoferul că ai scăpat ceva.
Vezi cât este de ușor să fii un pasager atent? Urmând aceste reguli simple, vei fi mai în siguranță în mașini sau autobuze – și vei avea parte de mai multă distracție! Așa că, fă-ți bagajele, pune-ți centura de siguranță și ești gata de drum!