Despre Hepatita B

0
2328

Ce este?

Hepatita este o boală a ficatului. Este de obicei cauzată de un virus, dar, de asemenea, poate fi cauzată de suprasolicitarea pe termen lung prin consumul de alcool sau alte toxine (otrăvuri).

Există mai multe tipuri diferite de hepatită. Hepatita B este tipul de hepatită care se poate transmite de la o persoană la alta prin sânge și alte fluide ale corpului. Oamenii, se pot infecta de asemenea, prin sex sau înțepături cu ace infectate – prin folosirea în comun a acelor infectate cu virusul care nu au fost corect sterilizate, în cazul consumului de droguri sau de către utilizatorii de steroizi sau al acelor de tatuaj. Și o femeie gravidă poate transmite virusul hepatitei B copilului ei nenăscut.

Care sunt simptomele?

Cineva cu hepatita B poate avea simptome similare cu cele cauzate de alte infecții virale, cum ar fi gripa. Persoana ar putea:

  • să fie foarte obosită,
  • să aibă senzație de vomă sau să prezinte vărsături,
  • să nu aibă poftă de mâncare,
  • să aibă o febră ușoară.

Cineva infectat cu virusul hepatitei B, s-ar putea să aibă, de asemenea, dureri abdominale (de burtă) sau dureri sub coaste, în dreapta, în zona ficatului.

Hepatita B poate provoca icter, o îngălbenire a pielii și a albului ochilor. Icterul, poate de asemenea, colora urina în maroniu.

Multe persoane infectate cu virusul hepatitei B nu au niciun simptom, până mai târziu. În acea etapă, o persoană poate avea mai multe complicații grave, cum ar fi leziunile hepatice.

Cât durează până apar simptomele?

Cineva care a fost expus virusului hepatitei B poate începe să aibă simptome în orice moment, începând cu 1 până la 6 luni mai târziu. Simptomele pot dura săptămâni sau luni. Unele persoane având hepatita B nu observă simptome până când acestea devin destul de severe. Pot avea puține sau niciun simptom, dar chiar și cineva care nu are niciun simptom poate transmite boala altora și poate dezvolta în continuare complicații, mai târziu în viață.

Citeste  Cum citim etichetele produselor alimentare?

Unele persoane sunt purtătoare ale virusului în organismul lor și sunt contagioase pentru tot restul vieții lor (purtători sănătoși).

Ce se poate întâmpla?

Hepatita B poate fi periculoasă. Aceasta poate duce la leziuni hepatice și un risc crescut de cancer la ficat. În cazul în care o femeie gravidă are virusul hepatitei B, copilul ei are o șansă foarte mare de a fi infectat, cu excepția cazului în care, copilului la naștere, i se administrează o injecție specială pentru imunitate și o primă doză de vaccin împotriva hepatitei B.

Cum se face prevenția?

Deoarece oamenii se infectează cu hepatita B, prin sânge și alte fluide corporale infectate, acestea sunt metode de prevenție:

  • abține-te de la toate tipurile de activitate sexuală (adică, nu întreține sex oral, vaginal sau anal),
  • folosește întotdeauna prezervativele din latex oricând faci sex oral, vaginal sau anal,
  • evită contactul cu sângele unei persoane infectate,
  • nu folosi droguri intravenoase și nu utiliza în comun ace sau alte instrumente pentru administrarea drogurilor,
  • nu împrumuta lucruri personale, cum ar fi periuța de dinți sau aparatul de ras,
  • alege cu atenție locurile unde se fac tatuajele și piercingul, pentru a fi sigur că nu reutilizează acele, fără a le steriliza în mod corespunzător.

Pentru a ajuta la prevenirea răspândirii hepatitei B, personalul de îngrijire a sănătății poartă mănuși, în orice moment, atunci când intra în contact cu sânge sau alte fluide. Personalul care lucrează în domeniul îngrijirii sănătății este de obicei imunizat împotriva virusului hepatitei B.

Medicii recomandă ca adolescenții să se imunizeze împotriva hepatitei B (vaccinare). Este o serie de trei injecții pe o perioadă de 6 luni. Nou-născutii în Statele Unite, acum, sunt imunizați în mod obișnuit. Mulțumită imunizării, în ultimii 25 de ani, a avut loc o scădere mare a numărului de cazuri de hepatită B.

Citeste  Cum să te înțelegi cu părinții

Dacă cineva a fost recent expus virusului hepatitei B, medicul poate recomanda vaccinarea și/sau o administrare de imunoglobulină care conține anticorpi împotriva virusului, pentru a încerca să prevină ca persoana să facă boala. De aceea, este foarte important să te prezinți la medic imediat, după orice posibilă expunere la virus.

Cum se tratează?

Dacă crezi că este posibil să ai hepatita B sau este posibil să fi fost expus virusului prin sex sau consumul de droguri, adresează-te medicului de familie sau ginecologului pentru a te testa (poți fi testat și pentru alte infecții). Informează medicul despre cel mai bun mod de a-ți comunica confidențial rezultatele testelor.

În cazul în care medicul tău constată că ai hepatita B, acesta te va sfătui cu privire la modul de a gestiona simptomele – cum ar fi odihna prelungită sau consumul de lichide. Uneori, este nevoie ca persoanele să fie internate în spital pentru puțin timp, dacă sunt prea bolnave și nu pot mânca sau bea. Cele mai multe persoane cu hepatita B, se vor simți mai bine în termen de până la 6 luni, cu toate că cei care vor dezvolta hepatita B pe termen lung, vor fi urmărite îndeaproape de către medicul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.