Băuturile și Batoanele Energizante – Energie sau Mult Zgomot pentru Nimic?

0
1860

 

De multe ori, băuturile energizante și batoanele nutritive fac promisiuni mărețe. Unele cresc energia și vigilența, altele aduc un aport de substanțe nutritive, iar unele chiar pretind a spori performanțele sportive sau puterea de concentrare.

Dar, odată ce ați privit dincolo de ambalajul strălucitor, sunt mai mari șansele de a obține o cantitate mare de zahăr și cafeină în schimb – nicidecum – rezultatele promise.

Alege Înțelept

Cu atât de multe lucruri ce se întâmplă în viața noastră, majoritatea dintre noi ajungem să ne simțim tot mai slăbiți și fără putere. Și, mulți dintre noi sărim peste o masă uneori. Așa că, nu este surprinzător faptul că batoanele nutritive și proteice și băuturile energizante au inundat piața, oferind soluția rapidă și confortabilă de a ne recăpăta energia.

Uneori, acest lucru poate fi un avantaj – mai ales pentru persoanele care nu au timp să ia micul dejun. Batoanele nutritive nu vor egala niciodată o masă echilibrată sau o gustare sănătoasă, atunci când vine vorba de satisfacerea nevoilor noastre nutriționale, deși majoritatea conțin mai multe substanțe nutritive decât un baton de ciocolată sau o pungă de chips-uri. Dar, doar pentru că un produs conține vitamine și minerale nu înseamnă neapărat că este bun pentru tine.

Dezavantaje

Iată câteva lucruri de ținut minte atunci când vine vorba de batoanele nutritive sau băuturile energizante:

Conțin extrem de mult zahăr și calorii. Știați că, unele batoane și băuturi energizante conțin sute de calorii? Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru sportivii care ard o mulțime de calorii în activități de mare intensitate, cum ar fi ciclismul competitiv. Dar, pentru mulți adolescenți, surplusul de zahăr și calorii doar contribuie la creșterea în greutate, ca să nu mai vorbim de distrugerea dinților și apariția cariilor dentare.

Citeste  Cum alegi rolele pentru copii

Băuturile energizante sunt adesea pline de cofeină. Cofeina poate fi legală, dar este un drog stimulent. Aceasta poate provoca reacții adverse, cum ar fi stări de nervozitate, dureri stomacale, migrene, insomnii – care doar te vor slei de puteri, și nu îți vor da energie. Cantitățile mari de cofeină pot avea efecte secundare chiar mai grave (inclusiv bătăi de inimă rapide sau neregulate, hipertensiune arterială, halucinații și convulsii), în special pentru persoanele care au anumite afecțiuni medicale sau care iau medicamente sau suplimente alimentare. Băuturile energizante nu sunt la fel ca băuturile sportive. Ele nu ar trebui să fie utilizate pentru a rehidrata, deoarece conțin prea multă cofeină.

 Batoanele nutritive nu înlocuiesc cu adevărat o masă bună. N-ai să vezi pe cineva că mănâncă un baton nutritiv la cină și să afișeze mai apoi un zâmbet satisfăcut pe față. Nimic nu-i oferă organismului acel sentiment de satisfacție nutrițională după care tânjește, ca o masă adevărată.

Cu toate că multe batoane nutritive au vitamine și minerale adăugate, nu îți pot da toate substanțele nutritive de care ai nevoie ca să crești și să te dezvolți armonios, să practici anumite sporturi sau să te ocupi de orice alte activități. Singura modalitate de a obține acest lucru este printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, și să eviți să sari peste mese.

Pot conține ingrediente mai puțin cunoscute. Pe lângă cofeină și zahăr, unele mărci de băuturi și batoane energizante pot avea ingrediente a căror siguranță și eficacitate nu au fost testate – cum ar fi guarana, de exemplu (o sursă de cafeină) și taurina (un aminoacid gândit pentru a spori efectul cofeinei). Unele dintre ele conțin suplimente pe bază de plante, care nu sunt aprobate de US Food and Drug Administration (FDA), ginsengul, de exemplu.

Citeste  Fibrele alimentare - De ce avem nevoie de ele și unde le putem găsi

Aceste tipuri de ingrediente pot provoca probleme de sănătate, în special pentru persoanele care iau anumite medicamente sau suferă de o anumită afecțiune. Așa că fii atent. Citește întotdeauna cu grijă etichetele produselor alimentare înainte de a mânca sau bea orice fel de supliment proteic.

Sunt scumpe. Cu toate că batoanele și băuturile energizante se găsesc peste tot, nu sunt ieftine. La aproximativ 5 lei poți obține un mai bun (și mai ieftin) impuls de energie prin consumul a trei covrigi din grâu integral cu cremă de brânză. Și te poți hidrata la fel de bine și prin consumul a 250 ml de apă de la robinet. Alte alimente care oferă o mulțime de energie și nu îți golesc buzunarul sunt fructele proaspete sau confiate și cerealele integrale.

Dincolo de Valul de Publicitate

Există o strategie de marketing foarte iscusită, în spatele batoanelor și a băuturilor energizante, iar tu trebuie să fii un consumator destul de abil pentru a vedea prin ea. Deci, să citești ambalajele cu un ochi critic. Ca orice lucru, dacă sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că așa și este.

Aceste produse nu sunt alegeri atât de sănătoase, așa cum valul de publicitate vrea să ne convingă. Potrivit experților, copiii și adolescenții nu ar trebui să consume băuturi energizante din cauza preocupărilor legate de siguranța acestora și efectul lor asupra sănătății. Adevărul este că cel mai bun impuls de energie se datorează unui stil de viață sănătos. Oamenii care mănâncă bine, beau suficientă apă, practică sport și au parte de un somn de calitate, vor avea o mulțime de energie – în mod natural.

Citeste  Siguranţa pe Internet

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.