Ce este?
Gonoreea (infecția gonococică) este o boală cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de bacteria numită Neisseria gonorrhoeae. Bacteriile pot fi transmise de la o persoană la alta prin sex vaginal, oral sau anal, chiar și atunci când persoana care este infectată nu are nici un simptom. De asemenea, poate fi transmisă de la o mamă copilului ei, în timpul nașterii. Nu poți contracta gonoreea prin intermediul unor obiecte, cum ar fi prosopul, clanța unei uși sau scaunul de toaletă.
Cum poate o fată ști că este infectată?
O fată care are gonoree poate să nu prezinte nici un simptom sau simptomele ei pot fi atât de ușoare încât să nu le observe până când acestea devin mai severe. În unele cazuri, fetele vor simți o senzație de arsură, atunci când urinează (fac pipi), sau vor avea o scurgere vaginală galben-verzuie. De asemenea, fetele pot avea sângerări vaginale între ciclurile menstruale.
În cazul în care infecția se răspândește la nivelul trompelor uterine sau al uterului, poate duce la o infecție numită boală inflamatorie pelviană (BIP), care poate provoca dureri abdominale, febră și dureri în timpul actului sexual, precum și simptomele menționate mai sus.
Cum poate un băiat ști că este infectat?
La băieți, probabilitatea de a observa simptomele bolii este mai mare, cu toate că pot avea gonoree și să nu știe. Băieții simt adesea o senzație de arsură atunci când urinează și pot prezenta o scurgere alb-gălbuie din uretra (la vârful penisului).
Cât durează până la apariția simptomelor?
Simptomele apar de obicei la 2-7 zile după ce o persoană a fost expusă infecției gonococice, dar la fete pot să apară chiar și mai târziu.
Ce se poate întâmpla?
Gonoreea poate fi foarte periculoasă dacă este lăsată netratată, chiar și la cineva care are simptome ușoare sau acestea lipsesc. La fete, infecția se poate răspândi la nivelul uterului, trompelor uterine și ovarelor (cauzând BIP), putând duce la cicatrici și infertilitate (incapacitatea de a avea un copil). Infecția gonococică în timpul sarcinii poate cauza probleme pentru copilul nou-născut, inclusiv meningită (o inflamație a membranelor din jurul creierului și a măduvei spinării) și o infecție a ochilor, care poate duce la orbire, în absența tratamentului.
La băieți, gonoreea se poate răspândi la nivelul epididimului (structura atașată testiculului care ajută la transportul spermei), provocând dureri și umflături în zona testiculelor. Acest lucru poate crea un țesut cicatricial care ar putea duce la infertilitate masculină.
Atât la băieți, cât și la fete, gonoreea netratată poate afecta și alte organe și părți ale corpului, inclusiv gâtul, ochii, inima, creierul, pielea, și articulațiile, totuși, cu o frecvență mai redusa.
Cum se tratează?
Medicii controlează acum adolescenții începând de la 15 ani pentru BTS, ca parte a controalelor anuale, indiferent dacă adolescenții dezvăluie sau nu existența activității sexuale de orice fel (orală, anală sau vaginală). Asta este pentru a se asigura că toată lumea care are nevoie de tratament îl va și primi. Toți adolescenții care au activitate sexuala (orală, vaginală sau anală) ar trebui să fie testați cel puțin o data pe an pentru gonoree.
Dacă crezi că ai putea avea gonoree sau dacă ai avut un/o partener/ă care ar putea avea gonoree, trebuie să consulți medicul de familie sau un ginecolog. Acesta îți va face un control care poate include testarea unei probe de urină. În unele cazuri, testarea poate necesita prelevarea, cu un tampon, a scurgerilor de la nivelul penisului, vaginului sau colului uterin. Discută cu medicul tău despre ce tip de testare este potrivit pentru tine. De asemenea, medicul poate efectua teste pentru alte BTS, cum ar fi HIV, sifilis și clamidioză. Informează doctorul asupra celui mai bun mod de a-ți comunica, confidențial, orice rezultate ale testelor.
În cazul în care ești diagnosticat cu gonoree, medicul iți va prescrie antibiotice pentru a trata infecția. Orice persoană cu care ai făcut sex ar trebui să fie, de asemenea, testată și tratată imediat pentru gonoree. Include orice partener/ă sexual/ă din ultimele 2 luni, sau din trecut, în cazul în care au trecut mai mult de 2 luni de la ultima ta experiență sexuală.
Dacă un partener/ă sexual/ă are gonoree, un tratament rapid va reduce riscul complicațiilor pentru persoana respectivă și va reduce șansele de a te reinfectata dacă faci sex cu acel/acea partener/ă din nou. (Te poți infecta cu gonoree din nou, chiar și după tratament, deoarece dacă ai avut gonoree o data, asta înseamnă că ești imun la ea.)
După ce ești tratat pentru gonoree, nu face sex timp de cel puțin 7 zile după ce și tu și partenerul/a tău/a ați terminat de luat antibioticele. Dacă faci sex mai devreme, te-ai putea reinfecta.
Este mai bine să previi gonoreea decât să o tratezi, iar cel mai bun mod de a preveni complet infecția este să te abții de la a avea sex oral, vaginal și anal. În cazul în care faci sex, folosește un prezervativ de fiecare data. Aceasta este singura metoda contraceptivă care va ajuta la prevenirea infecției gonococice.