Poate că nu te gândești la unghiile tale, cu excepția cazului în care ți le-ai pictat albastre sau dacă mama ta îți spune că este timpul să le îngrijești… dar, unghiile tale au un rol important de realizat. Suprafața tare a unghiilor, ajută la protecția vârfurilor degetelor tale, iar unghiile de la mâini pot îndepărta o mâncărime pe care o simți la un moment dat sau un fir de păr ce s-a prins de la câine, pe puloverul tău.
Unghiile sunt făcute din cheratină, aceeași substanță pe care corpul o folosește să creeze părul și stratul superior al pielii. Unghiile de la mâini și de la picioare apar chiar din momentul în care ne naștem dar, întrebarea este, de unde vin ele?
Poate părea că unghiile tale au început să crească chiar de unde începe cuticula în formă de U, dar, fenomenul este mult mai complex decât am crede noi. Unghiile încep să crească de la rădăcina ce stă ascunsă sub cuticule.
Când celulele de la rădăcină cresc, cele noi le împing afară pe cele vechi. Celulele vechi se întăresc și devin plate, iar mulțumită cheratinei, o proteină realizată de aceste celule, unghiile noi formate, acoperă loja unghiulară, acea suprafață plată de sub unghiile tale. Loja unghiulară stă deasupra unor vase mici de sânge care o hrănesc și dau culoarea roz a unghiilor.
Unghiile de la mâini cresc greu, aproximativ 2,5-3,5 mm/lună, ceea ce presupune că o nouă unghie se poate înlocui complet în 3-6 luni.
Cuticula se află în locul în care unghia întâlnește pielea. Cuticulele ajută la protejarea noii unghii, pe măsură ce crește din rădăcină. Lunula, care vine de la cuvântul în latină tradus ca și „luna”, este acea jumătate de cerc chiar deasupra cuticulei. Lunula este ușor de observat pe unghia degetului tău mare.
Îngrijirea unghiilor
Poate ai nevoie de un adult să îți îngrijești unghiile de la mâini și de la picioare, lucru ce poate reprezenta o mică provocare. Pot fi folosite unghiera sau forfecuța pentru unghii. Pentru a netezi crestele de pe margini, se poate folosi o pilă, ce funcționează ca un șmirghel.
Unghiile ar trebui tăiate drepte și ușor rotunde la partea de sus. Unghiile frumos îngrijite te pot împiedica să le rozi sau să le deranjezi – lucru ce poate duce la infecții. De asemenea, o idee bună este și hidratarea unghiilor și a cuticulelor, în mod regulat. Un pic de loțiune pentru mâini sau cremă este suficient, pentru a fi bine protejate.
Deoarece unghiile de la picioare nu cresc la fel de rapid ca unghiile de la mâini, nu au nevoie să fie tăiate la fel de des. Ele trebuie să fie tăiate drept, lucru ce poate fi dificil, prin urmare poți cere ajutorul unui părinte.
Manichiura și pedichiura
Câteodată oamenii se duc la un profesionist la salon, pentru tăiatul și lustruitul unghiilor. Manichiura și pedichiura sunt servicii populare pentru fete și femei (și chiar pentru o parte din băieți). Dacă mergi la salon, vei dori să te asiguri că în acest loc sunt respectate cu strictețe anumite norme de curățare a instrumentelor și a locurilor unde mâinile și picioarele sunt spălate, îngrijite și lustruite.
Pentru prevenirea infecțiilor și a altor probleme, experții recomandă să îți iei propria unghieră și alte instrumente la manichiurist sau pedichiurist. Acest lucru este de preferat deoarece, nu mai ești expusă la bacterii și alte lucruri rele care pot staționa pe instrumentele folosite pe mâinile și picioarele altor oameni.
Poate fi distractiv să îți faci singură manichiura sau pedichiura acasă, dar poți cere ajutorul unui adult. Fii atentă la folosirea ustensilelor ascuțite, a ojei de unghii sau la substanța folosită la îndepărtarea ojei – acetona. Aceste lucruri pot fi periculoase, în special, atunci când ajung la îndemâna unui frate sau a unei surioare mai mici! De asemenea, ingredientele din aceste produse pot fi dăunătoare și îți pot usca unghiile sau provoca anumite alergii.
Probleme comune ale unghiilor
În majoritatea timpului, unghiile tale sunt roz și sănătoase, dar câteodată unghiile au probleme. Câteva dintre cele mai comune pentru copii sunt:
- Unghii încarnate – când unghia se curbează și intră sub piele, cauzând durere și uneori infecții.
- Răni ale unghiilor – când scapi ceva pe degetul tău mare de la picior sau îți prinzi degetul într-un sertar, pot apărea o serie de echimoze sub unghie și câteodată unghia cade, dar datorită proprietății de regenerare, o altă unghie va crește în loc.
- Deformări ale unghiilor – când unghia nu este netedă și îngrijită, aceasta va avea tendința să crească în diferite unghiuri. Oamenii care își rod unghiile foarte mult, pot avea această problemă.
- Pielița la unghii – când celulele din piele își pierd din proprietăți, atunci ele devin inactive și încep să se întărească sau să se deterioreze ușor sub forma unor fâșii de piele moartă ce atârnă de marginea unei unghii, astfel, dând un aspect inestetic și tendința de a le rupe fără o ustensilă adecvată.
Câteva din aceste probleme, cum sunt rănile minore ale unghiei sau o pieliță, pot fi mânuite acasă de către mama sau tatăl tău. Dar, infecțiile și alte răni serioase necesită îngrijirea unui specialist. Semnele de infecție a unei unghii includ durere, înroșire, inflamare și chiar colectarea unor secreții, cunoscute în termeni populari ca „puroi”.
Ce au de spus unghiile tale?
Să nu fii surprins(ă) dacă medicul îți analizează unghiile la următorul control, chiar dacă nu ai probleme cu ele. Unghiile dau indicii cu privire la starea generală de sănătate a unei persoane.
De exemplu, când medicul îți apasă unghiile, îți verifică circulația sângelui.
Uitându-se la unghiile tale, un medic poate găsi probleme asociate cu cele ale pielii, boli ale plămânilor, anemie și alte condiții medicale. Se pare că unghiile știu ce se întâmplă în corpul tău!