Cum să te înțelegi cu părinții

0
3375

Mama și tatăl sunt printre cele mai importante persoane din viața ta. Probabil că îl vezi măcar pe unul din ei, în fiecare zi și, pe parcursul vieții tale, te vor influența mai mult decât oricine altcineva. Spre exemplu, dacă tatăl tău este un mare fan al echipei FC Steaua București, probabil și tu vei crește fiind fan al aceleiași echipe de fotbal. Sau dacă mamei tale îi place foarte mult să citească, s-ar putea să ajungi să ai și tu tot timpul o carte cu tine, la fel ca ea.

Părinții fac, însă, mai mult decât să-ți transmită hobby-urile lor. Ei trebuie să aibă grijă de copii, din momentul în care aceștia s-au născut. A fi părinte înseamnnă, de asemenea, să-ți iubești și să-ți îndrumi copiii, ceea ce fac cei mai mulți părinți, pe tot parcursul vieții, chiar și după ce aceștia au crescut și au și ei copii la rândul lor. Asta înseamnă că mai ai mulți ani, pe care îi vei împărtăși cu părinții tăi.

Iată o listă în care sunt prezentate cinci lucruri care te ajută să fii cât mai apropiat și să te înțelegi cu părinții tăi, construind o relație puternică:

  1. Petreceți timp împreună. Poți să petreci mult timp în același spațiu cu părinții tăi (acasă locuiți cu toții până la urmă), dar cât de mult timp vă petreceți bucurându-vă unul de compania celuilalt? În loc să te joci la calculator sau să te uiți la televizor, ai putea să încerci să joci ceva împreună cu părinții tăi. Mergeți afară împreună, jucați un board game sau citiți o carte cu voce tare. În cazul în care părinții tăi nu mai sunt împreună, încearcă să te bucuri cât mai mult de momentele pe care le petreci cu fiecare dintre ei și ai grijă să păstrezi legătura între timp, vorbind la telefon, prin e-mail sau chiar să vă vedeți pe Skype.
  2. Împărtășește-ți sentimentele și cere-le ajutorul atunci când ai nevoie. Mulți copii spun că și-ar dori ca părinții să le fie alături atunci când le este greu. Părinții tăi s-ar putea să nu-și dea însă seama că ai o problemă – trebuie să comunici cu ei și să le spui dacă ești trist sau dacă treci printr-o perioadă mai dificilă. Dacă nu ești obișnuit să faci asta, s-ar putea să ți se pară ciudat la început, dar încearcă – vei fi bucuros că ai făcut-o.
  3. Fii bun. Orice gest, oricât de mic, poate să însemne enorm pentru părinții tăi – poți să le faci ziua mai bună printr-o simplă îmbrățișare, scriindu-le o felicitare sau doar făcând o glumă. Ai putea, de asemenea, să îi ajuți la treabă (spre exemplu, să speli vasele sau să-ți faci curat în cameră) chiar și când ei nu-ți cer ajutorul. Și te asigurăm că vor fi încântați dacă ai încerca să nu te mai cerți cu frații sau surorile tale.
  4. Arată-le că-ți pasă. Unele familii sunt obișnuite să-și exprime constant afecțiunea prin îmbrățișări, sărutări sau spunându-și „te iubesc”, iar altele nu. Este însă important ca membrii unei familii să arate că țin unii la alții, nu doar prin aceste gesturi de afecțiune, ci și prin respect reciproc, fiind politicoși, atenți și având grijă unii de alții.
  5. Dă-ți silința să fii cât mai bun în ceea ce faci. Nu ai cum să fii perfect, dar încercând să fii cât mai bun în ceea ce faci, îi faci mândri pe părinții tăi. Dacă tu devii un om bun, înseamnă că și ei au făcut o treabă bună.
Citeste  Care este Greutatea Corectă pentru Mine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.