Plămânii și sistemul respirator

2
5909

Care este lucrul pe care îl faci toată ziua, în fiecare zi, indiferent de locul în care te afli sau de persoana care este cu tine?

  • (a) Te gândești la prânzul de mâine
  • (b) Îți pui degetul în nas
  • (c) Fredonezi cântecul preferat
  • (d) Respiri

E posibil ca unii copii să aleagă varianta (a) sau (c) sau alții ar putea alege – dezgustător! – (b) . Dar, fiecare persoană va răspunde cu siguranță, (d). Respiratul aerului este necesar pentru menținerea oamenilor (și a celor mai multe animale) în viață. Care sunt cele două părți mari și responsabile când vine vorba de respirat? Dacă ai răspuns: „Plămânii!” – ai dreptate!

Plămânii alcătuiesc unul dintre cele mai mari organe ale corpului tău și lucrează împreună cu sistemul respirator pentru a-ți permite să iei o gură de aer proaspăt, să scapi de aerul umplut cu dioxid de carbon și chiar să vorbești. Să facem turul plămânilor!

Localizează plămânii!

Plămânii se află în pieptul tău și sunt atât de mari încât ocupă cea mai mare parte a spațiului de acolo. Ai doi plămâni, dar ei nu sunt de aceeași dimensiune, așa cum sunt ochii și nările. Acel spațiu în plus, din partea stângă, lasă loc liber pentru inima ta.

Plămânii sunt protejați de cutia toracică, care este alcătuită din 12 perechi de coaste. Aceste coaste sunt conectate la coloana vertebrală din spatele tău și îți înconjoară plămânii pentru a-i proteja. Sub plămâni, se află diafragma, un mușchi în formă de cupolă care funcționează împreună cu plămânii pentru a-ți permite să inspiri (să tragi aer în piept, să inhalezi) și să expiri (să dai afară) aer.

Nu îți poti vedea plămânii, dar este ușor să îi simți în acțiune: pune-ți mâinile pe piept și inspiră foarte adânc. Îți vei simți pieptul cum devine ceva mai mare. Acum expiră și simte cum pieptul tău revine la mărimea inițială. Tocmai ai simțit puterea plămânilor tăi!

O privire în interiorul plămânilor 

plamaniiDin exterior, plămânii sunt roz și un pic pufoși, ca un burete. Dar interiorul conține ce este cu adevărat important! La baza traheei sunt două tuburi mari. Aceste tuburi se numesc bronhii principale și una se îndreaptă către stânga, către plămânul stâng, pe când cealaltă, către plămânul drept.

Fiecare bronhie principală se ramifică în tubi sau bronhiole și sunt aproximativ 30.000 în fiecare plămân. Fiecare bronhiolă are aproximativ aceeași grosime ca și firul de păr.

Citeste  Cum să ai grijă de dantura ta?

În partea terminală a fiecarei bronhiole se află o zonă care direcționează către mănunchiuri care conțin săculețe micuțe, numite alveole. Sunt aproximativ 600 de milioane de alveole în plămânii tăi și dacă îi întinzi, ei pot acoperi un întreg teren de tenis. Acum, asta înseamnă foarte multe alveole! Fiecare alveolă are un înveliș de forma unei plase formate din vase foarte mici numite capilare . Aceste capilare sunt atât de mici încât celulele din sângele tău trebuie să se alinieze doar ca să le străbată.

Totul despre inhalație

Când îți plimbi câinele, îți cureți camera sau lovești o minge de volei, probabil nu te inhalatiagândești la inhalație – ai alte lucruri în minte! Dar, de fiecare dată când respiri, o mulțime de părți ale corpului lucrează împreună pentru a introduce acel aer în corpul tău, fără ca tu să te gândești la asta.

Pe măsură ce respiri, diafragma se contractă și devine plată. Asta îi permite să se miște în jos, astfel încât, plămânii tăi să aibă mai mult spațiu pentru a se extinde pe măsură ce se umplu cu aer. „Deplasează-te diafragmă, mă umplu cu aer!” este ceea ce plămânii tăi ar spune. Iar diafragma nu este singura care le conferă plămânilor spațiul necesar. Mușchii intercostali ridică, de asemenea, coastele în sus și către exterior, pentru a le face loc plămânilor.

În același timp, inhalezi aer prin gură și nas și aerul se îndreaptă către trahee. În drumul său prin trahee, mici peri numiți cili, se mișcă ușor, pentru a ține mucusul și mizeria departe de plămâni. Aerul merge prin rețeaua de ramuri din plămâni, prin bronhii și bronhiole.

Mulțumesc, alveole!

Aerul ajunge într-un final în cele 600 de milioane de alveole. Pe măsură ce aceste milioane de alveole se umplu cu aer, plămânii devin mai mari. Îți amintești experimentul în care ai simțit cum plămânii tăi se măresc? Ei bine, tu simțeai, de fapt, puterea acestor incredibile alveole! Alveolele sunt cele care permit oxigenului din aer să treacă în sânge. Toate celulele din corp au nevoie de oxigen în fiecare minut al zilei. Oxigenul trece prin toți pereții fiecărei alveole, în capilarele micuțe care le înconjoară. Oxigenul ajunge în sânge, în micile capilare, obținând o cursă pe celulele roșii ale sângelui și călătorind prin straturi de vase de sânge, către inimă. Inima trimite apoi sângele oxigenat (încărcat cu oxigen), afară, către toate celulele corpului.

Așteaptă să expiri

Când vine timpul să expiri, totul se întâmplă invers: acum este rândul diafragmei să spună: „Mișcă-te!”. Diafragma se relaxează și se mișcă în sus, împingând aerul afară din plămâni. Mușchii intercostali se relaxează și coastele tale se mișcă din nou, creând un mic spațiu în pieptul tău.

Citeste  Despre Meduze

Până acum, celulele au folosit oxigenul de care aveau nevoie și sângele tău transportă dioxidul de carbon și alte substanțe nefolositoare, care trebuie să fie eliminate din corp. Sângele se reîntoarce prin capilare și substanțele nefolositoare intră în alveole. Apoi le elimini prin expirație în ordinea inversă prin care au intrat – aerul merge prin bronhiole, afară din bronhii, din trahee și într-un final, prin gură și nas.

Aerul pe care îl expiri, nu numai că va conține dioxid de carbon și substanțe nefolositoare, dar este cald, de asemenea! Pe măsură ce aerul călătorește prin corpul tău, strânge căldura pe parcurs. Poți să simți această căldură punând mâna în fața gurii tale sau a nasului, pe măsură ce expiri. Care este temperatura aerului care iese prin gură și nas?

Cu toată această mișcare, poate că te întrebi, cum de nu rămân blocate diferite lucruri, pe măsură ce plămânii se umplu și se golesc! Din fericire, plămânii sunt acoperiți de 2 straturi netede, special numite membrane pleurale. Aceste membrane sunt separate de un lichid care le permite să alunece ușor, în timp ce inhalezi și expiri.

Timpul pentru vorbit

Plămânii tăi sunt importanți pentru respirat … și, de asemenea, pentru vorbit! Deasupra traheei se află laringele. De-a lungul lui sunt 2 încrețituri numite corzile vocale, ce se închid și se deschid pentru a produce sunetele. Când expiri aer, din plămâni trece prin trahee și laringe și ajunge la corzile vocale. Dacă aceste corzi vocale sunt închise și aerul trece printre ele, corzile vibrează și se naște un sunet.

Cantitatea de aer pe care o sufli afară din plămâni, determină cât de zgomotos va fi sunetul și cât timp poți să îl menții. Încearcă să inhalezi profund și să le spui numele tuturor colegilor din clasă – cât de departe poți ajunge fără să respiri din nou? Data viitoare când ești afară, încearcă să țipi și vezi ce se întâmplă – țipatul necesită foarte mult aer, deci, va trebui să respiri mai frecvent decât atunci când doar ai rosti cuvintele respective.

Experimentează cu diferite sunete și aerul necesar pentru a le produce – când chicotești, lași aerul afară în porțiuni mici, dar când râgâi, lași aerul înghițit din stomacul tău afară, într-o cantitate mare! Când sughiți, este datorită diafragmei care se mișcă într-un mod amuzant, care te face să respiri aer dintr-o dată și acest aer atinge corzile vocale când tu nu ești pregătit pentru asta.

Citeste  Despre ureche

Iubește-ți plămânii!

Plămânii tăi sunt incredibili. Îți permit să respiri, să vorbești cu prietenul tău, să țipi în timpul unui joc, să cânți, să plângi și altele! Că tot veni vorba de jocuri, plămânii lucrează chiar și cu creierul tău pentru a-ți permite să inspiri și să expiri o cantitate mai mare de aer, cu o rată mult mai rapidă, atunci când alergi un kilometru – toate astea fără ca tu măcar să te gândești la asta o dată.

Să-ți păstrezi plămânii sănătoși atât ca aspect, cât și din punct de vedere al modului în care se simt, este o idee inteligentă. Cea mai bună cale să îi menții roz și sănătoși este să nu fumezi. Fumatul nu este bun pentru nicio parte a corpului tău, iar plămânii, în special, urăsc asta. Fumatul dereglează cilii din trahee și nu se mai pot mișca pentru a ține mizeria și alte substanțe afară din plămâni. Alveolele tale sunt afectate, de asemenea, deoarece chimicalele din țigări pot cauza ruperea pereților delicați ai alveolelor, îngreunând respirația.

Într-un final, fumul de țigară poate deregla celulele plămânilor atât de mult, încât, celulele sănătoase dispar, numai ca să fie înlocuite de celule canceroase. Plămânii sunt în mod normal rezistenți și puternici, dar, când vine vorba de țigări, ei pot fi afectați ușor – și este adesea foarte dificil sau imposibil să fie ameliorați sau îmbunătățiți. Dacă trebuie să lucrezi cu chimicale într-o oră de artă sau în atelier, asigură-te că porți o mască de protecție pentru a împiedica vaporii să pătrundă în plămânii tăi.

Poți să îți manifești recunoștința pentru plămâni prin exercițiu fizic! Sportul este bun pentru fiecare parte a corpului tău, în special, pentru plămâni și inimă. Când iei parte la un exercițiu viguros (mersul cu bicicleta, alergatul sau înotul, de exemplu), plămânii necesită mai mult aer pentru a le furniza celulelor oxigenul extra de care au nevoie. Pe măsură ce respiri mai profund și introduci mai mult aer, plămânii devin mai puternici și mai buni la distribuția de aer de care corpul tău are nevoie. Menține-ți plămânii sănătoși și ei îți vor mulțumi toată viața!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.