Alcoolul și reacțiile lui asupra organismului

0
3009

Alcoolul și reacțiile lui asupra organismului

Toată lumea știe că vârsta legală a consumului de alcool pe întreg teritoriul României este de 18 ani. Dar, potrivit Centrului Național pentru Dependență și Abuz de Substanțe din Statele Unite ale Americii, aproape 80% dintre elevii de liceu au încercat. Alegerea de a consuma alcool, este o decizie personală pe care, în cele din urmă, fiecare trebuie să o ia. Acest articol oferă câteva informații cu privire la alcool, inclusiv modul în care acesta afectează organismul tău, astfel încât, să poți face o alegere în cunoștință de cauză.

Ce este alcoolul?

Alcoolul este creat când cerealele, fructele sau legumele au fermentat. Fermentația este un proces care folosește drojdia sau bacteriile, pentru a schimba zaharurile din alimente în alcool. Fermentația este folosită pentru a produce multe lucruri necesare – de la brânză până la medicamente. Alcoolul are diferite forme și poate fi folosit ca și curățitor, antiseptic sau sedativ.

Deci, dacă alcoolul este un produs natural, de ce adolescenții au nevoie să fie preocupați de consumul de alcool? Atunci când oamenii beau alcool, acesta este absorbit în fluxul sanguin. De acolo, este afectat sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), care controlează în mod virtual tot organismul. Pentru că experții cunosc acum faptul că, creierul uman încă se dezvoltă în timpul adolescenței, ei cercetează efectele pe care le are alcoolul asupra creierului adolescenților.

Cum afectează acesta organismul tău?

Alcoolul este un depresiv, ceea ce înseamnă că încetinește funcționarea sistemului nervos central. Alcoolul, de fapt, blochează anumite mesaje care încearcă să ajungă la creier. Acest lucru alterează percepția unei persoane, emoțiile, mișcările, vederea și auzul.

În cantități foarte mici, alcoolul poate ajuta o persoană să se simtă mult mai relaxată și mai puțin speriată. Mult alcool cauzează schimbări majore în creier, rezultând intoxicația. Persoanele care au consumat alcool prea des pot merge împleticit, își pot pierde coordonarea și pot vorbi neclar în discursul lor. Ei vor fi, probabil, dezorientați și confuzi. În funcție de persoană, intoxicația poate face pe cineva foarte prietenos și vorbăreț ori foarte agresiv și furios. Timpul de reacție este, în mod dramatic, încetinit – de aceea oamenilor li se spune să nu bea și să nu șofeze. Persoanele care sunt intoxicate, se pot gândi că se mișcă corespunzător, atunci când, de fapt, nu o fac. Ei se pot comporta altfel decât au caracterul.

Când cantități mari de alcool sunt consumate într-o perioadă scurtă de timp, se poate produce intoxicația cu alcool. Intoxicația cu alcool este exact așa cum sună – organismul a fost intoxicat de o cantitate mare de alcool. Regurgitarea violentă este, de obicei, primul simptom al intoxicației cu alcool. Alte simptome sunt somnolența extremă, pierderea cunoștinței, dificultățile de respirație, scăderea periculoasă a nivelului de zahăr din sânge, convulsiile, iar ca rezultat, poate avea loc chiar moartea.

De ce beau adolescenții?

Experimentul cu alcoolul în timpul anilor adolescenței este comun. Anumite motive pentru care adolescenții utilizează alcoolul și drogurile sunt:

  • curiozitatea;
  • să se simtă bine, reducerea stresului și relaxarea;
  • să se integreze;
  • să se simtă mai în vârstă.
Citeste  Ce este Fenciclidina (PCP)?

De la o vârstă foarte fragedă, copiii văd mesaje publicitare care arată oameni frumoși ce se bucură – și alcoolul. Și, din cauză că mulți părinți și adulți folosesc alcoolul socialmente – consumând o bere sau vin la cină, de exemplu – alcoolul pare inofensiv pentru mulți adolescenți.

De ce nu ar trebui să beau?

Deși este ilegal să cumperi alcool în România până la vârsta de 18 ani, majoritatea adolescenților pot avea acces la el. Prin urmare, depinde de tine să iei o decizie cu privire la alcool. În plus, în afară de posibilitatea de a deveni dependent, există unele aspecte negative legate de consumul de alcool:

Pedeapsa este severă. Adolescenții care consumă alcool, se supun pe ei înșiși la riscul de a avea probleme serioase cu legea (este ilegal; poți fi arestat). Adolescenții care consumă alcool au, de asemenea, mai multe șanse să se ia la bătaie sau să comită infracțiuni decât cei care nu o fac.

Persoanele care consumă alcool în mod regulat, de asemenea, au probleme adesea, cu școala. Consumul de alcool poate afecta capacitatea unui student de a învăța bine și de a lua note decente, precum și performanțele sportive (capacitatea de coordonare).

Poți arăta foarte stupid. Poți avea impresia, că băutul este grozav, dar, schimbările sistemului nervos care vin din cauza consumului de alcool pot face o persoană să facă lucruri prostești sau jenante, precum urinatul în pantaloni sau regurgitatul. Consumul de alcool, de asemenea, oferă o respirație urâtă și nimănui nu-i place starea de mahmureală.

Alcoolul îți pune sănătatea în primejdie. Adolescenții care consumă alcool sunt mai susceptibili de a fi activi sexual și să aibă relații sexuale neprotejate și nesigure. Rezultatul sarcinilor sau bolilor cu transmitere sexuală poate schimba – sau chiar sfârși vieți. Riscul de a te răni, poate chiar fatal, este mai ridicat atunci când ești sub influența alcoolului. O jumătate din totalul deceselor prin înec în rândul băieților adolescenți, sunt legate de consumul de alcool. Utilizarea alcoolului crește foarte mult șansa ca un adolescent să fie implicat într-un accident de mașină, omucidere sau sinucidere.

Citeste  De Ce Trebuie Să Mă Las De Fumat?

Adolescenții consumatori de alcool sunt predispuși la luarea în greutate sau să aibă probleme de sănătate. Un studiu de la Universitatea Washington, a descoperit că persoanele care, în mod regulat, consumau 5 sau mai multe beri la rând, începând de la vârsta de 13 ani, au fost mult mai predispuși să fie supraponderali sau hipertensivi până la vârsta de 24 de ani decât colegii lor care nu erau consumatori de alcool. Persoanele care continuă să consume alcool în cantități mari la maturitate, riscă să-și afecteze organele, cum ar fi spre exemplu, ficatul, inima și creierul.

Cum pot să evit consumul de alcool?

Dacă toți prietenii tăi consumă alcool – și tu nu- poate fi greu să spui: „Nu, mulțumesc”. Nimeni nu vrea să riște să fie respins sau lăsat pe dinafară. Diferite strategii de a refuza alcoolul funcționează pentru diferite persoane. Unii oameni consideră că ajută să spui „nu” fără nici o explicație, alții cred că, oferindu-și motivele funcționează mai bine („Nu beau”,„Am un meci mâine” sau „Unchiul meu a murit din cauza alcoolului”, de exemplu).

Dacă a spune „nu” alcoolului, te face să te simți inconfortabil în fața oamenilor pe care-i cunoști, învinovățește-ți părinții sau un alt adult pentru refuzul tău. Spunând: „Părinții mei vor veni să mă ia curând”, „Eu deja am intrat în probleme mari din cauza alcoolului odată, nu o pot face din nou” sau „Antrenorul meu mă va omorî”, poate face ca spunând „nu”, să fie un pic mai ușor pentru unii.

Dacă te duci la o petrecere și știi că va exista alcool, plănuiește strategia dinainte. Tu și prietenul tău puteți crea un semnal pentru momentul când trebuie să plecați, de exemplu. De asemenea, poți să te asiguri că ai planuri de făcut, altceva în afară de a-ți pierde timpul cu prietenii în subsolul cuiva, consumând bere toată noaptea. Plănuiește o ieșire la film, la mall, la un concert sau la un eveniment sportiv. Ai putea, de asemenea, să-ți organizezi prietenii în echipe de volei, bowling sau softball – orice activitate care te pune în mișcare.

Băieții sau fetele care au o stimă de sine puternică, sunt puțin predispuși să devină consumatori de alcool problematici, față de persoanele cu o stimă scăzută de sine.

De unde pot obține ajutor?

Dacă crezi că ai probleme cu consumul de alcool, cere ajutor cât mai curând posibil. Cea mai bună abordare este să discuți cu un adult în care ai încredere. Dacă nu-ți poți aborda părinții, discută cu un medic, consilier școlar, un membru al bisericii, mătușă sau unchi. Poate fi greu pentru unele persoane să discute cu adulții despre aceste probleme, dar o persoană de susținere într-o poziție de asistență, poate îndruma studenții la un consilier de droguri și alcool, pentru evaluare și tratament.

Citeste  Consumul excesiv de alcool

În unele state, acest tratament este complet confidențial. După evaluarea problemei unui adolescent, un consilier poate recomanda o scurtă ședere la centrul de reabilitare sau tratament ambulatoriu. Aceste centre de tratament ajută o persoană să depășească treptat, dependența fizică și psihică de alcool.

Și dacă sunt îngrijorat despre consumul de alcool al altcuiva?

Câteodată, oamenii locuiesc în case unde un părinte sau un alt membru al familiei bea prea mult. Acest lucru te poate face furios, speriat sau te poate face depresiv. Multe persoane nu-și pot controla consumul de alcool fără ajutor din afară. Asta nu înseamnă, că ei te iubesc sau le pasă de tine mai puțin. Alcoolismul este o boală care are nevoie să fie tratată ca orice boală.

Persoanele cu probleme ale consumului de alcool, nu se pot opri din băut, până când nu sunt pregătite să recunoască faptul că au o problemă și au nevoie de ajutor. Acest lucru îi poate face pe membrii familiei și pe cei dragi, să se simtă neajutorați. Vestea bună este că există multe locuri pentru a cere ajutor: un adult de susținere, cum ar fi consilierul tău de orientare sau o rudă ori un frate mai mare, va înțelege prin ce treci. De asemenea, organizațiile profesionale pot ajuta.

Dacă ai un prieten al cărui consum de alcool te îngrijorează, asigură-te că el sau ea rămân în condiții de siguranță. Nu-ți lăsa prietenul să bea și să șofeze, de exemplu. Dacă poți, încearcă să-ți reții prietenii care au consumat alcool din a face ceva periculos, cum ar fi încercarea de a merge singuri acasă noaptea sau să înceapă o bătaie. Și, de asemenea, protejează-te și pe tine. Nu te urca într-o mașină cu cineva care a consumat alcool, chiar dacă depinzi de acea persoană ca să ajungi acasă. Roagă un adult care n-a băut, să te ducă acasă în schimb sau cheamă un taxi.

Toată lumea ia decizii cu privire la posibilitatea de a consuma alcool și cât de mult – chiar și adulții. Este posibil, să te bucuri de o petrecere sau de un eveniment la fel de mult – dacă nu – cu atât mai mult, atunci când nu consumi alcool. Și, cu sistemul nervos central, funcționând așa cum ar trebui, îți vei aminti mai multe despre timpul minunat pe care l-ai avut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.