Siguranța pe Timpul Iernii

0
1787

În sfârșit, visul tău a devenit realitate…posturile de radio și de televiziune au anunțat…va fi o zi plină de zăpadă! Școlile sunt închise toată ziua și asta înseamnă că este timpul pentru un singur lucru: să mergi afară și să te bucuri de zăpadă. Sau poate că te pregătești de o excursie la ski, împreună cu familia.

Oricum ar fi, iarna este un anotimp foarte distractiv – construirea oamenilor de zăpadă sau a igluurilor și bătăile cu bulgări sunt grozave.

Dar, în timp ce te distrezi afară, trebuie să știi și cum să fii în siguranță. Când afară este frig și tu nu ești pregătit, te poți simți de-a dreptul inconfortabil. Norocul tău este ca să înveți să te protejezi de frig, ceea ce este floare la ureche!

Folosește mai multe straturi de haine

Pe timpul iernii, cea mai bună modalitate să îți menții temperatura corpului ridicată este să folosești mai multe straturi de haine, deoarece, îți vor ține de cald, încă de la început și le poți da jos, pe rând, dacă te încălzești prea tare.

Unii copii pot avea nevoie de mai multe straturi de haine, alții de mai puține, în funcție de zona în care locuiesc și de temperatură. Dar, dacă ești în dubii, începe cu mai multe straturi – le poți da jos mai târziu. Orice ai alege să faci, niciodată să nu îți dai geaca jos  – este stratul care trebuie să rămână!

Pentru jumătatea superioară a corpului, începe cu o bluză (termică sau de lână) cu mâneci lungi. Adaugă apoi o helancă, unul sau două tricouri, un pulover și o geacă. Pe cât posibil, încearcă să nu alegi haine din bumbac, deoarece bumbacul nu este foarte călduros.

Citeste  Tabara de Ski Pentru Copilul Tau

Pentru partea de jos a corpului, începe cu o pereche de colanți (termici sau de lână), apoi pune-ți o pereche groasă de pantaloni. Încearcă să eviți blugii sau pantalonii subțiri din bumbac, pentru că nu îți vor ține de cald. De fapt, dacă vei cădea în zăpadă, aceste materiale se vor uda și îți va fi mai frig. Pantalonii impermeabili (precum cei de ski) reprezintă cea mai bună alegere.

Încheie cu niște șosete groase și bocanci impermeabili. Dacă ai de gând să faci drumeții montane, poartă bocanci speciali, cu care să nu aluneci pe suprafețele înzăpezite și înghețate.

Nu uita căciula!

Crezi că ești bine echipat și gata de plecare, dar nu ai uitat ceva? Pune-ți o căciulă pe cap! Îți va fi mult mai cald în felul acesta – o mare parte din căldura corpului se pierde prin zona capului. Eșarfele, măștile de ski și acoperitoarele de urechi sunt, de asemenea, foarte bune pentru a te proteja de frig.

Și nu uita de mănuși – cele impermeabile sunt cele mai bune dacă ai de gând să petreci mult timp în zăpadă. Degetele sunt foarte sensibile la frig, de aceea, este important să îți menții mâinile calde și uscate.

Consumă lichide

Pare un sfat potrivit pentru perioada caldă a anului, nicidecum pentru cea rece, corect? Ei bine, adevărul este că acest sfat este potrivit pentru ambele. O mare parte din nivelul de apă al corpului se pierde prin respirație când ești afară, în frig și respiri greu. Și cea mai bună metodă de a recupera cantitatea de apă pierdută este să consumi multe lichide! Băuturile calde sau supele te mențin hidratat și, de asemenea, te încălzesc atunci când afară este frig. În plus, dacă faci o pauză pentru a consuma o băutură caldă, ai parte de două avantaje: în primul rând, intri înăuntru pentru câteva minute și te încălzești în timp ce bei; în al doilea rând, mai târziu, vei intra din nou înăuntru și te vei încălzi pentru câteva minute, în timp ce folosești toaleta!

Citeste  Despre ureche

Nu te grăbi

Este ușor să uiți să îi acorzi atenție corpului tău, în timp ce ești afară și te distrezi. Dar, poți avea parte de un sentiment neplăcut dacă temperatura corpului tău scade cu 4 sau 5 grade, atunci când ești afară.

De aceea, este necesar să fii atent la semnalele pe care corpul tău ți le transmite. Dacă începi să tremuri sau dinții îți dârdâie, este un semn că trebuie să mergi înăuntru. Dacă vreodată te simți amețit sau slăbit, este un semn clar că trebuie, neapărat, să faci o pauză.

O măsură de siguranță este să fii atent și la ceilalți copii. Dacă ți se pare că unul dintre prietenii tăi tremură sau că îi este foarte frig, poți sugera să intrați împreună în casă, pentru o pauză. Vă puteți încălzi amândoi, în timp ce jucați un joc sau vă uitați la televizor și apoi puteți ieși din nou să vă distrați.

Luptă împotriva frigului

Dacă ești afară într-o zi foarte rece și nu ești îmbrăcat suficient de bine, există pericolul de a te alege cu degerături. Acestea apar atunci când părți ale corpului încep să înghețe și, de obicei, ele afectează pielea expusă (precum fața sau urechile) sau degetele de la mâini și de la picioare.

Dacă te menții în siguranță atunci când ești la joacă – purtând haine groase, șosete și mănuși și făcând pauze în casă, atunci când simți nevoia – probabil că nu vei avea probleme cu degerăturile.

Dar, dacă se întâmplă vreodată să fii afară și să nu îți mai simți degetele de la mâini sau de la picioare, urechile sau nasul, acestea pot fi semne ale degerăturilor. În orice caz, dacă simți asta, trebuie să intri în casă. Uneori, degerăturile pot provoca durere în aceste părți ale corpului sau le pot face să se simtă tari la atingere; de asemenea, pot face ca pielea să pară palidă și lucioasă. Dacă ai impresia, chiar și pentru o secundă, că ai degerat, intră în casă și anunță un adult imediat.

Citeste  Copiii și alcoolul

Odată ce ai intrat în casă, adultul ar trebui să sune un doctor. Între timp, masează locul respectiv cât de mult poți – acest lucru va îmbunătăți circulația sângelui în zonele afectate. Dacă este posibil, apropie părțile înghețate de alte părți ale corpului tău care sunt calde – de exemplu, îți poți pune mâinile pe abdomen.

În final, dacă ai vreodată impresia că ai degerături, nu pune niciodată apă sau altceva fierbinte pe zona afectată. Apa călduță este în regulă – asigură-te doar, că un adult verifică temperatura apei mai întâi.

Odată ce ai învățat măsurile de precauție, este ușor să te menții în siguranță pe timpul iernii. Îți dorești ca zilele de iarnă să fie cât mai distractive cu putință, așa că îmbracă-te cu mai multe straturi de haine, poartă o căciulă și mănuși, consumă băuturi calde și ești gata pentru cea mai mare bătaie cu bulgări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.