Indexul de Masă Corporală (IMC)

0
1727

CSS, IMC- ul tău este DDI.

Cum? Ai vrea o traducere? Iată: Ca să știi (CSS), indexul tău de masă corporală (IMC) este destul de important (DDI).

Știai că ai un IMC? Indexul de masă corporală este un calcul care folosește înălțimea și greutatea ta, ca să estimeze câtă grăsime corporală ai. Prea multă grăsime corporală este o problemă, pentru că poate conduce la boală și alte probleme de sănătate.

IMC-ul, deși nu este o metodă perfectă de a judeca greutatea cuiva, este de obicei, o metodă bună de a verifica cum crește un copil.

Cea mai bună metodă de a-ți calcula IMC-ul este să-ți rogi medicul să ți-l calculeze. Astfel, vei știi că numărul este corect și medicul tău poate discuta rezultatul cu tine și părinții tăi.

Patru categorii

Odată ce-ți știi IMC-ul, vei afla că ești într-una din cele patru categorii:

  1. Subponderal: mai puțin de 5%
  2. Greutate sănătoasă/normală: mai mare sau egală cu 5% dar mai mică de 85% (cu alte cuvinte între 5% și 84%)
  3. Supraponderal: mai mare sau egal cu 85% dar mai mic de 95% ( între 85% și 94%)
  4. Obez: mai mare sau egal cu 95%

Un copil al cărui IMC este la 50%, este aproape de medie, comparat cu copiii de aceeași vârstă și sex care au fost măsurați pentru a face tabelul. Un copil de la 85% la 94% este considerat supraponderal. Un copil care se măsoară la sau peste 95% este considerat obez, un termen pe care doctorii îl folosesc și care înseamnă cu mult peste greutate. 

Cum se poate schimba IMC-ul

Citeste  Trebuie să mă îngraș?

Este important să ne amintim că IMC-ul este interpretat diferit la adulți. Sunt tabele diferite pentru femei și bărbați, dar nu folosesc procentaje de loc – doar șiruri de numere care sunt considerate subponderal, greutatea normală, supraponderal sau obez (care înseamnă cu mult peste greutate). Asta pentru că adulții, au încetat să mai crească și vârsta lor nu mai este așa de importantă, când vine vorba de greutate.

Copiii, pe de altă parte, cresc. Și este comun pentru copii să crească în greutate, în diferite etape din copilarie, cum ar fi pubertatea. Tabelele iau creșterea în considerare. Următorul exemplu, arată exact acest lucru: să ne uităm la un băiat care pe măsură ce crește, rămâne la 50% pentru IMC, ceea ce înseamnă, că este mediu. Observați că IMC-ul lui crește și descrește, dar el continuă să rămână la același procentaj.
Iti poti calcula IMC aici.

Vârsta IMC Procentaj
2 ani 16.5 50%
4 ani 15.8 50%
8 ani 16.0 50%
12 ani 17.5 50%

 

Când IMC-ul nu poate fi luat în considerare/este depășit 

IMC-ul nu este totul, când vine vorba de greutatea cuiva. Un copil mai musculos, s-ar putea să aibă o greutate și un IMC mai mare, dar, să nu aibă prea multă grăsime corporală. Un copil mai mic, ar putea avea un IMC ideal, dar ar putea avea mai puțini mușchi și mai multă grăsime corporală.

De asemenea, este foarte comun pentru copii să crească rapid în greutate – și vedeți că IMC-ul crește – în timpul pubertății. Pentru că acestea sunt alte considerente, este o idee bună să vorbești cu medicul, dacă ai întrebări cu privire la greutatea ta ideală.

Citeste  Cum stă treaba cu deshidratarea?

Dacă medicul tău îți spune că IMC-ul este mare, nu te descuraja. În schimb, vorbește cu acesta despre ce ai putea face să-ți scazi IMC-ul. Spre deosebire de adulți, copiii, de obicei, nu au nevoie de dietă. Dar, mâncând mai sănătos și făcând mai multă mișcare, un copil își poate îmbunătăți IMC-ul.

Controlând o problemă de greutate, cât timp ești copil, te poate ajuta să eviți să devii un adult supraponderal și cu probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Cu puțin efort, IMC-ul tău va fi EACATSF – exact așa cum ar trebui să fie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.