Despre Meduze

0
6038

Ce sunt meduzele?

Meduzele trăiesc în oceane și, de obicei, nu fac rău nimănui. Ele doar plutesc în apă, au un aspect ciudat și, uneori, pot ajunge pe plajă.

Meduzele au un aspect gelatinos, iar unele arată doar ca niște pete mici și clare. Altele sunt mai mari și mai colorate, cu tentacule care atârnă sub ele, precum caracatițele.

Feriți-vă de tentacule! Meduzele mânâncă hrană din oceane, așa că acul lor le ajută să prindă creaturi marine. Dar, din nefericire, acul lor poate ajunge să înțepe și oamenii. Cu tentaculele lor, meduzele te pot înțepa dacă se ating de tine în timp ce înoți în ocean. De asemenea, te poți alege cu o înțepătură și atunci când calci pe o meduză, chiar și pe una moartă.

De obicei, înțepăturile de meduză sunt dureroase, dar nu reprezintă cazuri de urgență. Cele mai multe provoacă durere, pete roșii, mâncărime, amorțeală sau furnicături. Dar, există câteva tipuri de meduze (mai ales în Australia, în Filipine, în Oceanul Indian sau centrul Oceanului Pacific) extrem de periculoase și care pot provoca îmbolnăvirea imediată a oamenilor.

Ce să faci dacă ai fost înțepat de o meduză?

Dacă ești înțepat, urmează acești pași imediat:

  • Ieși afară din apă
  • Anunță un adult

Următorul pas este să mergi la salvamar, dacă există unul pe plajă. Acesta te poate ajuta și, de asemenea, poate preveni și ceilalți oameni. Este folositor să știi ce tip de meduză te-a înțepat. Salvamarul îți poate spune ce tipuri de meduze se găsesc, în mod normal, pe plaja respectivă.

Citeste  Ajută-ți părinții să fie mai sănătoși

O înțepătură de meduză = Sute de harpoane în miniatură

În ceea ce privește acul, meduzele nu se aseamănă cu albinele. De obicei, acul unei albine rămâne în piele și îl poți vedea și scoate.

Când o meduză înțeapă o persoană, ea lasă în piele sute de ace mai mici numite nematociste. Acestea pot continua să răspândească venin (otravă) în corpul persoanei. Uneori, ele pot fi scoase din piele de apa mării. De asemenea, ele pot fi înlăturate cu ajutorul unui obiect precum un card de credit, și nu cu mâna ta.

Uite ce poate face un adult pentru a te ajuta să te simți mai bine dacă ai fost înțepat de o meduză:

  • Clătește zona afectată cu apa de mare. Apa dulce poate înrăutăți lucrurile. Evită să masezi zona, acest lucru poate, de asemenea, sa înrăutățească situația.
  • În cazul unor tipuri de înțepături de meduză, poate fi de ajutor să înmoi zona afectată în oțet, pentru 15-30 de minute.
  • Folosește un card de plastic (precum un card de credit) pentru a înlătura nematocistele din piele. Dacă ai, aplică o cremă de ras sau o pastă făcută din apă de mare și bicarbonat de sodiu. Apoi, răzuiește-o (imitând bărbieritul).
  • Vorbește cu un medic. Anumite loțiuni sau calmante te pot ajuta să te simți mai bine.

Ambulanța trebuie chemată imediat dacă persoana care a fost înțepată:

  • Are dificultăți la respirație sau la înghițit.
  • Are limba sau buzele umflate sau dacă se sesizează o schimbare a vocii.
  • Are dureri mari și o stare generală de rău.
  • Are grețuri sau vomită.
  • Este amețită sau are dureri de cap.
  • Are spasme musculare.
  • Are înțepături pe o parte mare a corpului.
  • A fost înțepată în ochi sau gură.
  • A putut fi înțepată de o meduză foarte periculoasă.
Citeste  Care este Greutatea Corectă pentru Mine?

Urină pentru înțepăturile de meduză?

Poate că ai auzit oameni, spunând că ar trebui să urinezi pe locul unei înțepături de meduză. În primul rând, îh! În al doilea rând, specialiștii spun că nu e necesar. În schimb, apa de mare și, uneori, oțetul sunt recomandate. Da, oțetul – același lucru pe care îl folosești și în salată.

De ce funcționează oțetul uneori? Oțetul este un acid slab. Pentru unele tipuri de înțepături de meduză, această compoziție chimică poate opri nematocistele să răspândească veninul. Nu uita, nematocistele sunt micile ace pe care meduzele le lasă în pielea persoanei pe care au înțepat-o.

De aceea, apa de mare este cea mai bună, pentru a curăța locul înțepăturii. Apa de mare – mediul de viață al meduzelor – nu pare să provoace nematocistele să răspândească veninul. Dar, meduzele nu sunt obișnuite cu apa dulce (ca aceea de la robinet sau cea îmbuteliată) și contactul cu ea ar putea provoca răspândirea veninului.

Cum să te ferești de înțepăturile de meduză

Redu posibilitatea unei înțepături, mergând doar pe plajele păzite. Pe o plajă cu salvamari, sunt șanse mai mari să fii avertizat în privința meduzelor. Aceștia pot pune un panou sau un steag de avertizare.

Pe unele plaje, se agață un steag de avertizare purpuriu de fiecare dată când există „creaturi marine periculoase” în apă. Așa că, dacă observi steagul violet, află care este pericolul!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.