Respirația urât mirositoare

0
1545

Te apleci ca să șoptești ceva prietenului tău și poți să-ți dai seama după expresia de pe fața lui, că ceva nu este în regulă. Poate fi de vină respirația ta? Poate că nu ar fi trebuit să adaugi ceapă în hamburgerul de la prânz. Ce poate să facă un copil cu respirație urât mirositoare?

Vestea bună este că respirația urât mirositoare i se poate întâmpla oricui, din când în când. Să aflăm cum o putem detecta, preveni și chiar trata.

A ce miroase?

Respirația urât mirositoare este numele comun pentru boala care se numește halitoză (pronunță: ha-li-to-ză). Multe lucruri pot cauza halitoza – de la nespălatul pe dinți până la anumite probleme medicale.

Uneori, respirația urât mirositoare a unei persone te poate da pe spate – și aceasta să nu realizeze că este o problemă. Sunt modalități subtile de a-i spune unei persoane despre respirația urât mirositoare. Ai putea să-i oferi bomboane mentolate sau gumă fără zahăr, fără să spui ceva.

Dacă trebuie să-i spui unui prieten că are respirație urât mirositoare, ai putea să spui că înțelegi că mâncarea o poate cauza, pentru că ți s-a întâmplat și ție. Spunându-i cuiva că respirația neplăcută nu este ceva ieșit din comun, îl va face să se simtă mai confortabil și mai puțin rușinat că îți acceptă bucata de gumă.

Dacă bănuiești că propria respirație este urât mirositoare, roagă pe cineva să-ți dea un răspuns onest, fără să râdă de tine.

Deși mai toată lumea are respirație urât mirositoare uneori, dacă îți miroase respirația mai tot timpul, ar trebui să te duci la doctor sau dentist.

Citeste  Sistemul tău digestiv

Ce cauzează respirația urât mirositoare?

Iată 3 cauze comune pentru respirația urât mirositoare:

  1. mâncarea și băutura, cum ar fi usturoiul, ceapa, brânza, sucul de portocale și băuturile acidulate
  2. o igienă (pronunță: i-gi-e-nă) dentară precară, însemnând că nu te speli pe dinți și nu folosești ața dentară în mod regulat
  3. fumatul și alte întrebuințări ale tutunului

O igienă dentară precară, duce la respirație urât mirositoare, pentru că particulele de mâncare care rămân în gură, ar putea să putrezească și să înceapă să miroasă. Bucățelele de mâncare ar putea să înceapă să adune bacterii, care pot să miroasă, de asemenea.

Nespălându-te pe dinți în mod regulat, vei lăsa ca placa dentară (un film lipicios și fără culoare) să se adune pe dinții tăi. Placa dentară este un loc minunat pentru bacterii să trăiască și încă un motiv pentru care, ar începe să-ți miroasă respirația.

Cum să prevenim respirația urât mirositoare

Deci, ce trebuie să facă un copil? Nu fuma și nu folosi produse cu tabac, bineînțeles. Și, ai grijă de gura ta prin perierea dinților, de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare, o dată pe zi. Periază-ți și limba, pentru că bacteriile pot crește și acolo. Folosirea aței dentare o dată pe zi, ajută la îndepărtarea particulelor ascunse printre dinți. De asemenea, vizitează-ți dentistul, de două ori pe an pentru controale regulate și curățare.

Nu numai că îți va face o curățare în profunzime, însă, medicul stomatolog, se va uita și după eventualele probleme, inclusiv cele care îți pot afecta respirația. De exemplu, boala gingiilor, cunoscută ca și boala parodontală (pronunță: pa-ro-don-ta-lă), poate cauza respirație urât mirositoare și îți poate afecta dinții.

Citeste  Mituri legate de acnee

Dacă te preocupă respirația urât mirositoare, vorbește cu medicul sau dentistul tău. Dar, să nu fii surprins dacă acesta, se apleacă și inspiră profund! Mirosul este o modalitate prin care medicii și dentiștii pot să-și dea seama care ar fi cauza problemei. Felul cum miroase respirația unei persoane, poate fi un indiciu despre ce nu este în regulă. De exemplu, dacă cineva are diabet necontrolat, respirația ar putea mirosi ca acetona (aceeași substanță care se folosește pentru îndepărtarea lacului pentru unghii).

Dacă ai respirație urât mirositoare tot timpul și dentistul tău nu-și poate da seama care este cauza, acesta ți-ar putea recomanda un alt medic, pentru a se asigura că nu există alte probleme care să o determine. Uneori, problemele cu sinusurile și rareori problemele cu ficatul și rinichii, pot cauza respirația urât mirositoare.

De obicei, există un motiv mai puțin complicat pentru aceasta – ca de exemplu, ce ai mâncat la prânz. Astfel, continuă cu periajul și folosirea aței dentare și ar trebui să respiri ușor – fără miros neplăcut!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.