Fumatul Pasiv

0
2416

Prietena Emmei, Megan, își aprinde o țigară, de fiecare dată când prinde ocazia – în timp ce se plimbă cu prietenii în serile de vineri, în timpul pauzelor, la pizzerie, înainte de înghesuiala de la fotbal, chiar și atunci când are grijă de fratele ei. Emma este îngrijorată – din două motive, atât pentru sănătatea prietenei, cât și pentru sănătatea ei. Nu este sigură dacă Megan realizează cât de mult îi afectează obiceiul ei, pe cei lângă care fumează.

Toată lumea știe că a fuma nu este o idee bună. Până acum, probabil, ați auzit că, respirând fumul emis de fumători este, de asemenea, periculos pentru sănătate.

Ce este fumatul pasiv?

Fumatul pasiv provine de la fumul pe care fumătorii îl emană (denumit fum principal) și fumul care provine de la țigară, trabuc sau pipă (denumit fum secundar).

Poate părea mai puțin periculos, dar fumatul pasiv conține de fapt, mii de chimicale – de la arsenic și amoniu, până la acid cianhidric – majoritatea au fost demonstrate a fi toxice sau cauzatoare de cancer (denumite cancerigene). Mari concentrații din multe astfel de chimicale, se regăsesc în fumul pasiv. De fapt, fumul pasiv mărește în mod semnificativ riscul unei persoane pentru:

  • infecții respiratorii (ca bronșita și pneumonia)
  • astmul (fumul pasiv reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea astmului și poate declanșa atacuri de astm celor care suferă deja de această boală)
  • tuse, gât uscat, sforăit și strănutare
  • cancer
  • boli cardiace

Așadar, fumul pasiv nu are impact asupra persoanei doar în viitor. Poate cauza probleme chiar acum, cum ar fi afectarea performanței sportive a unei persoane sau abilitatea de a fi activ din punct de vedere fizic.

Citeste  Cum citim etichetele produselor alimentare?

Ce putem face?

Sunt șanse să cunoști pe cineva care fumează. Poate fi bunica ta sau băiatul cu care te întâlnești, la job sau la mall. Fie că fumezi sau te afli, în mod frecvent, în preajma unui fumător, nu este niciodată sănătos să respiri fum de tutun. Chiar și o expunere ocazională sau de scurtă durată poate face ravagii asupra corpului.

Dacă sunteți fumător, încercați să vă lăsați. Renunțarea nu este ușoară, pentru că fumatul este foarte adictiv. Dar o mulțime de programe și oameni vă pot ajuta să faceți efortul de a deveni nefumător. Luați în considerare beneficiile: veți arăta, simți și mirosi mai bine, să nu mai menționăm faptul că, veți avea mai mulți bani pentru a ieși la plimbare și a fi o persoană efectiv nouă! Cine știe – poate gândind că protejați oamenii pe care îi iubiți, lăsându-vă de fumat, vă poate ajuta să aveți mai multă voință, de a renunța la acest obicei.

Dacă nu fumați, cereți-le fumătorilor pe care îi cunoașteți să observe aceste două obiceiuri practice:

  • Toate pauzele de țigară sunt afară – departe de alți oameni, în special de copii și femeile însărcinate. Fumul persistă în aer ore în șir, după ce țigările au fost stinse. Asta înseamnă că, dacă un fumător emană fumul oriunde în interior, alți oameni inhalează fumul, de asemenea. Deoarece fumul se lipește de oameni și hainele lor, când fumătorii se întorc înăuntru, ar trebui să se spele pe mâini și să își schimbe hainele, mai ales înainte de a îmbrățișa un copil.
  • Nu fumați niciodată în mașină cu alte persoane. Chiar dacă suflați fumul pe geam, nu ajută prea mult – încercați să reduceți expunerea altor persoane la fum.
Citeste  Ce este o dietă DETOX ?

Este științific dovedit faptul că, fumatul pasiv este periculos. Deci, să sperăm că fumătorii din viața dumneavoastră vor fi dispuși să urmeze acești pași simpli.

La fel ca atunci când o persoană care fumează, alege să aprindă țigara, așa și nefumătorii au opțiuni – să plece de lângă persoanele care fumează – acasă, la școală, la serviciu, la restaurant, chiar și din casele prietenilor și ale membrilor familiei. Noile legi îi avantajează pe nefumători să ducă o viață lipsită de fum de tutun.

Luați atitudine împotriva fumatului pasiv, astfel, vă va ajuta să rămâneți mai sănătos și poate chiar, să ajute o persoană la care țineți, să se gândească să renunțe la acest obicei nesănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.