Ochelarii și lentilele de contact

0
2103

De ce unii oameni au nevoie de ochelari și alții nu?

Ochii tuturor sunt puțin diferiți – nu doar culoarea diferă, ci și modul în care ei funcționează și cât de bună este vederea. Uneori, nu toate părțile ochiului funcționează împreună așa cum ar trebui. Dar ochelarii sau lentilele de contact, numite și lentile de corecție, pot ajuta majoritatea oamenilor să își îmbunătățească vederea.

Cum funcționează ochii

Globul ocular include corneea (pronunță: cor-ne-ea), membrana transparentă care ajută ochiul să focalizeze; irisul, partea colorată; pupila (cercul negru din mijlocul irisului, care este, de fapt, o deschizătură în iris și care permite luminii să treacă prin ochi); lentilele, care, de asemenea, ajută ochiul să focalizeze; și retina, poziționată în spatele ochiului.

Când toate elementele componente ale ochiului funcționează cum trebuie, copiii nu au probleme cu vederea. Poți vedea pentru că ochii tăi captează o anumită imagine ca un aparat de fotografiat și trimit acea imagine la creier, unde este analizată. De exemplu, dacă vezi un elefant în fața ta, creierul tău îți va transmite, într-o fracțiune de secundă, “Hei, acela este un elefant.”

Ochii tăi trebuie să curbeze razele de lumină, astfel încât imaginea să se focalizeze clar pe retină. Cu cât retina ta înregistrează imaginea mai bine, cu atât creierul tău va interpreta imaginea mai bine, iar tu vei putea vedea imaginea mai clar.

Refractarea este un termen care înseamnă „curbarea razelor de lumina”. Dacă o persoană are probleme de vedere, cel mai adesea este o problema de refractare. Ochelarii și lentilele de contact sunt de ajutor pentru că pot remedia problemele de refractare. Cu alte cuvinte, ele curbează razele de lumina în așa fel încât te ajută să vezi mai bine.

Chirurgia cu laser poate corecta, de asemenea, anumite probleme de vedere, dar nu este recomandată pentru copii, deoarece ei sunt încă în creștere.

Citeste  Ce este examenul fiziologic?

Miopia și hipermetropia – care este care?

Miopia și hipermetropia sunt probleme de refractare comune și este ușor să le confunzi:

  • Problemele cu vederea la depărtare (afecțiunea este numită miopie) înseamnă că cineva poate vedea lucrurile care sunt aproape, cum ar fi o carte, dar nu poate vedea lucrurile care se află la depărtare.
  • Problemele cu vederea la apropiere (afecțiunea este numită hipermetropie) înseamnă că cineva poate vedea foarte clar lucrurile aflate la distanță, dar nu le poate vedea pe cele care sunt aproape (cum ar fi scrisul dintr-o carte). Este normal ca la copii să apară o ușoară hipermetropie, deoarece ei își pot focaliza ochii, astfel încât să își echilibreze vederea. Totuși, la unii copii hipermetropia este mai gravă și necesită corectare cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact.

În cazul ambelor afecțiuni, imaginea nu este focalizată pe retină așa cum ar trebui. La miopie, imaginea se focalizează în fața retinei, iar la hipermetropie, în spatele retinei. Forma și mărimea globilor oculari cauzează problemele de refractare.

O alta problemă de refractare este astigmatismul (pronunță: a-stig-ma-tism). Această afecțiune presupune: corneea are o forma neregulată și curbează lumina în direcții diferite. Astfel, se poate distorsiona imaginea pe care o vede o persoană, iar lucrurile pot părea neclare.

Ochelarii și lentilele de contact pot corecta vederea pentru că permit ochiului să focalizeze lumina pe retină în punctul potrivit – punctul care produce cea mai clară imagine. Pentru că ochii sunt diferiți, o pereche de ochelari care poate ajuta o persoană să vadă extrem de clar, poate face imaginea foarte încețoșată pentru altcineva. Dacă ai încercat vreodată ochelarii cuiva știi acest lucru.

Dacă ai nevoie de ochelari sau lentile de contact, doctorul tău iți va scrie o rețetă. În acest caz, rețeta nu se referă la un medicament pe care îl iei de la farmacie. O rețetă pentru vedere este o hârtie cu numere pe ea. Cei care iți vor face ochelarii au nevoie de aceste numere pentru a crea lentilele perfecte pentru tine, care să te ajute să corectezi modul în care ochii tăi curbează lumina. Amintește-ți, ținta este chiar în centrul retinei.

Citeste  Cum ne protejam ochii iarna, de zapada

Controlul oftalmologic

Dacă ai probleme cu vederea, poți merge cu unul din părinții tăi la un examen oftalmologic. Controlul oftalmologic reprezintă și o parte obișnuită a controlului de rutină la medicul de familie.

Totuși, dacă medicul de familie sau părinții consideră că ai putea avea nevoie de ochelari, trebuie să mergi la un doctor specializat (oftalmolog, optometrist sau optician).

Care este diferența?

  • Un oftalmolog este un doctor pregătit să trateze problemele de vedere, oferind rețete pentru ochelari și lentile de contact, dar poate face și operații pe ochii pentru alte afecțiuni de vedere.
  • Un optometrist este un profesionist cu licență, specializat în examene oftalmologice, responsabil cu prescrierea rețetelor corecte pentru ochelari și lentile de contact.
  • Un optician fabrică sau vinde ochelari și lentile de contact conform rețetei primite de la oftalmolog sau optician.

La controlul oftalmologic, ți se va cere să citești de pe un panou special. Acesta este un tabel cu litere sau numere de mărimi diferite. De asemenea, ți s-ar putea cere să te uiți de aproape la un text, ca și cum ai citi dintr-o carte. Aceste teste măsoară cât de bună este vederea ta la apropiere și la distanță.

În cazul în care ai nevoie de ochelari sau lentile de contact, există un echipament special care îți permite să încerci câteva lentile diferite, până o găsești pe cea care iți oferă vederea cea mai clara. Echipamentul arată ca o pereche mare de ochelari, dar este prevăzut cu o mulțime de lentile diferite care pot fi schimbate foarte repede. Persoana care iți va face controlul oftalmologic va schimba două lentile diferite și te va întreba, “este mai bună asta sau cealaltă?” iar tu spui cu care vezi cel mai clar. Nu există un răspuns corect sau greșit – ci doar cum este cel mai bine pentru tine. Amintește-ți, ideea este ca tu să primești rețeta corectă pentru ca vederea ta să fie excelentă!

Citeste  Focul e o Joacă?

Partea amuzanta

Dacă ai nevoie de ochelari, este timpul să-ți alegi ramele. Este amuzant să încerci mai multe rame. Alege-le pe cele care sunt confortabile și rezistente. Dar asigură-te ca îți sunt pe plac – le vei purta mult timp!

Lentilele se pot face și ele din materiale diferite, cum ar fi sticla incasabilă sau plasticul incasabil (policarbonat). Întrucât sticla este grea și se poate sparge, majoritatea ochelarilor sunt făcuți, astăzi, din plastic policarbonat. Dacă practici un sport, ai putea să întrebi de ochelari speciali pe care să-i poți purta pe teren.

Când porți ochelari, vrei să știi și cum să-i cureți corespunzător. Poate fi de ajutor să ai un toc de ochelari în care să îi ții atunci când nu îi porți. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să te așezi pe ochelarii tăi noi. Trosc!

Dacă iți vei pune lentile de contact, oftalmologul sau opticianul te va sfătui care sunt cele mai bune pentru tine. Unele sunt de unică folosință, iar altele trebuie curățate. Când vei afla ce fel de lentile vei purta, poți începe să te informezi despre cum să le porți în siguranță și cum să le menții curate. Cel mai important lucru legat de lentilele de contact este o igienă corectă pentru a preveni infecțiile la nivelul ochilor.

Dar partea cea mai distractivă la ochelari și lentile de contact noi este cât de mult ți s-a îmbunătățit vederea. Ochelarii sau lentilele de contact te vor ajuta să vezi totul mult mai clar!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.