Cum e să locuiești cu bunicii?

0
1702

Bunicii sunt cei mai tari – întreabă orice copil! Toată lumea știe că bunicii sunt persoane perfecte cu care să-ți petreci timpul și deseori îi răsplătesc pe nepoți cu tot felul de surprize și cu multă iubire. Unii copii locuiesc foarte departe de bunicii lor și sunt nevoiți să păstreze legătura telefonic, prin e-mail sau scrisori. Alții locuiesc aproape de bunici și le este foarte ușor să-i viziteze. Există și mulți copii care chiar locuiesc cu bunicii lor.

Uneori, întreaga familie locuiește în casa bunicilor, alteori bunicii (sau doar un bunic) se mută în casa copiilor și nepoților lor. Spre exemplu, asta se poate întâmpla dacă bunicii tale îi este greu să locuiască singură. Sau poate bunicii tăi vin să aibă grijă de tine când părinții tăi nu au cum.

Bunicii au o mare responsabilitate, dar și o experiență bogată. Nu uita că au avut grijă de unul din părinții tăi atunci când acesta era mic! Din acest motiv, tradițional, bunicii au fost considerați capul familiei. În numeroase culturi – cea nativ americană și cea chineză, spre exemplu – bunicii sunt priviți ca o sursă de înțelepciune.

Când se mută bunicii cu tine

Orice schimbare are nevoie de timp de adaptare. Chiar dacă îți iubești bunicul, s-ar putea să-ți fie greu când se mută cu voi. În primul rând, va avea nevoie de o cameră în care să stea, iar întreaga familie va trebui să se obișnuiască să împartă baia sau televizorul cu încă o persoană. Încearcă să fii cât mai tolerant în tot acest timp – și bunicului tău s-ar putea să-i fie greu să se adapteze într-o altă casă.

Citeste  Siguranța la locurile de joacă

După ce te obișnuiești, vei vedea că te vei bucura să mai fie cineva din familie alături de tine, împreună cu care să-ți poți petrece timpul. Bunicii spun unele dintre cele mai interesante povești și întâmplări trăite când erau ei copii.

Fii de ajutor!

Când bunicii tăi au nevoie de sprijin, nu ezita să le oferi o mână de ajutor. În schimb, ei te-ar putea ajuta jucându-se cu tine sau pregătindu-ți mâncarea când vii de la școală și părinții tăi sunt la muncă. Uneori, bunicul sau bunica ta poate avea nevoie de ajutor din partea unor profesioniști – în cazul în care sunt bolnavi, ar putea avea nevoie de asistență medicală acasă. Părinții tăi vor aprecia orice ajutor suplimentar pe care îl vei oferi la treburile casei având în vedere că sunt atât de multe lucruri de făcut.

Odată cu extinderea familiei tale, s-ar putea să ți se pară că părinții nu îți oferă la fel de multă atenție ca înainte. Cel mai bine ar fi să le explici cum te simți și astfel vor avea grijă să își rezerve timp pentru a face ceva deosebit împreună.

Când te muți la bunicii tăi

Destul de mulți copii locuiesc acasă la bunicii lor, care au grijă de ei în locul părinților. Acestea sunt relații la fel de pline de afecțiune, dar pot exista și situații dificile atât pentru copii, cât și pentru bunici. Spre exemplu, deseori copiilor care locuiesc la bunici le va fi dor de părinți și își vor dori să stea mai degrabă cu ei. Pe de altă parte, și bunicilor s-ar putea să le fie greu să facă față la a avea grijă de un copil și să-i ofere toate lucrurile de care acesta are nevoie.

Citeste  Cum să te înțelegi cu frații și surorile

Vorbește cu bunicii tăi (sau cu un alt adult în care ai încredere) dacă te simți așa. De cele mai multe ori, cea mai bună soluție este ca tu și bunicii să lucrați împreună ca o echipă. Tu poți să fii de ajutor dându-ți silința să faci cât mai bine la școală, să nu faci prostii și să îi ajuți la o parte din treburile casei. Iar bunicii pot să încerce să înțeleagă cum este să fii copil în ziua de azi. Iubirea și grija pe care o aveți unii pentru alții reprezintă legătura care ține familia unită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.