Dacă ai participat vreodată la jocuri competitive, cunoști faptul că, începerea unui nou sezon sportiv înseamnă foarte multă muncă dificilă și practică (este un lucru bun pentru că sporturile sunt distractive). Este normal să fii puțin emoționat în ceea ce privește startul, în special, dacă acesta este primul tău sezon.
Iată câteva moduri de a face să te simți confortabil și sigur că ești pregătit pentru prima ta zi:
- Fii în formă.
Începe prin a scrie un plan de exerciții dacă nu ai deja unul. Programează zilele specifice de antrenament în timpul săptămânii, pentru a te ajuta să mergi mai departe. Cere-i sfatul unui antrenor, profesor de gimnastică sau instructor când îți scrii planul. De asemenea, păstrează un jurnal de exerciții. Notează cât de mult timp te-ai antrenat și ce tip de exerciții ai făcut (exerciții cardiovasculare, ridicări, etc.). În acest fel, poți ține evidența diferitelor tipuri de activități pentru a diversifica lucrurile (spre exemplu, într-o zi faci alergare, în altă zi antrenament de forță). - Verifică-ți echipamentul.
Întreabă-ți antrenorul, dacă nu ești sigur de ce anume ai nevoie. Un nou echipament poate fi scump, așa că, gândește-te la folosirea unui echipament la mâna a doua, dacă este încă în stare bună. Frații, surorile, prietenii și frații acestora, pot fi persoane potrivite de la care să împrumuți echipamentul. Dar, asigură-te că este foarte curat și sigur de folosit. Poți să rogi antrenorul să arunce o privire la echipamentul tău, înainte de prima zi de antrenament. Dacă ești un jucător care te reîntorci la activitățile sportive după o oarecare pauză, verifică-ți tot echipamentul, probează-l și asigură-te că încă îți vine bine și funcționează. - Participă la o tabără sportivă.
Taberele sportive pot ajuta atât jucătorii noi, cât și cei cu experiență să-și împrospăteze aptitudinile înainte de începerea sezonului. Jucătorii de la facultate, antrenorii și alți profesioniști predau de obicei, în tabere. Cele mai multe, includ sesiuni de antrenament, apoi participarea la un joc simulativ, până la sfârșitul zilei. Antrenamentul, ajută la îmbunătățirea abilităților, iar participarea la jocul simulativ cu alți sportivi din tabără, te ajută să aplici aceste aptitudini în situații reale, de joc. Simulările pot, de asemenea, să te ajute să simți că joci într-o echipă, în cazul în care nu ești obișnuit. Multe școli și facultăți, organizează diverse tabere sportive în timpul verii și weekend-urilor, cât și în timpul anului școlar.
În cazul în care taberele nu sunt pentru tine, să organizezi un grup de oameni să joace un meci săptămânal, poate fi o modalitate bună de antrenament.
Fii atent să-ți iei două zile libere pe săptămână pentru un singur sport, și o zi liberă pe săptămână pentru toate sporturile organizate. De asemenea, ia-ți măcar două luni libere pentru orice sport specific, altfel, riști să-ți suprasoliciți organismul și pot să apară diferite leziuni.
- Consultă-ți doctorul.
Școala sau echipa ta probabil, vor dori să faci antrenamente fizice, înainte să-ți permită să participi. Deoarece fiecare persoană trebuie să fie verificată din punct de vedere medical, la începutul sezonului, doctorii au tendința să fie ocupați în aceste perioade ale anului. De aceea, roagă-ți mama sau tatăl să facă o programare din timp. Acest lucru îi oferă doctorului destul timp pentru a completa documentele tale, astfel încât să poți începe sportul la timp. Dacă porți ochelari, ia în considerare să îți vizitezi oftalmologul pentru a-ți verifica rețeta. - Fixează-ți țeluri realiste.
Înainte ca sezonul să înceapă, ia în considerare fixarea câtorva țeluri, cum ar fi îmbunătățirea unei aptitudini specifice precum driblingul sau pasarea mingii. Făcând o echipă sau fiind în formă, pot fi țeluri bune, de asemenea. Notează țelurile și aspirațiile și discută-le cu părinții sau antrenorul tău – ei te pot susține. Dacă îți atingi scopul, fixează-ți câteva țeluri noi pentru următorul sezon. Doar idealurile și scopurile te pot motiva să mergi înainte.