Cum să ai o sarcină sănătoasă

0
1808

Dacă te-ai decis să ai un copil, cel mai important lucru pe care îl poți face este să ai foarte mare grijă de tine, astfel încât atât tu cât și copilul tău să fiți sănătoși. Femeile care se îngrijesc corespunzător și iau deciziile corecte au șanse crescute să aibă un copil sănătos.

Îngrijirea prenatală

Du-te la doctor cât de curând posibil după ce afli că ești însărcinată pentru a începe procesul de îngrijire prenatală (care reprezintă îngrijire medicală pe tot parcursul sarcinii). Cu cât începi mai repede monitorizarea medicală a sarcinii, cu atât șansele tale de a fi sănătoasă și de a avea un copil sănătos sunt mai bune.

Dacă nu îți permiți financiar să vizitezi un medic sau o clinică pentru această îngrijire prenatală, organizațiile care furnizează servicii sociale te pot ajuta în acest sens. Cere ajutorul unui adult în care ai încredere, precum un părinte sau un consilier școlar, pentru a găsi locații în care îngrijirea prenatală este ieftină sau chiar gratuită.

Pe parcursul primei tale vizite la medic, acesta îți va pune o mulțime de întrebări, inclusiv data ultimei menstruații. Acest lucru îl ajută să aprecieze cât timp a trecut de când ai rămas însărcinată și care va fi perioada nașterii.

Data nașterii unui bebeluș este doar de ordin estimativ. De fapt, femeile nu nasc exact la data preconizată. Majoritatea bebelușilor se nasc între 38 și 42 de săptămâni după prima zi a ultimei menstruații avute, sau între 36 și 40 de săptămâni de la concepere (adică momentul în care spermatozoidul fecundează ovulul).

Planul sarcinii

Sarcina este divizată în trei etape numite trimestre. Primul trimestru începe de la data conceperii și se termină la sfârșitul celei de-a 13-a săptămâni. Al doilea trimestru este din a 14-a săptămână până la finalul celei de-a 26-a săptămâni. Cel de-al treilea trimestru este cuprins între cea de-a 27-a săptămână și sfârșitul sarcinii. Doctorul te va examina și va executa un examen pelvin. Doctorul poate avea de asemenea nevoie de analize de sânge, probe de urină și teste pentru a verifica existența bolilor cu transmitere sexuală. Doctorii cer aceste teste deoarece anumite boli cu transmitere sexuală pot determina probleme grave nou-născuților, așa încât este foarte important să te tratezi pentru a proteja copilul.

Doctorii vor recomanda, probabil, să te imunizezi, cum ar fi să faci vaccinul DtaP pentru a proteja copilul de infecția cu tuse convulsivă.

Medicul îți va explica tipul de schimbări fizice și psihologice/emoționale la care să te aștepți pe parcursul sarcinii. Te va învăța de asemenea cum să recunoști simptomele unor posibile probleme de-a lungul sarcinii (medicul se poate referi la aceste probleme folosind termenul de „complicații”). Adolescentele prezintă un risc crescut de a dezvolta probleme în timpul sarcinii, precum anemie, tensiune arterială crescută, și naștere înainte de termen (naștere prematură).

Doctorul îți va recomanda să iei cât mai curând posibil vitamine prenatale care conțin acid folic, calciu și fier. Ți le poate prescrie într-o rețetă sau îți poate recomanda un brand de medicamente de unde le poți cumpăra fără prescripție medicală. Aceste vitamine și minerale ajută în a asigura sănătatea mamei și copilului, precum și în a preveni unele tipuri de probleme.

Ideal ar fi să consulți medicul o dată pe lună în primele 28 de săptămâni ale sarcinii, apoi o dată la 2 săptămâni până în a 36-a săptămână, apoi o dată pe săptămână până la naștere. Dacă prezinți o afecțiune medicală care necesită atenție deosebită în timpul sarcinii, precum diabetul, doctorul va dori să te consulte mai des de atât.

În timpul vizitelor la medic, doctorul sau asistenta îți va verifica greutatea, tensiunea și urina. Doctorul sau asistenta îți vor măsura abdomenul pentru a determina stadiul procesului de creștere a copilului. Odată ce bătăile inimii copilului pot fi citite de un aparat special, doctorul le va verifica la fiecare vizită. De asemenea, doctorul te poate trimite să faci și alte tipuri de examinări pe parcursul sarcinii, cum ar fi ecografiile, pentru a se asigura că totul este în regulă în ceea ce privește copilul.

O parte importantă din îngrijirea prenatală este participarea la întruniri ale mamelor în devenire unde acestea vor învăța despre modul în care să aibă o sarcină și o naștere ușoară și sănătoasă. De asemenea, la astfel de întruniri poți învăța elementele de bază în îngrijirea unui copil. Aceste lecții pot fi oferite de spitale, centre medicale, școli sau universități.

Citeste  Siguranța alimentară este importantă!

Poate fi dificil pentru adulți să discute cu medicii despre corpul lor, iar pentru adolescenți este și mai dificil. Medicul tău are datoria să te ajute să te menții sănătoasă pe tot parcursul sarcinii și să naști un copil sănătos – și probabil că nu există foarte multe lucruri pe care să i le spui și despre care să nu fi auzit deja! Așa că nu îți fie teamă să pui întrebări.

Fii sinceră și deschisă atunci când răspunzi la întrebările medicului, chiar dacă acestea sunt jenante. Multe dintre aspectele despre care ești întrebată sunt lucruri ce pot afecta sănătatea copilului tău. Gândește-te că medicul tău nu este numai cineva care să te ajute medical vorbind, ci este cineva căruia te poți confesa în ceea ce privește ce se întâmplă cu tine.

Schimbări corporale la care să te aștepți

Sarcina determină foarte multe schimbări în organismul tău. Următoarele sunt cele mai frecvente:

Creșterea sânilor

O creștere în dimensiune a sânilor este unul dintre primele semne ale unei sarcini, iar sânii pot continua să crească pe tot parcursul sarcinii. Poți urca câteva mărimi la sutien pe timpul sarcinii.

Schimbări la nivelul pielii

Nu fi surprinsă atunci când oamenii îți spun că pielea ta „strălucește” atunci când ești însărcinată – sarcina determină o creștere a volumului de sânge, ceea ce poate să îți facă obrajii mai îmbujorați decât de obicei. De asemenea, schimbările hormonale pot determina o creștere a secreției glandelor sebacee, ceea ce poate da pielii tale un aspect ma lucios. Acneea este de asemenea obișnuită pe timpul sarcinii, din același motiv.

Alte schimbări la nivelul pielii datorate de hormonii din timpul sarcinii pot include apariția unor pete maronii sau gălbui pe față, numite cloasmă și o linie verticală de culoare închisă pe mijlocul abdomenului cunoscută sub numele de linea nigra.

De asemenea, alunițe sau pistrui pe care le-ai avut anterior instalării sarcinii se pot mări și pot deveni mai închiși la culoare. Chiar și areola, zona din jurul mameloanelor, se închide la culoare. Vergeturile sunt linii rozalii sau movalii care pot să apară la nivelul abdomenului, sânilor, sau șoldurilor.

Cu excepția închiderii la culoare a areolei, care poate persista, aceste schimbări la nivelul pielii vor dispărea, în mod normal, după ce naști.

Modificări ale dispoziției

Este foarte normal să ai modificări ale dispoziției pe parcursul sarcinii. Unele fete pot experimenta depresie în timpul sarcinii sau după naștere. Dacă prezinți simptomele unei depresii precum tristețe, schimbări la nivelul tiparului somnului, gânduri de a-ți face rău singură, sau frustrări la adresa ta și a vieții tale, discută aceste lucruri cu medicul tău pentru ca acesta să îți poate stabili un tratament.

Disconfort produs de sarcină

Sarcina poate determina câteva efecte secundare foarte inconfortabile. Acestea includ:

  • Grețuri și vărsături (de obicei la începutul sarcinii)
  • Picioare umflate
  • Varice la nivelul picioarelor și zonei dimprejurul deschiderii vaginale
  • Hemoroizi
  • Arsuri stomacale și constipație
  • Dureri de spate
  • Oboseală
  • Insomnii

Dacă prezinți unul sau mai multe dintre aceste efecte secundare, gândește-te că nu ești singura care le experimentează! Cere sfatul medicului tău în legătură cu modul în care să te descurci cu aceste probleme atât de normale.

Dacă ești însărcinată și prezinți sângerări și dureri, sună-ți medicul imediat, chiar dacă nu plănuiești să continui sarcina.

Lucruri pe care să le eviți

Fumatul, băuturile alcoolice, și drogurile în timpul sarcinii te pun atât pe tine cât și pe copilul tău în pericol de a dezvolta câteva probleme grave.

Alcoolul

Medicii consideră că nu este sănătos să bei alcool, nici măcar în cantități mici, atunci când ești însărcinată. Băuturile alcoolice pot fi dăunătoare evoluției fetusului, punând copilul în pericol de a dezvolta malformații congenitale și probleme psihice, mentale.

Fumatul

Când o femeie fumează în timpul sarcinii, poate provoca avort spontan sau nașterea unui făt mort. Copilul se poate naște prematur, și poate dezvolta riscul apariției SIDS (moartea subită a sugarului). SIDS reprezintă moartea bruscă, inexplicabilă a unui sugar mai mic de un an.

Citeste  Siguranţa pe Internet

Droguri

Consumul de droguri, precum cocaina sau marijuana, pe parcursul sarcinii poate determina avort spontan, naștere prematură, și multe alte probleme medicale. De asemenea, bebelușii se pot naște dependenți de anumite droguri.

Cere ajutorul medicului tău dacă ai probleme în a te lăsă de fumat, alcool, sau droguri. Consultă-te cu medicul înainte de a lua orice fel de medicamente pe parcursul sarcinii, inclusiv cele fără prescripție medicală, remedii din plante, suplimente și vitamine.

Sex neprotejat

Discută cu medicul tău despre sex în timpul sarcinii. Dacă medicul îți spune că e ok să faci sex pe parcursul sarcinii, trebuie să folosești prezervative pentru a te proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Unele boli cu transmitere sexuală pot cauza orbire, pneumonie, sau meningită nou-nascuților, astfel încât este important să te menții atât pe tine cât și pe copilul tău în siguranță.

Îngrijirea propriului corp pe parcursul sarcinii

Mâncatul

Multe fete se preocupă de aspectul fizic și se tem că vor lua foarte mult în greutate odată cu sarcina. Însă acum, pentru că alimentația este pentru doi oameni, nu unul, sarcina nu este un moment prielnic să tai din calorii sau să începi să ții o dietă. Deopotrivă tu și copilul tău aveți nevoie de anumiți nutrienți pentru ca dezvoltarea fătului să fie corespunzătoare. Consumul unei varietăți de alimente, unui volum mare de apă, și reducerea consumului de alimente nesănătoase bogate în grăsimi, te ajută pe tine și pe copilul tău în curs de creștere să fiți sănătoși.

Medicii recomandă, în general, să adaugi în jur de 300 de calorii pe zi în alimentația ta obișnuită pentru a asigura aportul adecvat de hrană și nutrimente pentru făt. Ar trebui să iei în greutate aproximativ între 11 și 15 kg în timpul sarcinii, majoritatea în ultimele 6 luni – deși luarea în greutate și numărul de kg depinde de cât cântărește fiecare fată înainte de sarcină. Medicul te va sfătui în funcție de situația ta particulară și metabolismul tău.

Consumul de fibre adiționale – 25-30 grame pe zi – și un aport consistent de apă pot ajuta în prevenirea unora dintre problemele frecvente, precum constipația. Surse bune de fibră sunt fructele proaspete, legumele, produsele de panificație, cerealele, sau brioșele care conțin cereale integrale.

Vei fi nevoită să eviți consumul anumitor alimente în timpul sarcinii, precum:

  • Anumite feluri de pește, precum pește-spadă, ton la conservă, și alți pești care pot avea o concentrație ridicată de mercur (doctorul îți poate stabili ce tipuri de pește poți consuma)
  • Alimente ce conțin oua crude, precum deserturi tip budincă sau spumă, sau salată caesar
  • Carne sau pește crude sau ne-gătite suficient
  • Carne prelucrată, precum hot-dog și mezeluri
  • Brânzeturi moi, nepasteurizate, precum brânză feta, brânză Brie, brânză cu mucegai, și brânză de capră
  • Lapte, suc, sau cidru nepasteurizate

Este, de asemenea, o idee bună să reduci din consumul alimentelor bogate în cofeină și îndulcitori artificiali.

Exercițiile fizice

Antrenamentul fizic pe timpul sarcinii este sănătos atâta timp cât duci o sarcină ușoară și alegi activități sportive potrivite. De obicei, medicii recomandă activități fizice cu minim de efort necesar, precum plimbatul, înotul, și yoga. Sporturile de contact și activitățile aerobice, ce necesită efort ridicat și care prezintă risc mai ridicat de accidentare, ar trebui evitate.

De asemenea, un loc de muncă ce implică ridicarea unor greutăți nu este recomandat pentru o femeie însărcinată. Discută cu medicul tău dacă ai întrebări legate de nivelul de siguranță al anumitor tipuri de exerciții fizice.

Somnul

Este foarte important să te odihnești cât se poate de mult pe timpul sarcinii. La începtul sarcinii, încearcă sa te obișnuiești să dormi pe o parte. Stai întinsă pe o parte, cu genunchii îndoiți; este, probabil, poziția cea mai confortabilă pe măsură ce sarcina înaintează. De asemenea, această poziție ușurează activitatea inimii pentru că previne presiunea pe care o exercită greutatea copilului asupra venei ce transportă sângele înapoi la inimă dinspre tălpi și picioare.

Citeste  Ghid ușor și rapid pentru un plan alimentar sănătos

Unii medicii recomandă ca fetele însărcinate să doarmă pe partea stângă. Din cauza poziției pe care o au unele dintre cele mai mari vase de sânge ale corpului, stând culcată pe partea stângă ajută în a împiedica uterul să pună presiune pe ele. Întreabă-ți medicul ce îți recomandă – în majoritatea cazurilor, stând culcat pe oricare dintre părți ar trebui să ajute și să îți relaxeze spatele.

Pe tot parcursul sarcinii, dar în special spre final, te poți trezi des în timpul nopții pentru a folosi toaleta. În timp ce este important să consumi un volum mare de apă pe timpul sarcinii, încearcă să o bei pe parcursul zilei mai degrabă decât în apropierea nopții. Du-te la toaletă înainte să te culci.

Pe măsură ce sarcina înaintează, va fi din ce în ce mai dificil să îți găsești o poziție confortabilă în pat. Încearcă să poziționezi perne de jur împrejurul și dedesubtul abdomenului, spatelui, sau picioarelor tale, pentru a te simți cât mai confortabil.

Stresul îți poate mijloci, de asemenea, somnul. Poate că ești îngrijorată de starea de sănătate a copilului tău, de naștere, sau de cum va fi noul tău rol de părinte. Toate aceste stări și sentimentele sunt normale, dar este posibil să te mențină trează pe timpul nopții. Discută acest aspect cu medicul tău dacă experimentezi probleme cu somnul pe timpul sarcinii.

Sănătatea emoțională

Este obișnuit ca adolescentele însărcinate să simtă o gamă largă de emoții, precum frică, furie, vină, confuzie și tristețe. Poate să dureze ceva timp până să te acomodezi cu gândul că vei avea un copil. Este o schimbare majoră, și este firesc pentru adolescentele însărcinate să se întrebe dacă sunt într-adevăr pregătite să se descurce cu responsabilitățile de a fi părinte.

Modul în care se simte fata depinde de cât de multă susținere are din partea tatălui copilului, din partea familiei ei (și a familiei partenerului) și din partea prietenilor. Fiecare situație este diferită. În funcție de situația ta, este posibil să cauți ajutor mai mult la persoane din afara familiei tale. Este important să vorbești cu persoane care te pot sprijini, ghida, ajuta, să îți împărtășești și să îți pui sentimentele și gândurile în ordine. Consilierul școlar sau o asistentă medicală îți pot recomanda persoane din comunitatea ta care te pot ajuta.

Uneori, fetele însărcinate experimentează avort spontan și pierd sarcina. Acest lucru poate fi foarte dureros și foarte dificil de acceptat pentru unele fete, iar în același timp unele fete se pot simți ușurate. Este important să discuți despre aceste sentimente și să ceri sprijin familiei și prietenilor – sau, dacă acest lucru nu este posibil, cere ajutorul consilierilor sau profesorilor.

Școala și viitorul

Unele fete plănuiesc să își crească singure copiii. Uneori bunicii sau alți membri ai familiei ajută în acest aspect. Alte fete decid să își dea copiii spre adopție. Este nevoie de foarte mult curaj și grijă pentru copil pentru a lua astfel de decizii dificile.

Fetele care termină liceul au șanse mai mari să își găsească o slujbă și să se bucure de mai mult succes în viață. Dacă este posibil, termină-ți măcar studiile liceale mai degrabă decât să renunți și să plănuiești să te întorci mai târziu. Întreabă-și consilierul școlar sau un adult în care ai încredere despre programe și întruniri ale adolescentelor însărcinate din comunitatea ta.

Unele comunități dispun de grupuri de sprijin special create pentru adolescenții-părinți. Unele licee au centre de îngrijire pentru copii în campus. Există posibilitatea ca un membru al familiei sau un prieten să fie disponibil să aibă grijă de copilul tău cât timp ești la școală.

Poți învăța mai multe legat de ce să te aștepți atunci când devi părinte din cărți, participând la întruniri sau consultând platforme renumite online despre creșterea adecvată a copiilor. Pediatrul, părinții tăi, alți membri ai familiei sau alți adulți te pot ghida și ajuta atât pe timpul sarcinii cât și după naștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.