Ai auzit probabil, de nenumărate ori, cât de bun și eficient este antrenamentul pentru tine. Dar, știai că te poate ajuta și să te simți mai bine? Luând dozajul zilnic de antrenament, îți poate crește nivelul de energie și chiar te ajută să-ți îmbunătățești starea de spirit.
Recompense și beneficii
Experții recomandă ca tinerii să facă mișcare moderată, până ajung la mișcare ceva mai puternică, prin exerciții fizice, 60 de minute sau mai mult, în fiecare zi. Aici sunt câteva dintre motivele pentru a face acest lucru:
- Exercițiul face bine fiecărei părți din corp, inclusiv minții. Antrenamentul și mișcarea determină corpul să producă endorfine, substanțe care ajută ca persoana să se simtă mai liniștită și mai fericită. Pot ajuta unele persoane să doarmă mai bine. De asemenea, ajută persoanele care suferă de depresie și încredere scăzută în sine. În plus, exercițiul poate oferi oamenilor sentimentul real de mândrie și de îndeplinire a unor scopuri pe care le-au atins, cum ar fi de exemplu, să-ți bați recordul în cursa de 100 de metri.
- Exercițiul te face să arăți mai bine. Persoanele care fac mișcare, ard mai multe calorii și arată mai tonifiați decât cei care nu fac. De fapt, antrenamentul este unul dintre cei mai importanți factori, în menținerea sănătoasă a greutății corporale.
- Exercițiul ajută persoanele să slabească și să reducă riscul unor boli. Exersarea pentru menținerea greutății corporale, reduce riscul unei persoane de a face anumite boli, inclusiv diabetul de tip 2 și presiunea arterială ridicată. Aceste boli care, de obicei, se găseau în mare măsură la adulți, devin mai obișnuite la tineri.
- Exercițiul poate ajuta o persoană să îmbătrânească mai lent. Acum, poate nu pare important, dar corpul tău îți va mulțumi mai târziu. Femeile sunt, în special, predispuse la o afecțiune numită osteoporoză (o slăbire a oaselor), pe măsură ce îmbătrânesc. Studiile au descoperit că exercițiile pentru greutate – cum ar fi săriturile, alergatul sau plimbarea regulată – pot ajuta fetele (și băieții) să-și mențină oasele puternice. Cele trei componente la un exercițiu de rutină bine echilibrat sunt: exercițiile de aerobic și antrenamentele de mobilitate și forţă.
Exercițiile aerobice
Ca și alți mușchi, și inima „se bucură” de un bun exercițiu fizic. Îi poți asigura această „bucurie”, prin una dintre formele exercițiilor aerobice. Aerobicul este orice tip de exercițiu care face ca inima să pompeze și să accelereze respirația. Când îi oferi inimii acest tip de exercițiu regulat, aceasta va deveni mai puternică și mai pregătită să dea oxigen (care e purtat sub forma celulelor roșii) către toate părțile corpului.
Dacă joci într-o echipă de sport, probabil te-ai lovit de recomandările zilnice de 60 de minute sau mai mult, în zilele de antrenament. Unele sporturi pe echipe care îți oferă un bun exercițiu aerobic sunt următoarele: înotul, baschetul, fotbalul, lacrosse, hochei și canotaj.
Dar dacă nu practici niciun sport, nu te îngrijora, există o mulţime de modalităţi de a te apuca de aerobic de unul singur sau împreună cu prietenii tăi. Acestea includ ciclismul, alergatul, înotul, dansul, patinajul în linie, tenisul, schi fond, drumeţiile şi plimbările rapide. De fapt, tipurile de exerciţii pe care le faci de unul singur sunt mai uşor de urmat când termini liceul şi pleci la muncă sau la o facultate, ceea ce facilitează menţinerea în formă a organismului, pe parcursul vieţii tale.
Antrenamentele de forţă
Inima nu e singurul muşchi care necesită exerciţii zilnice. Mulţi alţi muşchi din corpul tău „se bucură” de exerciţii, de asemenea. Când îţi foloseşti muşchii şi când ei devin mai tonifiaţi, îţi permit să fii activ și energic pe o perioadă îndelungată de timp, fără ca să fie lezați de suprasolicitare.
De asemenea, muşchii puternici au un plus, deoarece, te protejează când te antrenezi, de prevenirea leziunilor şi ajută la sprijinirea articulaţiilor. Muşchii elimină şi mai multă energie, chiar și atunci când o persoană se află în repaus, față de o persoană care are mai multe kilograme în plus, deci mai puțină masă musculară. Astfel, îmbunătăţirea muşchilor tăi te vor ajuta să arzi multe calorii şi să-ţi menţii greutatea sănătoasă.
Iată diverse tipuri de exerciţii care tonifiază diferite grupe de muşchi, cum ar fi:
- Pentru braţe încearcă canotajul sau schi fond. Tracţiunile şi flotările, acele elemente vechi de bază din sala de fitness, sunt bune şi în dezvoltarea muşchilor braţului.
- Pentru picioare puternice încearcă alergarea, ciclismul, canotajul sau patinajul. Genuflexiunile şi exerciţiile de ridicare a picioarelor, pun, de asemenea, în mişcare picioarele.
- Pentru un abdomen bine lucrat încearcă canotajul, yoga sau pilates (tip de fitness, dezvoltat la începutul secolului XX de către Joseph Pilates) şi exerciţiile de abdomen.
Antrenamentele de mobilitate
Fortifierea inimii şi a altor muşchi nu este singurul ţel al exerciţiilor fizice. Acestea ajută corpul, de altfel, să rămână flexibil, contribuind la întinderea, îndoirea muşchilor şi articulaţiilor tale, cu uşurinţă. Persoanele care sunt flexibile, se îngrijorează mai puţin asupra tensiunii muşchilor şi a entorsei.
De asemenea, a fi flexibil, mai poate ajuta şi la îmbunătăţirea performanţei sportive. Unele activităţi precum dansul sau artele marţiale necesită evident o bună flexibilitate și mobilitate a corpului, dar mărind flexibilitatea, aceasta poate să ajute persoanele să aibă performanţe mai bune la alte sporturi, cum ar fi fotbalul sau lacross-ul (joc cu mingea asemănător hocheiului).
Sporturile şi activităţile care încurajează mobilitatea, sunt uşor de găsit. Artele marţiale precum karatele, ajută persoana să-şi menţină flexibilitatea. Baletul, gimnastica, pilatesul şi yoga sunt şi ele alegeri favorabile. Întinderea ca parte a antrenamentului, te va ajuta să-ţi îmbunătăţeşti flexibilitatea.
Ce este potrivit pentru mine?
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii renunță la un program de exercițiu, o reprezintă lipsa de interes. Dacă ceea ce faci nu e distractiv, e dificil să continui. Vestea bună este că există o grămadă de sporturi și activități diferite pe care le poți încerca în privința interesului tău.
Când alegi tipul de exercițiu potrivit ție, această alegere te poate ajuta să iei în considerare personalitatea ta. De exemplu, preferi să te antrenezi singur și conform programului tău? Dacă da, atunci sporturile individuale cum ar fi ciclismul sau snowboardingul ar putea fi pentru tine. Sau, preferi să-ți împărtășești motivația și îți place tovărășia care vine odată cu participarea într-o echipă?
De asemenea, trebuie să-ți concentrezi atenția asupra valorii practice, de exemplu, cum ar fi dacă activitatea pe care ai ales-o e accesibilă și disponibilă pentru tine (de exemplu: o activitate precum echitația, poate fi mai dificilă pentru oamenii care locuiesc la oraș). De asemenea, vei dori să te gândești la cât de mult timp îți poți aloca pentru sportul tău.
O bună idee este să discuți cu cineva care înțelege exercițiul, cum ar fi antrenorul sau instructorul de la sală. El sau ea te pot iniția într-un program potrivit ție și nivelului tău de antrenament.
Un alt lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este condiția ta de sănătate, dacă te poate afecta într-un fel sau altul și cât de mult te poți antrena. Medicii știu că cei mai mulți oameni beneficiază de exerciții zilnice, inclusiv cei cu dizabilități sau cei care suferă de astm. Dar dacă ai o problemă de sănătate sau alte cauze (cum ar fi excesul de greutate sau contrariul), vorbește cu medicul tău de familie înainte de a începe un plan cu exerciții. În acest fel poți obține informații cu privire la programele cele mai bune de exerciții și cele pe care trebuie să le eviți.
Prea mult din ce-i prea bun
La fel ca în toate lucrurile bune, e posibil să exagerați cu exercițiul și antrenamentul. Deși antrenamentul este o modalitate bună de menținere sănătoasă a greutății corporale – excesul – cu scopul de a slăbi, nu este sănătos. Corpul are nevoie de suficiente calorii pentru a funcționa corespunzător. Acest lucru se referă, în special, la tineri care sunt încă în creștere.
Exersând prea mult și depunând efort în a arde calorii și a pierde din greutate (numit de asemenea, exercițiu forțat), poate fi un semn de tulburare a alimentației. Dacă ai vreodată sentimentul că te obosește peste măsură decât invers, vorbește atunci cu medicul tău de familie, cu un părinte sau orice alt adult în care ai încredere.
E posibil să te suprasoliciți – ceva la care atleții din liceu ar trebui să aibă grijă. Dacă participi într-un sport, specialiștii recomandă ca să-ți limitezi antrenamentul la maxim 5 zile pe săptămână, cu 2-3 luni libere pe an, cel puțin. Te poți totuși antrena mai mult decât atât, cu condiția să fie un antrenament de tip cross-training într-un sport diferit (precum înotul sau ciclismul, în cazul în care joci fotbal).
Participând în mai mult decât o activitate sau sport, poate ajuta atleții să folosească diferite aptitudini și să evite să se rănească. De asemenea, nu face exerciții când simți vreo durere. Și, în cazul în care ai vreo rană, fii sigur că-ți iei destul timp ca să te refaci. Atât corpul tău cât și performanța ta îți vor mulțumi mai târziu.
Luând în considerare beneficiile inimii, mușchilor, articulațiilor și minții, e simplu să vezi de ce exercițiul este sănătos. Iar lucrul cel mai bun în ceea ce privește exercițiul, e că, nu e niciodată târziu să-l începi. Chiar și lucrurile mărunte pot fi considerate exerciții când ești pe cale să le efectuezi – cum ar fi mersul cu bicicleta pe o rută scurtă, plimbatul câinelui sau greblarea frunzelor.
Dacă deja ți-ai început exercițiul zilnic, încearcă să ți-l menții și după absolvirea liceului. Menținerea în formă, este adesea unul dintre cele mai mari provocări pentru persoanele care sunt ocupate cu facultatea și cariera.
[…] spre a atinge și a menține o greutatea corporală normală sunt exercițiile fizice regulate și obiceiurile alimentare sănătoase. Unii oameni sunt de părere că antrenamentele și […]