Alergia datorată consumului de lapte

0
2386

În momentul de față, există foarte multe alimente care conțin lapte și foarte multe produse lactate încât cei care suferă de alergie la produsele lactate, trebuie să acorde o atenție deosebită la tot ceea ce mânâncă. Această alergie nu este același lucru cu intoleranța la lactoză. Starea de sănătate a persoanelor cu alergii alimentare se poate înrăutăți brusc dacă mănâncă sau doar intră în contact cu alimentele la care sunt alergice.

Unele alimente care conțin lapte sunt ușor de ghicit, cum ar fi pizza. Dar altele, cum ar fi produsele coapte, ar putea da bătăi de cap. În plus, adolescenții au nevoie de calciu și vitamina D – și, se spune că laptele conține mari cantități – deoarece oasele lor sunt încă în creștere.

Așadar, ce ar trebui să facă o persoană care este alergică la lapte? Citește în continuare pentru a afla.

Cum se manifestă alergia în cazul consumului de lapte?

Alergiile alimentare implică sistemul imunitar al unei persoane, care de obicei, luptă împotriva infecțiilor. Când cineva suferă de alergie alimentară, atunci sistemul imunitar reacționează la proteinele din alimentul respectiv.

Pentru cei care sunt alergici la laptele de vacă, reacția alergică are loc din cauza mai multor proteine din lapte.

Covăseala care se formează în laptele acru, conține 80% proteine din lapte, iar aici, desigur, vorbim și despre cele numite cazeine. Zerul din lapte, partea apoasă a laptelui, deține partea de 20% de proteine. O persoană poate fi alergică la una sau mai multe proteine din lapte.

De fiecare dată când se consumă aceste proteine, organismul crede că sunt invadatori periculoși. Sistemul imunitar răspunde repede prin a contracara „invadatorul”. Acest lucru determină o reacție alergică, în urma căreia substanțele chimice, precum histamina, sunt eliberate în organism.

Eliberarea acestor substanțe chimice poate genera următoarele probleme:

  • respirație șuierătoare
  • probleme de respirație
  • tuse
  • răgușeală
  • dureri de gât
  • dureri de stomac
  • vărsături
  • diaree
  • ochi înlăcrimați, iritați și umflați
  • urticarie
  • pete roșii
  • umflături
  • scăderea tensiunii arteriale.

Alergia la lapte nu este foarte diferită de celelalte reacții alergice alimentare. Apare de obicei în decurs de câteva ore de la consumul de alimente care conțin proteine ​​din lapte. Deși acest lucru nu este obișnuit, alergiile datorate consumului de lapte pot provoca o reacție severă numită anafilaxie. Anafilaxia poate începe cu unul din aceleași simptome ca al unei reacții mai puțin severe, dar se poate înrăutăți rapid. Persoana respectivă ar putea avea probleme de respirație, se poate simți amețită sau poate leșina. În cazul în care nu este tratată, aceasta poate pune viața în pericol.

Alergia la lapte este adesea confundată cu intoleranța la lactoză, deoarece oamenii pot avea aceleași simptome (cum ar fi durerile de stomac sau balonarea, de exemplu). Dar nu este nicio legătură între ele:

  • alergia la lapte este o condiție care implică sistemul imunitar
  • intoleranța la lactoză implică sistemul digestiv (care nu produce o cantitate suficientă de enzimă necesară pentru a digera zahărul din lapte).
Citeste  Cât Trebuie să Mănânc?

De ce este nevoie ca medicii să stabilească cu exactitate diagnosticul de alergie la lapte?

Dacă medicul crede că ai putea avea alergie la lapte, mai mult ca sigur te va trimite la un medic specialist sau la un medic alergolog pentru mai multe teste. Acesta îți va pune o serie de întrebări, ca de exemplu, de câte ori ai reacțiile alergice, la cât timp după ce ai mâncat alimentul respectiv apar simptomele și dacă vreun membru al familiei suferă de alergii alimentare sau are eczemă sau astm.

Medicul specialist îți va face un test de piele, adică îți va pune niște plasturi lichizi pe braț sau pe spate, te va înțepa puțin și mai apoi va aștepta să vadă dacă apar pete roșii și bubițe, semne ale unor reacții alergice.

Poate fi necesar să întrerupi administrarea de medicamente anti-alergice (cum ar fi antihistaminicele) sau medicamentele pe bază de prescripție medicală timp de 5 până la 7 zile înainte de testul de piele, deoarece acestea pot afecta rezultatele. Cele mai multe medicamente împotriva răcelii și unele antidepresive, de asemenea, pot afecta testul de alergie. Vorbiți cu medicul alergolog dacă nu sunteți sigur cu privire la medicamentele pe care nu trebuie să le mai luați și pentru cât timp.

Medicul de asemenea, ar putea lua o probă de sânge pentru a-l trimite la laborator, unde va fi amestecat cu unele dintre substațele alergene suspecte și verificat pentru anticorpii IgE.

Aceste tipuri de teste sunt utilizate pentru a diagnostica ceea ce medicii numesc un tip rapid-debut de alergie la lapte. Dar, pentru persoanele ale căror reacții alergice la lapte se dezvoltă mai lent, testul de piele și analizele de sânge nu mai sunt atât de folositoare.

În unele cazuri, medicii încearcă să diagnosticheze persoana folosind tehnica de provocare alimentară. Adică, persoana respectivă nu va consuma alimente sau băuturi care conțin lapte pentru o anumită perioadă de timp – de obicei, câteva săptămâni. Apoi, pe timpul provocării alimentare, persoana va consuma alimente care conțin lapte sub stricta supraveghere a medicului. În cazul în care simptomele reapar după consumul de produse lactate, mai mult ca sigur că persoana are alergie la lapte.

Cum se tratează?

Tratamentul unei persoane care suferă de alergie la lapte presupune renunțarea completă la toate alimentele care conțin lapte.

Evitarea laptelui înseamnă mai mult decât să nu mai pui brânză în sandviș. Dacă ești alergic la lapte, trebuie să citești cu atenție etichetele alimentare și să nu mănânci nimic din ce nu ești sigur.

Este o idee bună să vorbești cu un medic dietetician pentru a dezvolta un plan de alimentație care oferă toate substanțele nutritive de care ai nevoie, evitând în același timp alimentele pe care nu le poți consuma.

Dacă ai o alergie severă la lapte – sau orice fel de alergii grave – medicul îți va cere să ai mereu la tine injecția de epinefrină, în cazuri de urgență. Epinefrina vine într-un recipient ușor de transportat, de dimensiunea unui marker mare și este ușor de utilizat – medicul îți va arăta cum.

Citeste  Ce este Cocaina?

Dacă mănânci accidental ceva ce conține lapte și apar simptome alergice grave – cum ar fi umflarea gurii, dureri în piept sau dificultăți de respirație – dă-ți imediat doza de epinefrină pentru a contracara reacția alergică în timp ce aștepți după ajutor medical. Sună mereu la urgențe (112), atunci când îți injectezi doza de epinefrină. Ar trebui ca și la școală și chiar și acasă la cei mai buni prieteni să fie injecții de epinefrină la îndemână.

Să ai cu tine injecția de epinefrină în orice moment. Ar trebui să fie doar o parte din planul de acțiune pentru a trăi cu alergia la lapte. Este, de asemenea, o idee bună de a avea la tine antihistaminicele, care pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor alergice. Dar, antihistaminicele ar trebui să fie utilizate pe lângă epinefrină, nu ca un înlocuitor al acesteia.

Dacă a trebuit să iei o doză de epinefrină din cauza unei reacții alergice, mergi imediat la urgențe sau la spital, astfel încât să ți se ofere tratament suplimentar, în caz că mai este nevoie. Uneori, reacțiile anafilactice sunt urmate de un al doilea val de simptome, câteva ore mai târziu. Așadar, ar putea fi necesară supravegherea medicală într-o clinică sau într-un spital, timp de 4 până la 8 ore după apariția reacției.

Poate fi o adevărată provocare să elimini laptele din dieta ta, dar nu imposibil. Pentru că cei mai mulți oameni nu au parte de suficient calciu în dieta lor, chiar dacă beau lapte, multe alte produse alimentare sunt acum îmbogățite cu calciu, cum ar fi sucurile, cerealele, băuturile din orez și soia. Dar, înainte de a mânca sau a bea ceva calciu-îmbogățit, fii sigur că este, de asemenea, fără lactate.

Laptele și produsele lactate se pot ascunde în alimente care mai de care, cum ar fi mezelurile, margarina, produsele de patiserie, aromă de unt artificială și produsele non-lactate. Ciocolata este un alt produs care poate conține produse lactate – așa că verifică atent eticheta înainte de a o mânca.

Producătorii de alimente trebuie să listeze pe etichetele lor dacă un produs alimentar conține oricare dintre cei mai obișnuiți alergeni. Acest lucru înseamnă că ar trebui să se poată găsi cu ușurință cuvântul „lapte” în lista de ingrediente, în paranteze în lista de ingrediente sau undeva pe etichetă, cu o declarație de genul: „Conține lapte”.

Utilizarea de astfel de declarații „poate conține” este opțională cu toate acestea, pentru producătorii de produse alimentare. US Food and Drug Administration nu controlează dacă companiile au voie să afirme lucruri de genul „prelucrate într-o fabrică ce procesează, de asemenea, produse lactate” sau „Poate conține lapte”. Așa că mai bine sună producătorul pentru a fi sigur dacă vezi afirmații de genul acesta pe o etichetă alimentară.

Citeste  Despre Chlamydia (Clamidioza)

Noile cerințe de etichetare ușurează această corvoadă – citirea listei ingredientelor – în loc de a trebui să se știe că ingredientul „cazeină hidrolizată” provine din proteine ​​din lapte, ar trebui să fim în măsură să spunem dintr-o privire ce alimente trebuie evitate. Dar este încă o idee bună să se cunoască „cuvintele cod” pentru produsele lactate atunci când le vezi în ingredientele unui produs alimentar.

Anumite ingrediente și alimente care conțin lapte sunt:

  • cazeină, cazeinat de calciu, cazeină hidrolizată, cazeinat de magneziu, cazeinat de potasiu, cazeină cheag, cazeinat de sodiu
  • produsele lactate, cum ar fi brânza, iaurtul, laptele, budinca, smântâna și brânza de vaci
  • unt, aromă de unt (cum ar fi diacetil), grăsime de unt, ulei de unt, ghee ( unt clarifiat )
  • lactalbumină, fosfat lactalbumină, lactoglobulină, lactoză, lactoferina, lactuloză
  • smântână non-lactată
  • zer, zer hidrolizat.

Alimentele vegane sunt făcute fără produse de origine animală, cum ar fi ouăle sau laptele. Poți cumpăra produse vegetariene de la magazinele naturiste. Citește cu atenție etichetele brânzeturilor din soia, totuși. Deși spun că nu conțin lapte, ar putea conține proteine ​​din lapte.

Deserturile înghețate din soia sau orez, șerbeturile și budincile sunt înlocuitori buni pentru înghețată (atâta timp cât nu ești alergic la soia), așa cum sunt și înghețatele pe băț. Pentru coacere, înlocuitorii de lapte funcționează la fel de bine ca și laptele, unii chiar mai bine. Margarina fără lactate e la fel de bună ca untul pentru rețete și pentru a o întinde pe pâine.

Încearcă să eviți alimentele prăjite sau pe cele cu aluat. Chiar dacă aluatul nu conține produse lactate, e posibil ca uleiul folosit pentru a prăji alimentele să fi fost folosit și pentru a prăji ceva ce are lapte.

Oamenii sunt de obicei înțelegători atunci când vine vorba despre alergiile alimentare – nimeni nu vrea să se joace cu sănătatea ta. Când iei masa la un restaurnat, spune-i celui care te servește la ce ești alergic. Comandă cele mai simple alimente și pune întrebări detaliate despre alimentele din meniu.

Dacă iei masa acasă la prietenii tăi, explică-le situația ta și nu te simți jenat în cazul în care trebuie să pui anumite întrebări.

A trăi cu o alergie datorată consumului de lapte nu înseamnă că nu te poți bucura de mâncare. De fapt, unele persoane sunt de părere că unii dintre înlocuitorii de lapte – cum ar fi laptele de soia cu aromă de vanilie – au gust mai bun decât laptele de vacă obișnuit. La fel ca orice dietă specializată, vei vedea că, deși îți este interzis laptele, îți este oferită șansa de a explora și de a descoperi alte alimente minunate pe care nu le-ai fi descoperit altfel!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.