Ghidul unui Copil despre Vaccinuri

0
2186

Nimănui nu-i place să primească o injecție. Poate să doară și este ciudat să știi că asistenta medicală este pe cale să te împungă cu un ac.

Dar injecțiile numite vaccinuri te ajută să nu contactezi boli grave. Aceste boli ar putea să te facă să te simți foarte rău. Înțepătura unei injecții nu este nici pe aproape atât de rea ca acele boli.

Făcând anticorpi

Vaccinurile te protejează prin introducerea unei bucăți mici de germen care cauzează boala sau prin introducerea unui tip de germen care este mort sau foarte slab. Introducerea unui germen întreg care este viu ți-ar provoca boala (cum ar fi pojarul și varicela).

Dar, introducând doar această parte micuță, slăbită sau chiar moartă de germen, nu vei face boala. În schimb, se întâmplă chiar contrariul. Corpul tău răspunde la vaccin făcând anticorpi. Acești anticorpi sunt parte a sistemului tău imunitar și ei pot lupta cu boala dacă intri în contact vreodată cu acel germen urât.

Când corpul este protejat de o boală în acest fel, se spune că este imun la boală. Nu te doboară. În cele mai multe cazuri, înseamnă că nu vei face boala deloc. Dar uneori, poți face o formă ușoară a bolii. Asta se poate întâmpla cu varicela. Chiar și copiii care fac vaccinul pentru prevenirea varicelei pot face o formă a bolii. Vestea bună este că nu fac o formă gravă a ei. Forma ușoară înseamnă mai puține bube și mâncărime.

siringaVaccinurile sunt sub formă de injecție cu ac. O siringă (pronunță: si-rin-gă) ține lichidul vaccinului și acul are o gaură prin care lichidul tâșnește. Injecțiile sunt făcute de obicei în braț sau uneori în coapsă.

Citeste  Ce este examenul fiziologic?

Primele vaccinuri

O altă veste bună este că, copiii fac multe dintre vaccinurile de care au nevoie până la vârsta de 2 ani. Așa că, dacă ești destul de mare ca să citești acest articol, deja ai făcut majoritatea vaccinurilor! După aceea un copil nu mai are nevoie de multe dintre ele.

Sunt câteva vaccinuri pentru copii între 4 și 6 ani. Următorul set de vaccinuri este, de obicei, când copiii au în jur de 11 sau 12 ani.

Cei mai mulți copii ar trebui să facă un vaccin antigripal în fiecare an. Spray-ul nazal împotriva gripei nu mai este recomandat de doctori, pentru că nu a micșorat cazurile de gripă la copii.

De ce au nevoie copiii de vaccinuri?

Vaccinurile sunt bune pentru fiecare copil în parte, pentru că înseamnă că nu vor face acele boli grave. Dar vaccinurile sunt bune și pentru sănătatea țării și a lumii, de asemenea. Cum? Când majoritatea copiilor au făcut aceste vaccinuri, înseamnă că aceste boli nu au o șansă prea mare să îmbolnăvească pe cineva.

Pentru că cei mai mulți copii din Statele Unite fac toate vaccinurile, rar întâlnești pe cineva care a făcut boli precum pojarul sau oreionul. Mama sau tatăl tău probabil a trebuit să arate la școală că ai făcut toate vaccinurile. Școlile și taberele fac acest lucru, pentru că nu vor ca, copiii să împrăștie sau să ia vreo boală serioasă.

Brațul care mă doare!

Bine, este adevărat! Când faci un vaccin poate să doară puțin. Dar, de obicei, durerea poate să apară și să treacă destul de repede. Dacă plângi, nu te îngrijora. Cei mai mulți copii plâng.

Citeste  Siguranța la locurile de joacă

Ca să fie vaccinurile mai ușor de suportat, încearcă să-ți aduci un ursuleț sau roagă pe mama sau tatăl tău să te țină de mână când faci vaccinul. După aceea, poți primi chiar și o mică recompensă dacă ești curajos. Poate medicul tău îți va da abțibilduri sau mama și tatăl tău te vor duce la locul de joacă.

Uneori, după un vaccin, te va durea brațul, va arăta roșu sau vei avea o mică umflătură acolo unde a intrat acul. Ai putea face un pic de febră. Părinții tăi pot vorbi cu medicul despre orice problemă ai avea. De obicei, durerea și febra trec destul de repede sau după ce iei niște calmante pe care ți le recomandă medicul.

Este în regulă dacă nu-ți plac vaccinurile, dar amintește-ți că sunt cea mai bună șansă a ta, de a rămâne sănătos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.