Comunicarea cu bebelușul nou-născut

0
2603

Îți amintești primul plâns al bebelușului tău? Din momentul nașterii, nou-născuții încep să comunice.

La început, plânsetele noului-născut pot suna, asemenea unei limbi străine. Dar, înainte să-ți dai seama, vei învăța limbajul copilului tău și vei fi capabilă să răspunzi nevoilor lui.

Cum comunică nou-născuții

Bebelușii se nasc cu abilitatea de a plânge, ceea ce reprezintă modalitatea lor de comunicare, pentru o vreme. În general, plânsetele copilașului îți dau de înțeles că, ceva nu este în regulă: un stomăcel înfometat, un scutec ud, niște piciorușe reci, oboseală sau nevoia de a fi ținut și îmbrățișat etc..

Câteodată, nevoile copilului pot fi identificate după felul plânsului — spre exemplu, plânsul care transmite mesajul „mi-e foame”, poate fi scurt și de înălțime joasă, în timp ce, plânsul care spune: „Sunt supărat!”, poate suna schimbător și fracționat. Înainte ca să-ți dai seama, probabil că, vei putea să recunoști nevoia pe care micuțul o exprimă și să răspunzi în acord cu aceasta.

Dar, de asemenea, bebelușii pot plânge atunci când se simt copleșiți de toate priveliștile și sunetele din mediul înconjurător – sau pentru nici un motiv bine definit. Așa că, dacă micuțul plânge și nu reușești să-l consolezi imediat, amintește-ți că plânsul este o modalitate, prin care bebelușii îndepărtează stimulii, atunci când sunt suprasolicitați.

În timp ce, plânsul este calea principală prin care nou-născuții se exprimă, mai sunt și alte forme mai subtile de a comunica. Pe măsură ce înveți să le identifici, vei avea mai multe satisfacții și-ți vei consolida capacitatea de a-ți înțelege bebelușul.

Un nou-născut poate să deosebească vocea umană de celelalte sunete. Încearcă să observi cu atenție cum reacționează micuțul, atunci când îți aude vocea — care este deja asociată cu grija față de el: mâncare, căldură, atingere.

Citeste  Disciplinarea copilului de 1-3 ani

Dacă bebelușul plânge, în timp ce se află în coșulețul lui, observă cât de repede îl poate liniști vocea ta. Vezi cât de atent este micuțul, atunci când vorbești cu el pe un ton drăgăstos. Poate că bebelușul nu-și coordonează încă privirea și capacitatea de ascultare, dar chiar dacă are privirea ațintită, undeva, în depărtare, totuși, va fi foarte atent la vocea ta, atunci când îi vorbești. S-ar putea ca nou-născutul să-și modifice, în mod subtil, poziția corpului sau feței sau chiar să-și miște mânuțele și piciorușele, în timp ce-i vorbești.

Câteodată, în cursul primei luni, s-ar putea să captezi o licărire a primului zâmbet – un adaos bine-venit, în ceea ce privește deprinderile de comunicare ale bebelușului!

Ce ar trebui să fac?

După naștere, de îndată ce îți ții bebelușul în brațe, vei începe să comunici cu el prin schimbul de priviri, sunete și atingeri. Nou-născuții învață cu rapiditate, cu ajutorul simțurilor, despre lumea în care trăiesc.

Pe măsură ce trec zilele, după naștere, nou-născutul se va obișnui să te vadă și va începe să-ți fixeze chipul cu privirea. Totuși, simțul atingerii și auzul sunt, în mod special, importante.

Bebelușul va fi curios la zgomotele pe care le va auzi, dar, mult mai mult, va fi curios față de vocile din jurul lui. Vorbește cu copilașul, ori de câte ori ai ocazia. Chiar dacă micuțul nu înțelege ce-i spui, vocea ta calmă și reconfortantă, îi transmite siguranță. Nou-născutul învață despre viață, cu aproape fiecare atingere, așa că, oferă-i multe sărutări delicate și acesta va înțelege, că lumea în care trăiește este un loc liniștitor.

Citeste  Boala Celiacă

Comunicarea cu nou-născuții presupune să vii în întâmpinarea nevoilor lor. Întotdeauna răspunde la plânsetele nou-născutului — bebelușii nu pot fi răsfățați cu prea multă atenție. De fapt, reacțiile rapide la plânsul micuților, le transmite acestora că sunt importanți și că merită atenție.

Probabil, vor fi momente în care i-ai îndeplinit toate nevoile și totuși, bebelușul continuă să plângă. Nu te impacienta – micuțul tău s-ar putea să fie suprasaturat, să aibă prea multă energie sau doar să aibă, pur și simplu, nevoie de un plâns bun, pentru niciun motiv aparent.

Este ceva obișnuit pentru bebeluși, să aibă o perioadă mai agitată cam la aceeași oră, zilnic, în general, între începutul serii și miezul nopții. Cu toate că, toți nou-născuții plâng și dau dovadă de ceva agitație și neliniște, totuși, atunci când un copilaș care, de altfel, este sănătos, plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, pentru cel puțin 3 săptămâni, este un fapt cunoscut că micuțul are colici. Acest lucru poate fi supărător, dar vestea bună este că, nu durează mult — cei mai mulți bebeluși, depășesc această problemă, în jurul vârstei de 3-4 luni.

Încearcă să-ți liniștești bebelușul. Unii sunt alinați prin mișcare, cum ar fi legănatul sau plimbatul prin cameră, înainte și înapoi, în timp ce alții se liniștesc la auzul diferitelor sunete, precum o muzică plăcută sau zgomotul aspiratorului. S-ar putea să-ți ia ceva timp, până vei afla ce anume îl liniștește cel mai bine pe bebelușul tău, în timpul acestor perioade tensionate.

Ar trebui să-mi fac griji?

Citeste  Drumetii Montane

Vorbește cu medicul tău dacă bebelușul pare să plângă, pentru o perioadă neobișnuit de lungă, dacă plânsetele îți sună ciudat sau dacă plânsul este asociat cu activitate redusă, hrănire slabă ori respirație sau mișcări neobișnuite. Medicul va putea să te liniștească sau să caute un motiv medical pentru suferința copilului. Sunt toate șansele ca totul să fie în ordine și, știind asta, te poate ajuta să te relaxezi și să-ți păstrezi calmul, atunci când micuțul este supărat.

Iată alte câteva motive pentru plânsul prelungit:

  • Bebelușul este bolnav. Un bebeluș care plânge mai mult, atunci când este ținut în brațe sau legănat, s-ar putea să fie bolnav. Sună-ți medicul, în mod special, dacă micuțul are temperatura 38° C sau mai mult.
  • Bebelușul are o iritație la ochi. O cornee zgâriată sau un corp străin în ochii copilului, poate cauza înroșire și disconfort. Sună-ți medicul.
  • Bebelușul simte o durere. Un scutec așezat necorespunzător sau alt obiect, ar putea să rănească pielea bebelușului. Uită-te la el cu foarte mare atenție, examinează-i tot trupușorul, chiar fiecare deget de la mână și de la picior (câteodată, un fir de păr se poate înfășura strâns în jurul degetelor micuțe ale bebelușului, ceea ce poate cauza durere).

Dacă ai orice fel de întrebare cu privire la abilitatea noului-născut de a vedea sau auzi, contactează-ți medicul imediat. Chiar și noii-născuți pot fi testați, folosind echipamente complexe, dacă este necesar. Cu cât o posibilă problemă este descoperită mai curând, cu atât poate fi tratată mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.