Ajută-ți părinții să fie mai sănătoși

0
1778

 

Te-ai uitat vreodată la părinții tăi și ți-ai dorit să fie mai sănătoși?

Nu ești singurul. Am făcut un sondaj în rândul copiilor și 46% au spus, că se îngrijorează de sănătatea părinților lor, iar 69% dintre copii ar vrea ca părinții lor să facă schimbări, pentru a fi mai sănătoși. Poate mama și tatal tău ar fi surprinși să vadă că te gândești la ei. Uite și niște vești bune: de asemenea, am făcut un sondaj în rândul părinților, iar aceștia au spus că, dacă copiii lor le-ar cere, ar munci din greu, să fie mai sănătoși.

Așa că, să facem ceva în legătură cu asta. Dacă vorbești cu părinții tăi într-un mod corect, ai putea chiar să-ți inspiri mama și tatăl să facă niște schimbări, cum ar fi mai multă mișcare, să mănânce mai multe fructe și legume sau chiar, să renunțe la fumat.

Aici sunt 6 idei ca să vorbești cu părinții tăi despre obiceiurile lor sănătoase:

 1. Fă o listă cu idei.
  Încearcă să-ți amintesti, ce te-a făcut să te gândești la acest subiect. Este vreun obicei nesănătos, pe care ai vrea să nu-l mai aibă sau să facă lucrul respectiv mai rar? Este vreun obicei sănătos – cum ar fi mișcarea sau să mănânce fructe și legume – pe care ai vrea să-l practice mai des? Faceți o listă împreună. Și nu uita să adaugi mai multă relaxare și mai mult somn – două idei sănătoase și minunate pentru părinți și copii!
 2. Exersează cum să le spui.
  Schimbarea poate fi grea. Și nu este întotdeauna ușor, să auzi de la cineva la care ții, că se gândește să-ți fie mai bine. Așa că, e indicat să aduci acest subiect în discuție, în modul corect. Dacă părinții tăi ar fi vrut ca tu să faci o schimbare – cum ar fi, să petreci mai puțin timp pe dispozitivele electronice – cum ți-ar plăcea ca ei să te roage? O abordare ușoară, grijulie funcționează întotdeauna. Evită insultele și critica. În schimb, ai putea să-i spui mamei sau tatălui tău: „Vreau ca tu să fii mai sănătos ca să putem face o mulțime de lucruri amuzante împreună. Crezi că am putea mânca mai multă mâncare sănătosă, să facem mai multă mișcare și să ne relaxăm pentru câteva ore pe săptămână?”.
 3. Găsește momentul potrivit când să vorbești.
  Alege un moment când toată lumea este relaxată și este timp pentru discuție.
 4. Fii doritor să te apuci de treabă!
  În sondajul nostru, un număr extraordinar de 85% dintre copii, au spus că ar fi doritori să facă schimbări sănătoase, dacă ar ajuta toată familia. Ai putea să fii doritor să mergi la o plimbare după cină, să ajuți să faceți o masă sănătoasă, în fiecare duminică sau să te apuci de treabă și să faci mai multe treburi casnice, dacă îi ajută pe părinții tăi, să se simtă mai puțin stresați. Spune-le părinților tăi că ești dispus să faci mai mult efort.
 5. Luați o decizie împreună.
  Odată ce ai menționat subiectul, adu-ți aminte că, atât tu, cât și părinții tăi, ar trebui să cădeți de acord, asupra următorilor pași. Ajută să vă alegeți un singur țel și să fiți exacți. Poate fi copleșitor dacă încercați să faceți mai multe schimbări deodată sau dacă țelul vostru este prea general sau nu ai pașii specifici în minte.
Citeste  Mituri legate de acnee

De exemplu, iată câțiva pași de urmat, în cazul în care cădeți de acord să mâncați mai sănătos:

 • Vom mânca 5 porții de fructe și legume în fiecare zi.
 • Vom mânca micul dejun în fiecare dimineață.
 • Vom înceta să cumpărăm dulciuri.
 • Vom bea apă în loc de ceai dulce, la prânz.
 • Vom mânca un măr sau nuci, la gustare, în loc de prăjitură și biscuiți.
 1. Încurajează-i!
  Încurajează-ți părinții când familia începe să facă schimbări. Spune-le că ești mândru de ei. O îmbrățișare în plus sau o felicitare de încurajare, făcută de tine, poate fi impulsul de care ei au nevoie, pentru a merge mai departe, pe calea sănătoasă. Ce modalitate minunată de a le arăta că-ți pasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.