Ce înseamnă să fii verde? „Verde” este mai mult decât o culoare și poate însemna și să iei măsuri speciale pentru a proteja mediul – apa, pământul și aerul pe care îl respirăm. De ce verde? Plantele sunt verzi, și fără ele Pământul nu ar mai fi un loc atât de minunat pentru noi, ființele umane.
În fiecare zi oamenii fac alegeri care afectează cantitatea de gunoi și poluare produsă în lumea noastră. Dar, tu ce poți face efectiv? O mulțime de lucruri. Iată un ghid în patru pași pentru a deveni verde:
- Să reduci cantitatea de lucruri pe care le folosești și apoi le arunci la gunoi.
- Să refolosești ceea ce poți.
- Să reciclezi cutiile de conserve, sticlele, hârtia și chiar și jucăriile.
- Să te bucuri de Pământ – mergi în pădure, plantează un copac și mănâncă din fructele delicioase pe care le produce.
Redu consumul!
Când reduci, faci un lucru bun pentru Pământ. De exemplu, un duș mai scurt înseamnă că ai folosit mai puțină apă și mai puțin gaz, de vreme ce, casa ta folosește gaz pentru a încălzi apa.
Iată o listă cu lucruri pe care le poți face pentru a putea reduce consumul:
- Închide lumina când nu o folosești și încurajează-i pe părinții tăi să folosească becuri fluorescente compacte, care durează mai mult și folosesc mai puțină energie. Ele trebuie însă eliminate corespunzător, așa că, dacă un bec se arde, cere ajutorul părinților tăi.
- Închide apa când te speli pe dinți.
- Mergi pe jos sau cu bicicleta atunci când poți, în locul mașinii. Astfel vei folosi mai puțin combustibil și vei face și mișcare!
- Deconectează încărcătoarele pentru telefon și MP3-Player atunci când nu le folosești.
- Pune calculatorul pe modul sleep în loc să îl lași cu screensaverul pornit.
Refolosește!
Oamenii spun adesea că trăim într-o societate de consum, și asta înseamnă că suntem predispuși să aruncăm lucrurile vechi și să cumpărăm altele noi. Însă, de multe ori, chiar dacă tu nu mai ai nevoie de un anumit obiect, asta nu înseamnă că altcineva nu l-ar putea folosi. De exemplu, dacă fratele tău mai mic nu mai are nevoie de cercul din plastic de baschet, de ce să nu îl dai unei familii cu un copil? Asta înseamnă că ei nu vor mai fi nevoiți să cumpere încă o jucărie special produsă, împachetată și trimisă la magazinul cu jucării, reducându-se astfel, consumul și protejând mediul.
Iată alte moduri în care poți să refolosești obiectele pe care le ai deja:
- Folosește baterii reîncărcabile pentru console, MP3 playere, telefoane mobile, camere digitale.
- Folosește căni de voiaj reutilizabile în loc de hârtie de unică folosință sau pahare din plastic.
- Ia propriile pungi – preferabil cele reutilizabile – atunci când te duci la magazinul alimentar.
- Bea apa de la robinet în loc să cumperi apă îmbuteliată. Dacă nu îți place gustul apei de la robinet, un sistem de filtrare ar putea fi soluția. Folosește o sticlă de apă reutilizabilă, pe care să poți să o iei oricând cu tine.
- Schimbă lucruri cu prietenii tăi. Ce se poate da la schimb? Cărți, jucării, chiar și haine. Este o modalitate de a obține ceva nou pentru toată lumea, fără a cheltui bani și fără a arunca o grămadă de lucruri. Pune deoparte câteva obiecte pentru schimbul cu prietenii tăi atunci când îți faci curățenie în cameră!
- Folosește hârtia de imprimare pe ambele părți.
Reciclează!
Reciclarea nu a fost niciodată mai ușoară. În multe comunități, deșeurile vor fi colectate chiar din fața casei, iar în multe orașe reciclarea chiar a devenit obligatorie. Spune-i mamei sau tatălui tău că dorești să devii „șef de reciclare” în casa ta. Asta înseamnă că vei organiza elementele reciclabile în cutii, că îți vei aminti să le scoți afară în ziua de reciclare, și că le vei aminti celorlalți care sunt lucrurile care pot fi pregătite și reciclate.
Separând sticlele de plastic, cele de sticlă și cutiile de conserve, vei reduce cantitatea care merge la groapa de gunoi. Ce este un depozit de deșeuri? Un mare munte de gunoi, unde toate camioanele aruncă deșeurile. În schimb, bunurile reciclate sunt duse într-un centru de reciclare, unde sunt strivite, fărâmițate și mai târziu, transformate în cutii noi, sticle sau hârtie.
Ce altceva mai poate fi reciclat? Uneori apa. De exemplu, unele comunități iau apa uzată – cum ar fi de la mașina de spălat și de la duș – și o curăță pentru a o putea folosi apoi la udatul florilor și al gazonului.
Bucură-te de Pământ!
În ciuda gunoiului și a poluării, Pământul rămâne un loc imens și glorios, pe care merită să-l explorezi. Poți începe la nivel local, vizitând locurile frumoase din orașul și județul tău. Poți să faci o excursie, să vizitezi centrele locale naturale și parcurile, să mergi la munte sau să explorezi pârâurile ascunse.
Activitățile în aer liber, în orice fel de vreme – de la o zi însorită la plajă, până la o aventură în timpul iernii, atunci când ninge – sunt recomandate. Dacă planifici o vacanță de familie, poți face o excursie la o rezervație naturală, cum ar fi Parcul Național Retezat sau Cheile Bicazului.
Însă, înainte de a călători prin țară și în jurul Pământului, aruncă o privire în propria ta curte. Există un loc unde ai putea planta un copac sau poți să pui într-o grădină câteva fructe sau legume? Dacă răspunsul este da, atunci poți să te apuci de treabă. La final, o să te uiți cu satisfacție cum copacul pe care l-ai plantat prinde rădăcini, și cum plantele cresc, transformându-se în roșii coapte, gustoase sau în afine mici, suculente. Cine a știut că a fi verde poate fi atât de apetisant?