Ai răcit? Relaxează-te!

0
1926

Te trezești irascibil. Te doare capul. Nu ai energie nici să te dai jos din pat. Nu poți respira pe nas. Ce se întâmplă? Probabil ai răcit!

Răceala este motivul principal pentru care copiii merg la medic și lipsesc de la școală. Copiii pot suferi între șase și zece răceli pe an, iar fiecare răceală durează între 7 și 14 zile. Să aflăm mai multe despre ele.

Ce este o răceală?

Răceala este o infecție a sistemului respirator superior. Asta înseamnă că poate afecta nasul, gâtul și sinusurile. Un virus de răceală pătrunde în corpul tău și te face să te simți rău. Rinovirusul (pronunță: ri-no-vi-ru-sul) este cel mai comun virus care provoacă răceală, dar există mai mult de 200 de viruși care pot provoca răceli. Pentru că sunt atât de mulți, nu există un vaccin sau o injecție care să te ajute să previi o răceală.

Din fericire, corpul tău are deja cea mai bună protecție împotriva răcelii – sistemul tău imunitar. Sistemul imunitar apără corpul împotriva bolii. Celulele albe din sânge sunt principalii războinici ai sistemului imunitar. Ele sunt armata ta personala și muncesc pentru a te face să te simți mai bine. Ce spuneți despre asta, viruși ai răcelii?

Cum răcesc copiii

Mucusul (pronunță: mu-cu-sul) este o chestie umedă și lipicioasă din nasul, gura și gâtul tău. Când cineva strănută sau tușește, picături de mucus plutesc în aer. Inspirând aceste picături mici, răceala se poate transmite de la o persoană la alta.

Poți răci și dacă iți atingi ochii, nasul sau gura după ce ai pus mâna pe ceva contaminat cu viruși de răceală. Jocurile video, ușile din mall-uri și banca de la școală sunt locuri prielnice pentru apariția virușilor. Așa că, asigură-te că te speli pe mâini în mod regulat.

Citeste  Despre Meduze

Procesul prin care te alegi cu o răceală funcționează ca o călătorie spațială: virusul se lipește pur și simplu de interiorul nasului tău – exact ca o navetă mică care se leagă de nava mamă! Virusul ataca celulele care căptușesc nasul și formează și mai multi viruși.

Celulele albe din sânge vin în ajutorul nasului și provoacă simptomele de răceală, în timp ce omoară și virusul care a provocat răceala. Atunci când îți curge nasul sau strănuți nu faci altceva decât să împiedici virușii să invadeze și alte părți ale corpului.

Strănuți pentru că nervii au detectat o iritare în interiorul nasului tău și forțează plămânii să împingă aer prin nas și gură, în afara corpului. Un strănut poate atinge o viteză mai mare de 161 kilometri pe ora – o viteză mai mare decât a unei mașini care merge pe drum, asta dacă nu ești pe o pistă de curse.

Semnele unei răceli

Simptomele (pronunță: sim-pto-me) sunt semne sau indicii care spun doctorilor că ești bolnav. Odată ce ai intrat în contact cu un virus de răceală, durează cam 2/3 zile până ce apar primele simptome. Unele dintre acestea pot fi:

 • Febră scăzută (37.2-37.8°C)
 • Frisoane
 • Gât iritat
 • Strănutat, nas care curge și ochi iritați
 • Tuse
 • Senzație de oboseală și lipsa poftei de mâncare
 • Inflamare (atunci când ai nasul înfundat și iți este greu sa respiri)

Ce să faci pentru a te simți mai bine

Iată niște trucuri:

 • Bea ceva fierbinte. Băuturile fierbinți calmează tusea și gâtul iritat, în timp ce curăță și mucusul. Asa că mănâncă (sau bea) supă de pui!
 • Încălzește-te. Un duș fierbinte te ajută atunci când ai nasul înfundat sau iritat. Sau dă drumul la un umidificator (un aparat mic și silențios care împrăștie aburi fini în aer). Acesta te ajută să îți eliberezi gâtul iritat și nasul înfundat. Umidificatoarele umezesc aerul din camera, reducând cantitatea de mucus.
 • Adoptă obiceiuri sănătoase. Sistemul tău imunitar va fi gata să lupte cu răcelile dacă ai o dietă echilibrată, dormi suficient și te menții în formă făcând mișcare în mod constant.
 • Suflă-ți nasul. Cea mai bună metodă de a scăpa de mucus este să îți sufli nasul.
 • Odihnește-te. Trage un pui de somn în timpul zilei sau mergi la culcare puțin mai devreme pentru câteva seri.
 • Relaxează-te. Copiii care sunt stresați se simt mai rău când sunt răciți. Relaxează-te și folosește-ți timpul liber ca să citești, să asculți muzică sau să te uiți la un film. Cu alte cuvinte, relaxează-te și ai putea preveni o răceală!
Citeste  Sistemul imunitar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.