Pentru cei mai mulți dintre copiii din ziua de azi, a face mișcare se reduce la spălatul pe dinți sau urcatul în mașina părinților. Cum îi puteți convinge să facă mai mult, în condițiile în care, pentru a fi sănătoși și a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de cel puțin două ore de exerciții fizice pe zi?
În primul rând, trebuie să deveniți un bun exemplu pentru copiii dumneavoastră, asta însemnând că trebuie să utilizați din ce în ce mai puțin automobilul personal. Astfel, dacă serviciul dumneavoastră sau școala copiilor nu se află la mai mult de 20 de minute de mers pe jos, lăsați mașina în garaj.
Însoțiți-i pe cei mici la școală și transformați acest interval de timp, în minute de dialog sau de distracție. Puteți afla lucruri interesante despre prietenii, preferințele sau necazurile copilului dumneavoastră. În cazul celor mici, îi puteți înviora cu anumite jocuri, gen socotitul mașinilor roșii care vă depășesc sau bine-cunoscutul „Fazan”.
O altă metodă de a-i convinge pe copii să petreacă mai mult timp liber în natură este grădinăritul. Chiar și în fața blocului, nu doar în curtea casei, cei mici pot planta o floare sau pot smulge buruienile. Fără să își dea seama, aceștia fac astfel, tot felul de genuflexiuni sau aplecări, iar ridicarea și transportul lădițelor cu flori sau al pungilor cu pământ și al sticlelor cu apă reprezintă exerciții excelente pentru brațe.
Părinții care dispun de mai mult timp liber, își pot face un mare bine atât lor cât și copiilor, acordând câteva ore pe săptămână activităților fizice organizate. Astfel, puteți merge cu cei mici pe terenul de tenis sau la bazinul de înot.
Cel mai important stimulent pentru copii este sentimentul de satisfacție rezultat chiar și din progresele mărunte, dacă acestea sunt făcute în prezența mamei sau a tatălui. La fel de important este să îi încurajați pe cei mici să ia propriile lor decizii și să aleagă sportul pe care și-ar dori să îl practice.
Nu îi interziceți băiatului să joace rugby doar de teama că se va răni și nu o opriți pe fetița dumneavoastră să se înscrie la balet doar pentru că este mai durdulie. Practicate cu interes și dorința de a face performanță, toate activitățile nu pot fi decât benefice dezvoltării fizice a copilului dumneavoastră.
Nu în ultimul rând, folosiți Crăciunul sau Sărbătorile Pascale ca pe un bun prilej de a-i încuraja pe copii să se ridice din fața calculatoarelor și să încerce jocuri noi.
Cumpărați-le role, o mică trambulină pe care o pot scoate în curte și pe care să poată sări, un coș de baschet mobil, care poate fi atârnat în spatele blocului sau mingi de fotbal sau volei cu autografele sportivilor preferați. Toate acestea vor contribui din plin la dezvoltarea sănătoasă a celor mici, fiind totodată excelente modalități de a-și face noi și buni prieteni.