Competițiile Sportive și Presiunea Dinaintea Jocului

0
1744

Inlăturarea presiunii din competițiile sportive

Sportul este o modalitate bună de a te distra și de a fi activ. Copiii au multe opțiuni despre ce sport să facă. Aceștia pot fie să concureze sau doar să joace de amuzament. Un copil ar putea fi fericit să arunce la coș în parc, pe când un alt copil, ar prefera să fie într-o echipă de baschet care concurează împotriva altor echipe.

Competițiile pot face sportul mai interesant. Dar, pentru că cineva câștigă și cineva pierde, competiția poate face ca, copiii să simtă presiunea. Puțină presiune poate fi în regulă. Prea multă presiune însă, nu este bună.

Mama sau tatăl tău țipă la tine de pe margine? Antrenorul tau vrea să exersezi în fiecare zi, în loc de câteva ori pe săptămână? Dacă gândul tău este să fii într-o echipă de hochei, dar acum vrei să renunți? Citește în continuare și află mai multe despre presiunea în sport.

Ce este competiția?

Sunt diferite competiții în sport. Poți concura de unul singur, făcând parte dintr-o echipă sau amândouă. Spre exemplu, un înotător sau un luptător, ar putea concura individual, dar punctajul persoanei ar putea de asemenea să contribuie la punctajul echipei. Dacă basebalul sau fotbalul este sportul tău, tu ai putea fi norocosul să înscrie, dar de obicei, este necesar efortul echipei ca să câștige jocul.

Ceea ce toate competițiile sportive au în comun, este că toți concurenții vor să câștige. Dar, de obicei, doar o singură persoană sau echipă câștigă.

De ce simt presiune?

Ai avut vreodată „fluturași” în stomac? Este acel sentiment de nervozitate, pe care unii oameni îl au atunci când încep o nouă școală, zboară pentru prima dată cu avionul sau se pregătesc pentru un meci important de fotbal. În sport, aproape toată lumea se îngrijorează despre cum să joace mai bine și nu vor să facă vreo greșeală. Crezi sau nu, cel mai bun jucător și adolescenții care joacă în echipele din liceu, devin nervoși înaintea unui meci important. Chiar și jucătorii profesioniști devin nervoși uneori!

Citeste  Sistemul imunitar

Să te simți puțin agitat și nervos este în regulă, totuși. Asta îți ajută corpul și mintea să se pregătească pentru competiție. Corpul tău generează adrenalina (pronunție: a-dre-na-li-na), care este un hormon ce-ți oferă energie în plus. Dar, dacă devii atât de nervos încât să nu te distrezi, este timpul să-ți dai seama de ce.

Ce pot face ca să reduc din presiune?

Când concurezi în sport, ai nevoie de multă energie. Un secret ca să ai multă energie este să dormi suficient. Asigură-te că te bagi la somn la timp sau mai devreme, în seara dinaintea marelui meci. Și nu uita să mănânci bine în ziua meciului.

O modalitate de a alunga fluturașii este să fii pregătit să joci. Încearcă să participi la toate antrenamentele echipei tale. Prin antrenament, îți vei îmbunătăți aptitudinile sportive și echipa ta va învăța cum să lucrați împreună. În unele privințe, a practica un sport este ca și cum ai învăța un rol într-o piesă la școală sau cum să cânți la pian – cu cât ești mai pregătit, cu atât te vei simți mai bine și te vei distra mai mult.

Găsește o modalitate de a te relaxa înaintea meciului. Ai putea respira încet și profund sau ai putea face câteva întinderi ușoare ca să-ți încălzești corpul. Unele echipe au o încurajare de grup sau discuție, înainte de a intra pe teren. Lasă ca toată tensiunea pe care o simți să se topească în nerăbdarea primului joc.

Este timpul pentru schimbare?

Dacă acești pași nu te ajută și te simți rău sau trist în legătură cu sportul tău, mai  mult decât te simți fericit, ar trebui să vorbești cu părinții tăi sau antrenorul. Prea multă presiune poate veni de la antrenorul tău, părinții tăi, coechipierii sau chiar de la tine. Dacă antrenorul sau părinții, te fac să te simți nervos, vorbește cu ei despre ceea ce te-ar face să te simți mai încrezător în timpul antrenamentului sau meciului.

Citeste  Cum să ai grijă de dantura ta?

Un adult te-ar putea ajuta, de asemenea, să faci față presiunii pe care o așezi asupra ta. Unii copii vor să fie experți într-un sport, chiar de la început. Dar, să devii talentat într-un sport, deseori necesită multă muncă, de-a lungul multor sezoane.

Dacă tensiunea este prea mare, este în regulă să decizi că vrei să iei o pauză de la competițiile sportive. Ai putea să decizi să te întorci la echipă în sezonul următor. Sau, ai putea să practici sportul, dar fără să faci parte dintr-o echipă.

Dacă niciuna dintre aceste soluții nu pare să te ajute, ar putea fi momentul să încerci ceva nou. Sunt o mulțime de sporturi și activități pe care copiii le pot face. Treaba ta este să le găsești pe cele care îți plac cel mai mult și să le faci în mod constant. Cu sau fără echipă, vei câștiga prin a fi un copil activ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.