Ce știm despre produsele alimentare bio și organice?

0
1614

Chiar și cei mai neatenți dintre cumpărători au observat, probabil, cantitatea și varietatea crescută de alimente organice disponibile în magazinele alimentare obișnuite. Aceste alimente se găseau, cândva, doar în anumite magazine, dar acum, alimentele organice pot fi găsite în majoritatea supermarketurilor.

Poate că te întrebi cum s-a ajuns aici. Sunt alimentele organice mai sănătoase? Sunt mai sigure? Cu siguranță ai observat că aceste alimente sunt mai scumpe. Merită banii în plus? Cum sunt la gust?

Și care e treaba cu acele alimente etichetate: durabile, naturale, din animale crescute în libertate, hrănite cu iarbă, comerț-echitabil? Ce înseamnă toate acestea?

Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Definiția de Organic

Vezi pe eticheta unui produs cuvântul „organic”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că produsul respectiv respectă standardele impuse de Uniunea Europeană pentru producția și etichetarea produselor ecologice. Un aliment organic este cultivat fără:

  • pesticide
  • îngrășăminte realizate din ingrediente sintetice sau din nămoluri de epurare
  • erbicide
  • antibiotice
  • bioinginerie
  • hormoni
  • radiații ionizante

Produsele organice de origine animală – carnea roșie, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate – provin de la animale care au fost hrănite 100% cu produse furajere ecologice, cărora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de creștere și care au acces la aer liber.

Dacă un produs este etichetat „organic”, înseamnă că un responsabil aprobat de guvern a inspectat ferma unde a fost produs pentru a se asigura că agricultorul a urmat toate regulile necesare și că a îndeplinit standardele ecologice impuse de Uniune. Fermierii care produc alimente ecologice folosesc resurse regenerabile care conservă solul și apa pentru generațiile viitoare. Iar orice companie care a intrat în contact cu alimentele în drumul lor spre magazinul alimentar trebuie să fie, deopotrivă, certificată ca fiind ecologică.

Alimente etichetate „organic” pot fi:

  • 100% organice: Acestea sunt complet ecologice sau făcute din ingrediente organice
  • Organice. Sunt cel puțin 95% organice.

Dacă vezi „realizat cu ingrediente organice” pe o etichetă, aceasta înseamnă că produsul alimentar conține cel puțin 70% ingrediente organice, dar nu pot avea sigiliul „organice” pe ambalaj.

Citeste  Somnambulismul

Alimente durabile

Un alt termen pe care l-ai putea auzi în legătură cu produsele alimentare ecologice și naturale este „durabil”. Asta înseamnă că produsul respectiv a fost crescut la nivel local prin metode agricole durabile – adică s-au folosit tehnici de cultivare a alimentelor care nu dăunează mediului înconjurător, sunt sezoniere și protejează terenurile agricole. De asemenea, aceste metode durabile nu dăunează animalelor, ajută producătorii să fie plătiți în mod echitabil și sprijină comunitățile agricole locale să își distribuie produsele în piețe sau diferite magazine.

Dar „durabil” și „organic” nu înseamnă întotdeauna același lucru. De exemplu, poți cumpăra roșii organice, dar care să nu se încadreze în categoria produselor durabile în cazul în care, deși au fost crescute respectând standardele organice, au fost expediate din alte zone ale țării. La fel, unele din produsele pe care le găsești în piețele sau magazinele locale ar putea să nu fie cultivate organic.

Există o tendință tot mai mare în rândul consumatorilor preocupați de sănătate de a cumpăra produse alimentare, care sunt și durabile și organice în același timp, ori de câte ori este posibil.

De asemenea, ai putea da peste:

  • BirdFriendly sau Shade-grown: Când vezi acest lucru pe pachetul de cafea, înseamnă că a fost cultivată sub copaci care oferă umbră pentru boabele de cafea și un habitat pentru păsările migratoare. Boabele de cafea cultivate în aer liber, sub soarele fierbinte, sunt mai ieftine, dar necesită mai multe pesticide și îngrășăminte chimice pentru a crește.
  • Cage-free sau Free Range: Poți întâlni aceste cuvinte pe ouă sau produse din carne de pasăre; acești termeni pot fi înșelători sau nesiguri. „Cage-free” implică faptul că păsările nu au fost ținute în cuști, dar nu este o garanție că au avut acces la aer liber – sau că sunt capabile de a zbura liber – iar eticheta „cage free” nu este verificată de către o terță parte. Pentru ca ouăle să fie considerate „free-range”, producătorii trebuie să demonstreze că păsărilor de curte le-a fost permis accesul în aer liber
  • Hrănite cu iarbă / pășune deschisă: Dacă vezi acest lucru pe o etichetă, înseamnă ca animalele respective au primit o dietă bazată pe furaje naturale, în aer liber. Dar uneori, vacile sunt hrănite cu iarbă în interior, într-un țarc, sau doar pentru primele luni de viață. Deci „hrănite cu iarbă” poate însemna – dar nu întotdeauna – că animalele au fost crescute la pășune. Animalele de pășune pot hoinări în aer liber, unde pot mânca ierburi și alte plante pe care corpurile lor pot să le digere cel mai bine.
  • Trade Fair Certified / Comerț echitabil: Dacă vezi acest lucru la cafea, ciocolată, ceai, orez sau zahăr, înseamnă că agricultorii au primit prețuri corecte pentru produsele lor.
  • Marine Stewardship Council (Organizație Non- Profit): Dacă vezi acest lucru pe pachetul de pește sau de somon de Alaska, înseamnă că peștii au fost prinși fără a pune în pericol specia și fără a afecta ecosistemul local.
Citeste  Fumatul Pasiv

Alimente naturale

Alimentele naturale sunt produsele alimentare prelucrate la un nivel minim pentru a rămâne cât mai aproape posibil de starea lor originală. Alimente naturale nu trebuie să se încadreze în aceleași standarde riguroase, precum alimentele ecologice. Cu toate acestea, termenul „natural” înseamnă, în general, că un produs nu are ingrediente sau conservanți artificiali, iar carnea roșie sau de pasăre este prelucrată la un nivel cât mai redus și fără ingrediente artificiale.

Alimente naturale pot fi organice, dar nu toate sunt – de exemplu, este posibil ca unele alimente naturale să fi fost produse într-o fermă care nu a fost certificată ca fiind organică. Dacă vrei să fii sigur că ceea ce mănânci este organic, uită-te să vezi dacă are eticheta”organic”, ceea ce înseamnă că produsul a respectat standardele impuse de Uniunea Europeană.

Sunt produsele organice mai sănătoase?

Răspunsul la această întrebare este încă subiectul dezbaterilor. Uniunea Europeană nu pretinde că alimentele organice sunt mai sănătoase sau mai nutritive decât cele produse în mod convențional, dar alimentele bio pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Un beneficiu al produselor alimentare bio este că nu conțin pesticide, fapt cu siguranță mai benefic pentru mediu. Este, probabil, mai benefic și pentru tine, deși mulți oameni susțin că reziduul de pesticide de pe produsele alimentare este într-o cantitate prea mică pentru a cauza probleme de sănătate.

Chiar dacă folosești produse bio, asigură-te că urmezi aceleași condiții de siguranță ca în cazul produselor alimentare convenționale. De exemplu:

  • Spală temeinic toate legumele și fructele, iar în cazul în care coaja tot nu este curată, decojește-le.
  • Carnea crescută organic poate și ea să adăpostească bacterii și ar trebui să fie tratată fel ca celelalte produsele din carne – respectă normele de curățenie din bucătărie și gătește carnea la temperatura adecvată: 83 °C pentru păsările de curte, 77 °C pentru carnea de vită.
Citeste  Înţelege Știrile Despre Sănătate

De unde pot cumpăra produse organice?

Nu cu mult timp în urmă, oamenii care au vrut să cumpere alimente ecologice au trebuit să apeleze la cooperativele agricole locale sau să se mulțumească cu ce găseau în magazinul alimentar. Cooperativele și standurile agricole locale sunt mari surse de alimente naturale și organice. Dar, cei care vor produse alimentare cultivate în mod convențional trebuiau să se oprească în altă parte.

Totuși, în ziua de azi, este ușor să găsești o selecție mare de produse bio. Cele mai multe magazine alimentare oferă produse ecologice, sucuri, cereale, alimente pentru copii, produse lactate și multe altele. Și multe magazine sunt 100% organice sau naturale.

În cazul în care nu poți găsi o selecție decentă de alimente bio în magazinul în care îți faci cumpărăturile, discută cu managerul magazinului. Cu cât un magazin primește mai multe cereri pentru produse bio, cu atât este mai mare șansa de aprovizionare.

Dacă nu ai cumpărat produse organice până acum, ai putea să le dai o șansă – cel mai probabil ți se vor părea gustoase și sunt, cu siguranță, mai bune pentru planetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.