Boala Celiacă

0
3053

Generalități despre boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună, cauzată de intoleranța la gluten. Glutenul este numele general dat proteinelor care se găsesc în grâu, secară și orz, dar și în alte cereale derivate din acestea.

La copiii care suferă de boala celiacă, glutenul afectează vilozitățile intestinale, adică proeminențele din intestinul subțire, asemănătoare unor degete, care sunt responsabile cu absorbția nutrienților din alimente. Când aceste vilozități sunt afectate, corpul nu mai poate absorbi nutrienții necesari pentru a se dezvolta. În cazul în care se întâmplă acest lucru, copilul poate deveni subnutrit.

Boala celiacă – de asemenea, cunoscută ca enteropatie glutenică – poate avea simptome diferite de la persoană la persoană. Sugarii pot avea probleme cu creșterea în greutate (condiție numită “incapacitatea de a prospera”). Copiii mai mari pot suferi de diaree, dureri abdominale și balonare, pierdere în greutate, oboseală sau erupții cutanate dureroase. La unii oameni, simptomele bolii pot să nu apară deloc.

Doctorii nu știu, cu certitudine, care este factorul declanșator ce face ca sistemul imunitar să reacționeze la gluten, la persoanele care suferă de boala celiacă. Nu există leac, deși cercetătorii lucrează la crearea unor pastile cu enzime, care să ajute la digestia părții toxice din gluten, ce cauzează leziunile intestinale.

În cazul în care copilul dumneavoastră a fost diagnosticat cu boala celiacă, există metode prin care puteți minimaliza simptomele și leziunile intestinale.

Simptome

Simptomele acestei boli pot apărea în orice moment din viața unui copil. La unii copii, simptomele apar după prima expunere la gluten, în timp ce la alți copii, simptomele pot apărea mai târziu, după ce au consumat timp de câțiva ani, fără probleme, produse cu gluten.

Simptomele bolii la bebeluși pot apărea la scurt timp după introducerea alimentelor solide, precum cerealele. Aceste semne includ diaree, dureri abdominale și stoparea creșterii în greutate.

De asemenea, pot apărea erupții cutanate, mai ales în zona coatelor, a feselor sau a genunchilor. În timp, copilul poate dezvolta anemie, ulcerații la nivelul gurii și poate deveni retras și irascibil.

Cauze

Cauzele acestei boli sunt necunoscute. Ea a fost conectată cu alte probleme de sănătate, inclusiv cu sindromul Down, diabetul zaharat, sindromul Williams, tulburări tiroidiene și deficitul de imunoglobulină IgA.

Boala celiacă tinde să se transmită ereditar, așa că, un copil dintr-o familie în care au existat astfel de cazuri, are un risc mai mare de a dezvolta, și el, boala. Dacă un copil este diagnosticat cu boala celiacă, atunci, frații, părinții și bunici ar trebui, de asemenea, testați, deoarece pot avea și ei boala, dar fără să manifeste simptome. Adulții pot avea probleme de sănătate grave, dacă boala celiacă rămâne nediagnosticată pentru un timp îndelungat.

Diagnosticul

Diagnosticarea bolii începe, de obicei, cu un simplu test de sânge, care măsoară nivelul anticorpilor pentru gluten și al altor proteine din mucoasa intestinală. Dacă, în urma analizei, reiese un nivel mare de anticorpi, doctorul va cere, cel mai probabil, o biopsie a intestinului subțire și o va trimite la un laborator, pentru testare.

Citeste  Devenind părinte vitreg

Pentru această biopsie, medicul va introduce un tub lung și subțire (numit endoscop), prin gură și stomac, până în intestinul subțire. Pentru executarea acestei proceduri, copiilor li se va administra un sedativ ușor, sau o anestezie generală.

Schimbările de alimentație

În cazul în care copilul dumneavoastră este diagnosticat cu boala celiacă, doctorul vă va îndruma și vă va spune ce alimente îi puteți da copilului și ce alimente sunt interzise. Întrucât aceste schimbări vor afecta, destul de mult, viața de zi cu zi a întregii familii și dieta alimentară a copilului, doctorul vă poate recomanda să mergeți și la un nutriționist, pentru mai multe sfaturi.

Grâul, secara și orzul, precum și alte cereale asemănătoare, trebuie eliminate din alimentația copilului. Dar acest lucru poate fi dificil, deoarece producătorii alimentari nu sunt obligați prin lege să listeze glutenul pe etichetele produselor.

În general, este bine să vă feriți de produse ce pot conține ingrediente înrudite cu glutenul:

  • Bulion și supe
  • Alimente trecute prin făina sau pesmet (precum șnițelele)
  • Sirop de orez brun (obținut, de obicei, din orz)
  • Făină pentru prăjituri (obținută, de obicei, din grâu)
  • Napolitane
  • Cușcuș
  • Legume trecute prin făină sau pesmet
  • Dextrina (un ingredient rar, ce poate fi obținut din grâu; maltodextrina nu este dăunătoare)
  • Oleaginoase uscate și prăjite (agenții de procesare pot conție făină de grâu sau arome)
  • Pui prăjit
  • Cartofi prăjiți (dacă au fost trecuți prin făină)
  • Sosuri (inclusiv cele din roșii și carne)
  • Șunca de soia, crabi sau alte fructe de mare
  • Carnea procesată
  • Malțul sau aromele de malț (obținute, de obicei, din grâu)
  • Alimentele marinate
  • Amidonul alimentar modificat (majoritatea producătorilor specifică acum sursa de proveniență a acestui ingredient; de exemplu, amidon modificat de porumb, care este în regulă, sau amidon modificat de grâu, care nu este bun)
  • Înlocuitori ai laptelui
  • Paste
  • Sosuri pentru salate
  • Condimentele (mirodeniile pure sunt bune, dar verifică etichetele mixurilor și asigură-te că nu conțin aditivi cu gluten)
  • Anumite ceaiuri de plante și cafele aromate
  • Supa la conserve
  • Sosul de soia (acesta poate fi fermentat cu grâu; folosește-l numai după ce discuți cu nutriționistul)
  • Tartine, brânzeturi moi și sosuri pentru chipsuri
  • Agenți de îngroșare și de subțiere
  • Tăiței
  • Produse care nu conțin grâu (multe dintre produsele fără grâu, conțin, în schimb, făină de secară sau de orz, în care se găsește gluten)
  • Iaurturi cu amidon de grâu

De obicei, copiii care au boala celiacă, este bine să consume ovăz ce provine din surse necontaminate. Asta înseamnă că ovăzul trebuie să fie produs într-o moară care nu procesează cereale ce conțin gluten, cu același echipament. Eticheta de pe pachetele cu ovăz trebuie să specific, în mod clar, acest lucru.

Citeste  Apa Alcalina, Apa Imbogatita cu Hidrogen

Pentru a evita glutenul – și pentru a preveni declanșarea simptomelor la copilul dumneavoastră – este important să citiți cu atenție etichetele produselor alimentare înainte de a le cumpăra sau înainte de consumare. Și învățați copiii să facă și ei același lucru. Dacă aveți îndoieli, cel mai sigur lucru este să presupuneți că produsul respectiv conține gluten și să îl lăsați pe raftul magazinului.

Pe toate etichetele produselor alimentare trebuie să se specifice, în mod clar, dacă acestea conțin alergeni, inclusiv grâu. Totuși, chiar dacă eticheta spune că produsul respectiv nu conține grâu, asta nu înseamna că nu conține gluten. Unele produse fără grâu pot conține cereale precum secara și orzul, iar în acestea se găsește gluten.

Cei care lucrează la elaborarea legislației încearcă acum să facă etichetele mai ușor de înțeles, cerând companiilor să listeze și alte ingrediente, precum secara și orzul.

Masa în oraș

Nu înseamnă că persoanele care suferă de boala celiacă trebuie să ia masa doar acasa. Cu puțină atenție și experiență, veți putea să vă dați seama, la restaurant sau la petreceri organizate de prieteni, ce alimente conțin gluten. Este posibil să găsiți o listă cu restaurantele în care bucătarul este obișnuit să gătească alimente fără gluten. Acum, unele restaurante au în meniu și feluri de mâncare ce nu conțin gluten – trebuie doar să întrebați.

Uneori, ați putea să nu vă dați seama dacă un anumit produs conține sau nu gluten. Dacă aveți îndoieli, cel mai bine este să comandați un produs de care sunteți sigur!

Aici sunt câteva sfaturi de care să țineți cont atunci când alegeți mâncarea copilului:

Începeți cu alimente pe care copilul le poate consuma. Alimentele și ingredientele pe care o persoană ce suferă de boala celiacă le poate consuma includ: făina obținută din porumb, orez, hrișcă, sorg, năut, quinoa, tapioca și cartofi. De asemenea, alte alimente bune sunt carnea de pește, de pui, legumele, oleaginoasele, semințele, uleiurile, laptele, brânza, ouăle, fructele.

Fii pregătit pentru o posibilă contaminare. Chiar dacă preparați sau consumați alimente fără conținut de gluten, există riscul unei contaminări încrucișate, dacă mâncarea permisă intră în contact cu alimente ce conțin gluten. De exemplu, firimituri din pâinea obișnuită, din făină de grâu, pot ajunge în borcanele cu dulceață, în produsele tartinabile sau în condimente, dacă nu folosiți tacâmuri diferite de fiecare dată. O idee bună este să păstrați alimentele permise în borcane sau caserole diferite. De asemenea, ar fi bine să aveți un prăjitor de pâine separat doar pentru pâinea care nu conține gluten.

Dacă preparați produse care conțin gluten, nu uitați să curățați în întregime toate dispozitivele, tacâmurile și suprafețele de lucru, înainte de a pregăti alimentele fără gluten.

Atunci când sunteți la restaurant, anunțați chelnerul sau bucătarul în privința stării de sănătate a copilului dumneavoastră și asigurați-vă că aceștia știu cât de important este ca mâncarea copilului să nu conțină gluten.

Citeste  Comunicarea cu copilul de 4-5 ani

Puteți găsi în multe magazine pâine, cereale, făină, prăjituri, biscuiți sau alte produse fără conținut de gluten. Magazinele naturiste și cele cu alimente bio, au o selecție mai mare de astfel de produse. Nu este o idee bună să cumpărați produse fără gluten vrac, deoarece riscul de contaminare încrucișată este mai mare.

Chiar dacă sunteți precaut, tot este posibil ca, la un moment dat, copilul dumneavoastră să consume, accidental, un produs ce conține gluten. Dar nu vă faceți griji – ingerarea unei cantități mici de gluten ar putea provoca o ușoară inflamație în intestin, dar, cel mai probabil, nu va cauza alte simptome. În mod normal, mucoasa intestinului subțire se reface singură la 3-4 zile, deci celule afectate se vor înlocui, repede, cu unele noi. Totuși, expunerea repetată la gluten, ar putea duce la complicații.

Cum vă ajutați copilul să facă față bolii

Specialiștii înaintează repede cu cercetările în privința acestei boli, așa că, multe cărți și website-uri nu sunt actualizate. Pentru a fi sigur că sunteți mereu la curent cu noutățile, v-ați putea înscrie în una din organizațiile naționale destinate persoanelor ce suferă de boala celiacă. Puteți găsi chiar și tabere de vară și grupuri de suport destinate doar copiilor și tinerilor care au această boală.

Este important ca, în cazul în care copilul dumneavoastră suferă de boala celiacă, să informați și celelalte persoane din jurul lui – profesorii, asistenții școlari, supraveghetorii taberelor, bonele sau părinții prietenilor săi – de acest lucru și să le explicați cât de important este pentru copil să fie ferit de alimentele care conțin gluten. Învățați copiii să nu accepte mâncare de la alte persoane, decât dacă se asigură înainte că produsul respectiv nu are gluten în compoziție.

La început, ar putea fi greu pentru copii să se obișnuiască cu regimul bazat pe alimente fără gluten și ar putea fi dificil și pentru dumneavoastră să faceți toate schimbările necesare în alimentația lui. Dar cu timpul, veți învăța, atât dumneavoastră, cât și copilul, care sunt alimentele permise și va fi mai ușor să găsiți alimentele pe care le poate consuma.

Simptomele dispar rapid, după ce dieta este schimbată și copilul face trecerea la alimentele fără gluten. Dar pentru copiii la care simptomele sunt foarte ușoare sau nu se manifestă deloc, poate fi mai dificil să țină regimul alimentar impus de boală. În acest caz, sprijinul și încurajarea din partea familiei sunt extrem de importante.

De asemenea, este bine să găsiți grupuri de suport, iar multe dintre acestea organizează evenimente speciale pentru copii și îi ajută să înțeleagă că nu sunt singurii care suferă de această boală. Medicul vă poate ajuta să găsiți astfel de grupuri în comunitatea în care trăiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.