Într-o casă cu mai mult de un copil, cu siguranță că vor apărea neînțelegeri și probleme: frații și surorile împrumută unii de la alții lucruri și nu le returnează în cea mai bună condiție; copiii mai mici au impresia că cei mai mari fac numai ceea ce vor ei, în timp ce frații și surorile mai mari, cred că mezinul acaparează atenția părinților, etc. Acestea sunt probleme tipice care pot fi regăsite de-a lungul timpului, oriunde în lume.
Aceste neînțelegeri dintre frați și surori sunt cunoscute și sub numele de concurența dintre rude. Concurența sau, cu alte cuvinte, competiția dintre frați și surori este normală într-o casă cu mai mulți copii, dar dacă întrece anumite limite, ea poate duce la nefericire și tulburarea echilibrului vieții de familie.
Să vorbim așadar despre cum să te înțelegi cu frații și surorile tale. Nu este chiar imposibil.
Ce este concurența dintre rude?
Puțină rivalitate nu este neapărat un lucru rău. Uneori te poate motiva să lucrezi din greu – ca atunci când tu și fratele tău jucați baschet. Dacă el joacă bine, s-ar putea ca și tu să vrei să faci progrese. Dar, uneori concurența atrage după sine neînțelegeri și certuri, ca atunci când crezi că fratele tău acaparează mingea. Oamenii care se iubesc se și ceartă uneori, dar prea multe conflicte devin neplăcute pentru toată lumea.
Ai auzit vreodată de monstrul cu ochii verzi numit gelozie? Uneori, frații și surorile sunt geloși unul pe altul. De exemplu, dacă sora ta are întotdeauna note bune la școală, asta poate fi destul de enervant pentru tine, mai ales dacă notele tale sunt mai mici.
Cu toate că probabil ești mândru de fratele sau sora ta, este normal să fii și un pic gelos. Poate o să te facă să te simți mai bine dacă te concentrezi mai degrabă, pe cele mai bune rezultate pe care le-ai obținut, în loc să te compari cu rudele tale.
Toți copiii își doresc atenția părinților, dar uneori trebuie să îți aștepți rândul. Dacă te simți ignorat sau crezi că fratele tău este mereu în centrul atenției, vorbește cu mama sau tatăl tău. Împreună o să găsiți soluții care să te ajute să nu te mai simți neglijat.
Păstrează-ți calmul
Uneori, când ești gelos și frustrat, este ușor să-ți pierzi cumpătul. Încearcă să urmezi aceste sfaturi pentru a evita conflictele :
- Respiră adânc și gândește-te puțin: încearcă să îți dai seama dacă ești supărat pe persoana respectivă sau dacă ești doar enervat de situație.
- Amintește-ți că tu ai propriul talent. Poate că sora ta a câștigat un concurs artistic, dar poate că tu ești mai bun la baschet, la matematică sau la cântat. Iată ce spune Marisa, un copil de 8 ani „(fratele meu) întotdeauna câștigă la competițiile de alergat, dar eu iau întotdeauna note maxime la teme, iar asta mă face să mă simt mai bine.”
- Încearcă să îți feliciți rudele pentru realizările lor și să le împărtășești bucuria. Astfel, vor crește șansele ca și ei să facă același lucru pentru tine.
Să sperăm că aceste sfaturi vor fi suficiente. Dar, dacă situația scapă de sub control și tu și fratele sau sora ta începeți să vă certați foarte mult, s-ar putea să fie nevoie să cereți ajutor și să vorbiți despre aceste probleme cu cineva. Cuvintele răutăcioase pot duce la violență fizică. Dacă se întâmplă acest lucru, vorbește cu părinții sau cu un adult în care ai încredere.
Viitorii tăi prieteni
Poate că îți este greu să crezi asta acum, dar fratele sau sora ta ar putea deveni cel mai bun prieten/cea mai bună prietenă, într-o bună zi. Mulți frați se ceartă și se întrec când sunt copii, dar mai târziu, ajung să se înțeleagă foarte bine. Cel mai probabil, îți vei schimba prietenii pe măsură ce te maturizezi, însă, familia va rămâne aceeași pentru totdeauna.