Comunicarea cu copiii noștri este partea cea mai plăcută și mai plină de satisfacție a „profesiei” de părinte. Copiii învață prin absorbirea informațiilor, ca urmare a interacțiunilor zilnice și a experiențelor, nu doar cu noi, dar și cu alți adulți, membri ai familiei, alți copii și cu mediul înconjurător.
Comunicând cu copilul tău
Cu cât conversațiile și jocurile în care sunt implicați copiii, sunt mai interactive, cu atât aceștia învață mai mult. Citind cărți, cântând, jucând jocuri de cuvinte sau, pur și simplu, vorbind cu copiii, îi va ajuta să-și formeze vocabularul și își vor însuși deprinderi de ascultare.
Aici sunt câteva sugestii pentru îmbunătățirea deprinderilor de comunicare ale copilului:
- Vorbește cu copilul tău despre ce anume a făcut pe parcursul zilei ori despre planurile pentru ziua urmă Spre exemplu: „Cred că o să plouă în după-amiaza asta. Ce-am putea face?” Sau discutați seara, înainte de culcare, despre evenimentele de peste zi.
- Jucați jocuri de rol.
- Recitește cărțile lui preferate și încurajează-l să citească și el cuvintele pe care le cunoaște deja. Încurajează prefăcutul de-a cititul (lăsând copilul să citească și el din carte).
Modele de vocabular și comunicare
Între 2 și 3 ani, copiii experimentează o creștere uimitoare, ce sporește în deprinderile limbajului. La începutul perioadei, cei mai mulți copii pot îndeplini instrucțiuni și pot spune 50 de cuvinte sau mai mult. Mulți dintre ei, combină cuvinte în expresii scurte și propoziții. La această vârstă, de obicei, copiii pot îndeplini comenzi duble, cum ar fi: „ridică mingea și adu-o la tăticu’ ”.
În preajma vârstei de 3 ani, vocabularul copilului este, de obicei, de 200 de cuvinte sau chiar mai mult și numeroși copii pot înșira 3-4 cuvinte în propoziții. La acest nivel de dezvoltare a limbajului, copiii pot înțelege mai mult și pot vorbi mai clar. De acum, ar trebui să poți înțelege aproximativ 75% din ceea ce-ți spune copilul.
Copiii ar trebui să folosească cu ușurință cuvintele și să rezolve probleme simple, să învețe concepte. De obicei, pot participa la o lecție simplă de tipul „întrebare și răspuns”. De asemenea, ei pot număra corect 3 obiecte, încep să spună povești și își cunosc numele și prenumele.
Dacă suspectezi vreo problemă
Dacă ți-e teamă că micuțul are probleme cu auzul, dezvoltarea limbajului sau claritatea vorbirii, adresează-te medicului. Un test pentru auz, ar putea fi unul dintre primii pași în a determina dacă există vreo problemă în acest sens. La 2 ani, copilul nu este prea mic pentru o evaluare a vorbirii, în special, dacă un copil nu urmează instrucțiuni, nu răspunde la întrebări simple ori spune prea puține cuvinte.
Probleme de comunicare tipice
Problemele de comunicare la copiii de 2-3 ani, includ:
- dificultăți de auz
- probleme în îndeplinirea instrucțiunilor
- achiziții precare ale vocabularului
- vorbire neclară
- bâlbâială
Bâlbâiala și problemele de articulare a cuvintelor sunt obișnuite la anumite vârste și majoritatea copiilor le vor depăși. Alte probleme s-ar putea să necesite evaluări. Medicul îți va spune dacă micuțul tău are nevoie de o evaluare a vorbirii și limbajului și de tratament. De asemenea, un copil care nu și-a dezvoltat bine alte laturi, poate fi recomandat unui pediatru specializat în probleme de dezvoltare sau unui psiholog. Unii părinți se tem că un copil care nu vorbește ar putea avea autism. Copiii cu autism și cu condiții speciale de dezvoltare ar putea întârzia cu vorbitul sau ar putea avea alte probleme de comunicare, însă interacțiunile sociale sărăcăcioase și limitate sau interesele restrânse ori modelele de comportament sunt, de asemenea, semne distinctive ale unei tulburări.
Dacă ai orice fel de întrebări sau temeri în ceea ce privește dezvoltarea copilului tău, adresează-te medicului.