Comunicarea cu copilul de 1-2 ani

0
3625

Dezvoltarea limbajului cunoaște o lansare rapidă pe parcursul acestei perioade, în special, când micuțul tău se apropie de cea de-a doua aniversare.

Copiii, la această vârstă, sunt capabili să înțeleagă ce li se spune și își exprimă dorințele prin cuvinte și gesturi. Ei se bucură de abilitatea de a înțelege instrucțiunile – și nu vor ezita în a da ei înșiși propriile instrucțiuni.

Cum comunică copilul de 1-2 ani

Cei mai mulți copii spun primele cuvinte în preajma primei lor aniversări. Un copilaș preocupat să învețe să meargă, ar putea lăsa vorbitul pe ultimul loc; nu este nimic neobișnuit și n-ai nici un motiv să te alarmezi.

La această vârstă, copiii, probabil, au învățat duzini întregi de cuvinte care s-ar putea să nu fie recunoscute. Ei ar putea să imite ceea ce aud sau să amestece câteva cuvinte cu un limbaj propriu, neînțeles (gângurind un fel de propoziții cu intonație). Când sunt pe cale de a vorbi, totuși, probabil că vor face progrese cu rapiditate și curând vor putea să arate cu degetul un lucru familiar și să-i rostească numele, să recunoască nume ale persoanelor familiare, ale obiectelor sau să denumească părțile corpului.

Pe la 2 ani, cei mai mulți dintre copii vor spune 50 de cuvinte sau mai mult, vor folosi expresii și vor fi capabili să se exprime în propoziții de 2-3 cuvinte.

Indiferent când spun primele cuvinte, este un lucru sigur că, ei înțeleg deja cea mai mare parte din ce li se spune, chiar și înainte de a rosti vreun cuvânt. Copilul tău ar trebui să fie capabil să răspundă la comenzi simple („Aruncă mingea la mămica”) și ar trebui să cunoască numele obiectelor familiare și numele membrilor familiei.

Citeste  Tulburări de alimentație

Cum să încurajezi dezvoltarea limbajului

Micuțul tău ascultă tot ceea ce-i spui și depozitează toate acestea, cu o rapiditate incredibilă. În loc să folosești cuvinte „de bebeluș”, folosește corect numele pentru persoane, locuri și lucruri. Vorbește rar și cu claritate, păstrând un limbaj simplu. Copilașul tău în vârstă de un an, s-ar putea ca,, încă să comunice prin gesturi, arătând cu degetul imaginile sau arătându-ți ceva ce-și dorește. Gesturile vor deveni mai elaborate în timpul acestui an, pe măsură ce micuții le folosesc ca să imite acțiuni, să se exprime și să se joace. Gesturile sunt o parte importantă în dezvoltarea limbajului. Fă legătura între gesturi și limbaj folosind un comentariu cursiv, cum ar fi: „Vrei să bei ceva?” (atunci când copilul arată cu degetul înspre frigider), după care, așteaptă un răspuns. Apoi, spune: „Ce vrei? Lapte? Bine, hai să luăm niște lapte.” Un asemenea comportament, încurajează copiii să răspundă și să participe la conversație.

Probabil, copilul tău va îndrăgi jocurile de mimă, cântecele însoțite de bătaia palmelor și gesturi sau va fi încântat să identifice lucruri precum părțile corpului, imagini sau persoane cunoscute: „Unde este urechea ta?”, „Arată-mi mingea” sau „Unde-i mămica?”.

Vocabularul copilului tău se va dezvolta rapid, însă, pronunția nu-i obligatoriu să fie pe măsură. Pe la 2 ani, cei mai mulți dintre copii pot fi înțeleși doar pe jumătate. Dar, accentuează în răspunsurile tale pronunția corectă.

Ar trebui să-mi fac griji?

Majoritatea copiilor ating următoarele ținte în cursul acestei perioade:

  • spun câteva cuvinte în jurul vârstei de 15-18 luni
  • arată cu degetul persoane cunoscute, obiecte și unele părți ale corpului, până la 18 luni
  • știu 50 de cuvinte sau mai mult, în apropierea vârstei de 2 ani
  • urmează instrucțiuni simple până la vârsta de 2 ani
Citeste  Fibroza Chistică

Nu ezita să spui orice îngrijorare pe care o ai, medicului, în special, dacă ți se pare că micuțul tău nu vorbește sau ai temeri cu privire la auzul său.

Unii părinți se tem că un copil care nu vorbește, ar putea avea autism. Copiii cu autism și condiții speciale de dezvoltare, ar putea să întârzie să vorbească sau să aibă diferite probleme de comunicare, însă, interacțiunile sociale precare și interesele limitate, restricționate sau unele modele de comportament sunt, de asemenea, semne distinctive ale unei tulburări.

Dacă ai orice fel de întrebări sau temeri legate de creșterea copilului tău, adresează-te medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.