Siguranța alimentară înseamnă să știi cum să eviți răspândirea bacteriilor atunci când cumperi, prepari sau depozitezi alimentele.
De ce este importantă siguranța alimentară?
Mâncarea care nu a fost preparată în condiții sigure poate să conțină bacterii, ca, de exemplu, bacteria E. Coli. Mâncarea nesigură poate răspândi infecții bacteriene precum salmoneloza (infecția cu Salmonella) sau infecția cu Campylobacter.
Vestea bună e că poți evita infecțiile alimentare și bacteriene dacă ești atent în ce condiții cumperi, prepari și depozitezi produsele alimentare.
Începe de la supermarket
Ai lista de cumpărături într-o mână și împingi coșul de cumpărături cu cealaltă. Dar nu știi de unde să începi și care alimente sunt sigure? Iată câteva trucuri:
- Asigură-te că alimentele congelate sunt ultimele de pe listă. De exemplu, carnea, peștele, ouăle, laptele ar trebui să fie puse în coș după cereale, legume, fructe și chipsuri.
- Atunci când cumperi carne ambalată, de păsări crescute la curte (pui, curcan) sau pește, verifică data de expirare de pe etichetă (data poate fi imprimată pe partea din față, de jos sau în lateral, în funcție de produsele alimentare). Nu cumpăra un produs alimentar expirat sau care va expira înainte să-l folosești.
- Nu cumpăra sau folosi pește sau carne care are un miros puternic sau ciudat. Ai încredere în nasul și ochii tăi – chiar dacă data de expirare arată că produsul este valabil, evită orice alimente care miros ciudat sau care arată suspect.
- Pune carnea în pungi de plastic, astfel încât apa pe care o lasă să nu se scurgă pe alte produse alimentare din cos.
- Separă carnea crudă de orice fel de legume, fructe și alte alimente pe care le vei consuma în starea lor naturală.
- Verifică ouăle înainte de a le cumpăra. Asigură-te că nu sunt sparte și că sunt curate. Ouăle trebuie să fie clasa A sau AA.
Stai departe de aceste alimente:
- Fructe cu coaja deteriorată (bacteriile pot intra prin coajă și strica fructul).
- Lapte nepasteurizat, cidru sau sucuri (pot să conțină bacterii dăunătoare)
- Curcani sau pui de găină umpluți și gata preparați.
După vizita la supermarket, primele produse pe care trebuie să le pui deoparte sunt cele care trebuie ținute la frigider sau la congelator. Păstrează ouăle în cutia originală pe un raft în frigider (majoritatea ușilor de la frigider nu păstrează ouăle destul de reci).
Ești pregătit să te apuci de gătit, dar nu știi sigur ce alimente trebuie gătite mai întâi, cât de mult trebuie să gătești mâncarea sau ce alimente trebuie spălate? Iată câteva reguli de urmat:
- Carnea crudă de pui sau de pește ar trebui gătită sau ținută la congelator timp de două zile. Antricoatele, cotletele sau fripturile pot fi ținute la frigider timp de 3-5 zile.
- Pachetele nedesfăcute de crenvurști sau mezelurile pot fi ținute la frigider două săptămâni. Pachetele desfăcute de crenvurști ar trebui mâncate într-o săptămână, iar mezelurile în 3-5 zile.
- Dezgheață carnea congelată în frigider sau la cuptorul cu microunde, niciodată la temperatura camerei.
- Pentru cele mai bune rezultate, folosește un termometru alimentar când gătești carnea.
- Gătește carnea imediat după ce s-a dezghețat.
- Nu spăla niciodată carnea de pui crudă, pentru că poți răspândi microbi în bucătărie. Microbii sunt uciși în timpul preparării când puiul este gătit la o temperatură internă de 74°C. Așa că spălarea nu ajută.
- Prepară fripturile, cotletele și alte bucăți de carne (de vită, vițel, porc și miel) până când nu mai au zeamă sau până când carnea ajunge la o temperatură internă de cel puțin 63°C. După ce carnea este gata, las-o să stea timp de 3 minute la temperatura camerei înainte a o mânca.
- Gătește carnea tocată de vită, de vițel, de porc sau de miel până când nu mai este rozalie sau până când acesta are o temperatură internă de cel puțin 71°C. Gătește carnea tocată de pui sau de curcan până atinge o temperatură internă de 74°C.
- Carnea de pui sau de curcan trebuie gătită până când nu mai este rozalie sau până când temperatura internă atinge cel puțin 74°C. Ca să îți dai seama dacă este bine făcută, verific-o în mai multe locuri – verifică pieptul și pulpele, de exemplu.
- Gătește carnea de pește până când este aceasta este opacă și moale atunci când este încercată cu furculița sau până când atinge o temperatură internă de 63°C.
- Spală bine cu apă toate fructele și legumele pentru a îndepărta orice urmă de pesticide, murdărie sau bacterii.
- Îndepărtează frunzele exterioare ale legumelor cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau salata verde.
- Nu lăsa ouăle să stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
- Gătește bine ouăle, cu gălbenușuri și albușuri tari. Ouăle gătite jumări sau omletă nu trebuie să fie apoase sau prea cremoase.
Fă curat!
Chiar dacă bucătăria pare curată, mâinile tale, blaturile pe care ai gătit și ustensilele pe care le-ai folosit pot încă să aibă o mulțime de bacterii care nu se pot vedea cu ochiul liber. Bleah!
Iată ce poți face pentru a preveni răspândirea bacteriilor în timp ce prepari mâncarea:
- Întotdeauna spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun înainte de a pregăti mâncarea.
- Spăla-te pe mâini dacă ai atins bucăți de carne crudă sau ouă crude.
- Ai grijă să pui carnea crudă departe de alte alimente.
- Nu pune niciodată mâncarea gătită într-un un vas în care ai pus carnea crudă.
- Dacă folosești cuțite și alte ustensile pentru carnea crudă, trebuie să le speli bine înainte de a găti cu ele altceva.
- Dacă ai atins carne crudă, spăla-te pe mâini. Nu te șterge cu un prosop de vase – poți contamina prosopul cu bacterii, care se pot răspândi pe mâinile altcuiva.
- Taie carnea crudă pe un tocător.
- După ce ai terminat de gătit, spală blaturile pe care ai preparat mâncarea cu apă caldă și săpun sau cu o soluție de curățare. Poți folosi și prosoape de hârtie pentru a șterge suprafețele. Nu uita să speli vasele, ustensilele și tocătoarele în apă caldă cu săpun.
- Spală bine tocătoarele – care pot deveni un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor în cazul în care acestea nu sunt curățate cu grijă – separat de alte ustensile în apă caldă și săpun. Acesta pot fi igienizate cu o soluție de curățare de casă (1 lingură de clor în aproximativ 4 litri de apă). După ce le-ai spălat și dezinfectat, clătește-le bine cu apă curată și șterge-le cu prosoape de hârtie sau lăsă-le să se usuce natural.
- Spală prosoapele murdare în apă fierbinte.
Păstrarea corectă a resturilor alimentare
Cina a fost un succes și ți-a mai și rămas mâncare pentru mai târziu.
Iată cum te poți bucura de mâncarea rămasă:
- Pune resturile alimentare la frigider, cât mai curând posibil, în decurs de 2 ore. Dacă le lași afară prea mult timp la temperatura camerei, bacteriile se pot multiplica rapid, transformându-ți cina minunată într-un dezastru alimentar.
- Pune mâncarea rămasă în recipiente cu capace care pot fi bine închise. Și bolurile sunt bune, dar ai grijă să le acoperi bine cu folie de plastic sau folie de aluminiu pentru a nu se usca.
- Mănâncă orice resturi în termen de 3 până la 4 zile sau pune-le la congelat. Nu congela felurile de mâncare care conțin fructe sau legume negătite, ouă fierte sau maioneză.
- Dacă pui la congelat resturile alimentare, îngheață-le într-una sau două porții, pentru că așa vor fi mai ușor de scos din congelator, apoi puse în cuptorul cu microunde și mai apoi consumate.
- Depozitează resturile în recipiente de plastic, pungi de plastic sau folii de aluminiu. Nu umple bolurile până la refuz; când mâncarea este înghețată, aceasta se extinde, așa că lasă un spațiu suplimentar.
- Pentru cea mai bună calitate, consumă resturile congelate în termen de 2 luni.
Magia cuptorului cu microunde
Este ușor să faci magie cu un cuptor cu microunde – poți încălzi sau decongela mâncarea într-o clipă. Înainte de a atinge butonul de pornire, fii sigur că știi ce alimente poți pune într-un cuptor cu microunde:
- Pune la cuptor numai ustensilele și recipientele omologate pentru a fi utilizate în cuptorul cu microunde. Cele mai multe recipiente din sticlă și din ceramică pot fi utilizate în cuptorul cu microunde, dar asigură-te că pe ambalaj se specifică acest lucru. Nu folosi recipiente metalice.
- Deși există farfurii și boluri din plastic pe care le poți folosi în cuptorul cu microunde, nu folosi materiale plastice ușoare, cum ar fi caserolele de unică folosință, cutiile de margarină sau recipientele pentru brânza de vaci. Căldura le poate topi, ceea ce înseamnă că există riscul să contamineze alimentele cu substanţe chimice toxice.
- Hârtia cerată se poate pune în cuptorul cu microunde, dar nu pune niciodată ambalajele sau pungile din hârtie maro pentru cumpărături în cuptor. Și sub nicio formă folia de aluminiu nu trebuie băgată la cuptorul cu microunde.
- Când acoperi o farfurie sau un recipient cu o folie de plastic, ai grijă ca ambalajul să nu atingă mâncarea.
- Dacă mâncarea este împachetată într-o tavă din material spumos, scote-o din tavă și asigură-te că orice ambalaj din plastic este îndepărtat înainte să încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde. Din cauza temperaturilor ridicate, plasticul se topește. Și nu refolosi tăvile care vin odată cu mâncarea ce se poate prepara la microunde.
- Dacă folosești cuptorul cu microunde pentru a dezgheța alimentele, gătește-le imediat după dezghețare.
- Dacă folosești cuptorul cu microunde pentru a găti alimente, asigură-te că amesteci bine mâncarea în interiorul vasului de mai multe ori.
- Dacă folosești cuptorul cu microunde pentru a încălzi resturile alimentare sau mâncarea congelată, mâncarea ar trebui să fie foarte fierbinte la atingere și cu aburi.
- Urmează întotdeauna cu atenție instrucțiunile pentru mâncarea care se poate găti la microunde, în special durata de timp necesară preparării.