Mituri legate de acnee

0
1932

Acneea (pronunță: ac-ne-e) – cunoscută ca și coșuri – este o parte absolut normală în procesul de creștere. Copiii fac acnee din cauza schimbărilor care au loc în timpul pubertății, momentul când corpurile lor trec prin multe schimbări care îi transformă în adulți.

Când îți iese primul cos, probabil că fugi să-ți întrebi părinții, fratele, sora mai mare, sau un prieten despre ce este de făcut. Dar înainte să le urmezi sfatul și să spargi acel coș, ar trebui să știi că o parte din ceea ce auzi despre acnee este foarte greșit.

Să lămurim câteva dintre miturile legate de acnee – și, în același timp, poate chiar și despre pielea ta!

Mit: Spargerea coșurilor este cea mai bună metodă de a scăpa de ele.

Adevăr: Îndepărtează-te de oglindă! Unii oameni ar putea să-ți spună că cea mai bună modalitate de a face coșurile mai puțin vizibile și de a le face să se vindece mai repede este să le spargi, dar se înșală. Zgândărindu-le și spărgându-le nu faci altceva decât să împingi microbii mai adânc în piele, fapt ce ar putea cauza mai multă roșeață, durere sau chiar o infecție urâtă.

Dacă se întâmplă să îți apară coșuri întotdeauna la momentul nepotrivit, cum ar fi înaintea unui eveniment important, ca, de exemplu, înaintea unei petreceri, vorbește cu părinții tăi să mergi la un doctor sau la un dermatolog (pronunță: der-ma-to-log), un doctor specialist în tratarea acneei. Un doctor te poate ajuta să ții acneea sub control.

Mit: Stresul cauzează acnee.

Adevăr: Ești îngrijorat că testul important de mâine sau meciul de campionat de săptămâna viitoare iți vor face pielea sa explodeze? Nu te îngrijora – stresul obișnuit, zilnic, din viața unui copil, nu cauzează acnee. Dacă treci printr-o perioadă mult mai stresantă – cum ar fi mutarea într-o casă nouă sau divorțul părinților tăi – pielea ta ar putea produce mai mult ulei, cunoscut ca și sebum (pronunță: se-bum), dar asta nu înseamnă că vei avea mai multe coșuri.

Citeste  Să aflăm mai multe despre tampoane interne, absorbante și alte tipuri de produse pentru menstruație

Mit: Bronzul te scapă de acnee.

Adevăr: Statul la soare nu face nimic care să te ajute cu acneea. Când petreci timp afară, pielea ta devine mai închisă la culoare, iar roșeața cauzată de acnee ar putea fi mai putin vizibilă pentru o perioada scurtă de timp. Dar când bronzul se va duce, iți vei putea vedea, din nou, coșurile. Iar statul la soare fără protecție adecvată poate irita, usca sau arde pielea – ca să nu mai menționăm faptul că mărește riscul de a face riduri sau cancer de piele mai târziu.

Înainte să ieși afară, protejează-ți pielea cu o loțiune care conține un factor de protecție solară (pe etichetă apare ca FPS) de cel puțin 30. Folosește o marca care este “noncomedogenică” sau “nonacnegenică”, asta înseamnă că nu va închide porii și nu va înrăutăți acneea.

Nu uita sa porți o pălărie sau ochelari de soare când ești afară, ca să-ți menții pielea sănătoasă. Și dacă te gândești la solare, iată adevărul – sunt plictisitoare, scumpe și periculoase, deoarece măresc riscul apariției cancerului de piele.

Mit: poți scăpa de acnee dacă te speli mai des.

Adevăr: Este o idee bună să te speli pe față în mod regulat, deoarece, în felul acesta, ajuți la îndepărtarea celulelor moarte, a uleiului în exces și a prafului de pe pielea ta. Dar spălatul în exces sau exfolierea prea dură pot usca sau irita pielea, lucru care agravează acneea.

Care este cea mai buna strategie de îngrijire a pielii? Ca regulă generală, spală-te delicat pe față, nu de mai mult de doua ori pe zi, cu un săpun blând sau loțiune de curățat. După ce termini cu spălatul, tamponează-ți ușor pielea cu un prosop moale, până ce aceasta este uscată. Ferește-te de produsele exfoliante, care iți pot irita coșurile. De asemenea, evită produsele care conțin alcool, pentru ca ele iți pot usca și irita pielea.

Citeste  Menstruațiile mele sunt neregulate. Ce se întâmplă?

Mit: Dacă vrei să eviți acneea, nu purta machiaj.

Adevăr: Pielea tânără arată minunat fără machiaj. Dar dacă iți plac cosmeticele, asigură-te că alegi produse care nu conțin ulei, produse “noncomedogenice” sau “nonacnegenice”. Asta înseamnă că produsul respectiv nu-ți va bloca porii sau cauza erupții. Unele cosmetice conțin chiar și ingrediente împotriva acneei, cum ar fi peroxidul de benzoil sau acidul salicilic. Dacă nu ești sigur ce produse să alegi, întreabă-ți părinții sau doctorul.

Mit: Îți poți ține acneea sub control dacă folosești mai multe medicamente

Adevăr: Știi zicala “mai puțin înseamnă mai mult”? Cu siguranță se aplică și la medicamentele pentru acnee. Dacă folosești prea multe medicamente pentru a opri coșurile, poți determina uscarea și iritarea pielii. Fie că ai cumpărat un produs pentru acnee de la farmacia de lângă casă, fie că folosești ceva prescris de doctor, asigură-te că urmezi instrucțiunile cu atenție.

Dacă medicamentul cumpărat nu te ajută cu problema ta cu acneea, vorbește cu părinții tăi. Poate fi nevoie să mergi la doctor sau la un dermatolog, care ar putea prescrie alte medicamente care să te ajute să-ți cureți pielea.

Poate dura până la 8 săptămâni până să apară îmbunătățiri. Dacă, totuși, nu apar, vorbește cu doctorul, care poate face modificările necesare pentru tine. Nu folosi medicamente în plus pe cont propriu – folosind mai mult decât iți este prescris, poți cauza efecte secundare neplăcute sau chiar periculoase.

Aproape toți copiii și adolescenții au de-a face cu acneea la un moment dat – dar vestea buna este că, urmând tratamentul adecvat și sfaturile corecte, iți poți ajuta pielea să arate cât mai bine.

Citeste  Cum să ai o sarcină sănătoasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.