Chiar dacă nu ai fost niciodată persecutat sau hărțuit, șansele sunt mari să cunoști pe cineva care a fost. Hărțuirea poate reprezenta o problemă importantă în rândurile copiilor și adolescenților, în special în societatea contemporană în care telefoanele smart, corespondența și comunicarea online, și rețelele de socializare reprezintă un mediu propice pentru agresori să își desfășoare activitatea.
Când comportamentul de intimidare prin agresiune include comentarii sexuale nedorite, aluzii, avansuri, sau amenințări la adresa altei persoane, acest tip de comportament se numește hărțuire sau persecutare sexuală.
În acest articol ai prezentate câteva metode pe care le poți folosi în cazul în care tu însuți sau cineva apropiat ție experimentează hărțuire sexuală.
Ce reprezintă hărțuirea sexuală?
La fel ca si alte tipuri de persecuție, hărțuirea sexuală poate include comentarii verbale, gesturi, acțiuni, sau atenții menite să deranjeze, să ofenseze, sau să intimideze cealaltă persoană. În ceea ce privește hărțuirea sexuală în particular, atenția este canalizată pe aspectul fizic al persoanei respective, pe părți ale corpului, pe orientarea sexuală, sau viața sexuală a acelei persoane.
Hărțuirea sexuală poate fi exprimată verbal (spre exemplu folosirea de comentarii răutăcioase la adresa cuiva), dar nu este necesară a fi vorbită. Agresorii pot folosi tehnologia pentru a hărțui alte persoane din punct de vedere sexual (precum trimiterea de mesaje, fotografi, sau materiale video inadecvate și deplasate). Uneori hărțuirea sexuală poate ajunge să fie de ordin fizic atunci când agresorul încearcă să atingă sau să sărute o altă persoană care nu dorește acest lucru.
Hărțuirea sexuală nu este experimentată numai în rândul fetelor. Băieții pot hărțui fetele, dar și fetele pot hărțui băieți, băieții alți băieți, și fetele alte fete. Hărțuirea sexuală nu este limitată la a se desfășura între persoane de aceeași vârstă, de asemenea. Adulții uneori hărțuiesc sexual persoane tinere (și, ocazional, adolescenții pot hărțui adulți, deși acest caz este destul de rar). Dar de cele mai multe ori, hărțuirea sexuală printre adolescenți se manifestă între persoane din grupuri cu aceeași vârstă.
Hărțuirea și persecutarea sexuală sunt foarte similare – amândouă presupun comentarii nedorite de natură sexuală, atenții deplasate, sau contact fizic (spre exemplu, atingeri). Atunci de ce este uneori necesar să numim același lucru în două moduri diferite?
Uneori școlile și alte instituții din societate aleg să folosească unul sau altul dintre termeni pentru a diferenția două cazuri de încălcare a normelor. De exemplu, un document școlar poate folosi termenul de „persecuție” pentru a descrie comportamentele ce încalcă politicile interne ale școlii respective, în timp ce un text al legii poate folosi termenul de „hărțuire” pentru a se referi la o violare a unei legi universal aplicate în societate. În aceeași ordine de idei, unele comportamente pot fi deopotrivă considerate împotriva regulamentului intern al unei instituții cât și împotriva legii.
Pentru persoana către care este aplicat acest tip de comportament nu există, însă, mare diferență între agresiune și hărțuire. Aceste comportamente sunt deranjante indiferent de cum le numim. Precum orice persoana care este agresată, oamenii ce sunt hărțuiți sexual se pot simți amenințați și speriați și pot experimenta un volum mare de stres emoțional.
Ce fel de comportamente se încadrează ca fiind hărțuire?
Unele fotografii, imagini, glume, limbaj, și contact sunt considerate „nepotrivite, deplasate” cu un motiv. Dacă un comportament al altcuiva sau o interacțiune pe care o ai cu cineva te face să te simți inconfortabil sau deranjat, discută acest aspect cu o persoană adultă în care ai încredere. Este posibil ca acel comportament să se încadreze în categoria de hărțuire sexuală sau persecuție.
Hărțuirea sexuală include:
- Glumele cu tentă sexuală, comentariile sau gesturile către sau despre cineva
- Răspândirea de bârfe sexuale (personal, în scris, sau online)
- Scrierea de mesaje sexuale despre alte persoane pe pereții cabinelor de toaletă sau în alte locuri publice
- A arăta cuiva imagini sau materiale video inadecvate cu tentă sexuală
- A cere cuiva să trimită poze nud cu el/ea însuși/însăși
- Postarea de comentarii, imagini, sau materiale video pe rețelele de socializare de tip Facebook, sau trimiterea de mesaje necenzurate
- Comentariile sau ofertele sexuale făcute de pe un profil fals online (adică prefăcându-te că ești altcineva)
- Atingerea, apucarea cuiva de o parte a corpului, sau ciupitul cuiva într-o manieră sexuală deliberată
- A trage de hainele cuiva și atingerea voluntară a cuiva atunci când treci pe lângă persoana respectivă cu un scop sexual
- A invita o persoană la o întâlnire în mod repetat, deși acea persoană a refuzat
Să trimiți mesaje sau imagini sexuale în timpul unei conversații în scris nu este o idee foarte bună, din mai multe considerente relevante. Acest lucru poate degenera în probleme atât pentru tine cât și pentru persoana către care trimiți mesajele chiar și în cazul în care te întâlnești sau ești într-o relație cu persoana respectivă. În anumite situații, aceste mesaje pot fi considerate hărțuire sexuală sau agresiune și pot avea consecințe foarte serioase. De asemenea, mesajele sau imaginile pe care le dorești a fi intime, private pot cădea în mâini nepotrivite și pot fi folosite cu scopul de a te face de rușine, de a intimida, sau umili. Chiar dacă trimiți poza altcuiva doar unei singure alte persoane, această poză poate fi ușor redirecționată către alte persoane sau postată online pentru a fi expusă publicului mai larg.
A forța o altă persoană să întreprindă activități pe care aceasta nu le dorește, precum săruturi, sex oral, sau contact sexual normal, trece de categoria hărțuirii sau persecutării sexuale. A forța pe cineva să întreprindă acțiuni sexuale se numește abuz sau agresiune sexuală sau viol, și reprezintă o infracțiune severă.
Flirt sau hărțuire?
Uneori persoanele care au un umor cu tentă sexuală sau folosesc diferite comentarii sexuale la adresa cuiva cataloghează acest comportament ca fiind flirt, și există tentația să faci și tu la fel. Așa încât, care este diferența între flirt și hărțuire sexuală?
Mai jos aveți trei exemple de flirt versus hărțuire:
- Tu și persoana de care îți place flirtați și amândoi începeți să glumiți în legătură cu trimiterea reciprocă de mesaje și imagini sexuale. Persoana de care îți place te întreabă dacă ai face așa ceva vreodată, moment în care tu răspunzi „Nici vorbă!”. În cazul unui flirt normal, aici este limita. Dar dacă cealaltă persoană pune presiune pe tine să trimiți poze cu tentă sexuală, în acest caz devine hărțuire sexuală.
- O persoană din clasa ta îți admiră noii blugi. Acesta e un compliment. Dar în cazul în care acea persoană menționează că blugii îți scot posteriorul în evidență, sau dacă face diverse comentarii despre părți ale corpului, această situație întrece limita.
- Cineva de care nu ești atras te invită la dans. Pare prea dur să îi spui că nu ești interesat, așa încât inventezi o scuză. Persoana mai încearcă încă de câteva ori, dar în cele din urmă înțelege aluzia ta. Aceasta este o interacțiune socială normală. Dar în cazul în care acea persoană se dă la tine într-un mod ciudat – precum face referire constant la sex și la corpul tău, îți trimite mesaje sexuale, apare mereu în locurile în care te afli, sau încearcă să te atingă, să te îmbrățișeze, sau te face să te simți inconfortabil – atunci comportamentul său este încadrat ca fiind hărțuire.
Unele situații pot fi jenante, dar totuși nu sunt în categoria de hărțuire. Un tip căruia îi scapă o înjurătură cu tentă sexuală pentru că i-a căzut tava cu prânzul e foarte puțin probabil să încerce să te hărțuiască sau să te deranjeze. Dar dacă cineva face sau spune lucruri sexuale ce te incomodează în mod deliberat, atunci este posibil ca acest comportament să fie hărțuire sexuală.
Nu ești sigur dacă e hărțuire sau nu? Pune-ți următoare întrebare „este această situație ceva ce mi-am dorit să se întâmple sau îmi doresc să se continue? Cum mă face să mă simt?”. Dacă nu pare în regulă, atunci discută cu un părinte, un profesor, un consilier, sau oricine altcineva în care ai încredere.
Cum să te descurci într-o situație de hărțuire sexuală?
Dacă ai impresia că ești hărțuit, nu te învinui. Persoanele care persecutează sau hărțuiesc sunt, în general, foarte bune manipulatoare. Sunt foarte buni la a învinovăți cealaltă persoană – și chiar și la a-și face victimele să se blameze singure. Cu toate acestea, nimeni nu este îndreptățit să hărțuiască sexual pe altcineva. Nu există motive de tipul „și-a cerut-o”.
Nu există o singură modalitate corectă de a reacționa la hărțuire sexuală. Fiecare situație este unică. Adesea poate fi de ajutor să îi ceri individului care te hărțuiește să se oprească. Adu-i la cunoștință faptul că modul lui de a se comporta nu ți se pare potrivit. Uneori, această intervenție poate fi suficientă, însă nu întotdeauna. Agresorul poate să nu se oprească. Acesta poate lua în râs cererea ta, și poate începe a te tachina și a te deranja chiar mai mult decât înainte.
Acesta este motivul pentru care este foarte important să împărtășești experiențele tale cu un adult în care ai încredere. Există un părinte, o rudă, un antrenor, un profesor cu care simți că poți vorbi? Tot mai multe școli anagajează o persoană specializată pentru a discuta cu elevii despre problemele întâmpinate de tipul persecutării și al hărțuirii, așa încât află dacă există o astfel de funcție în școala ta.
Majoritatea școlilor au o politică împotriva hărțuirii si persecutării care te poate proteja. Întreabă un consilier, o asistentă medicală școlară, sau un administrator în ceea ce privește politica școlii unde înveți. Dacă observi că adultul cu care discuți nu îți ia în serios situația, vei fi nevoit să te repeți sau să găsești o altă persoană care va înțelege și te va asculta.
Nu există nicio îndoială că este destul de jenant la început să discuți cu altcineva despre hărțuirea sexuală. Dar acel sentiment de incomoditate dispare după câteva minute de conversație. În majoritatea cazurilor, a înștiința pe cineva de situația ta cât mai repede duce la rezultate mult mai prompte și la mai puține probleme, așa că efortul merită.
A ține evidența evenimentelor pe care le-ai experimentat poate fi de foarte mult ajutor. Notează-ți date și descrieri scurte ale întâmplărilor într-un jurnal. Salvează orice imagini ofensatoare, materiale video, mesaje text drept dovezi. În acest fel vei dispune de ele în cazul în care școala sau familia vor fi nevoite să acționeze și să ia măsuri din punct de vedere legal. Pentru a evita să treci din nou prin aceleași sentimente, salvează aceste dovezi într-un loc pe care să nu-l vezi în fiecare zi.
Dacă vezi ceva, ia atitudine
Martorii joacă un rol important în stoparea fenomenelor de persecutare și hărțuire sexuală. Dacă observi să cineva este hărțuit, ia atitudine. Dacă te simți în siguranță să intervi, spune-i persoanei care este persecutată „Haide să plecăm de aici”. Probabil nu este o idee bună să încerci să schimbi comportamentul agresorului de unul singur, dar este foarte bine să îi aduci acestuia la cunoștință că alte persoane exterioare situației observă ce se întâmplă și se vor implica dacă va fi nevoie.
Dacă nu simți că poți interveni la momentul în care observi incidentul, raportează totuși evenimentul unui profesor sau directorului. Nu trebuie să te simți trădător. Pur și simplu ai acționat în virtutea moralității. Nimeni nu merită să fie supus hărțuirii. De asemenea, poți discuta cu victima ulterior și îți poți oferi ajutorul și sprijinul. Spune-i că nu consideri că ceea ce se întâmplă este normal și sfătuiește persoana respectivă ce să facă pentru a se descurca cu astfel de comportament.
Dacă suspectezi ceva…
Nu întotdeauna vei observa în mod concret situații de hărțuire sau persecutare. Un prieten care poate experimenta astfel de comportament este posibil să nu discute despre acest aspect.
Dar uneori, oamenii se comportă ca și când ceva ar fi în neregulă chiar dacă nu vorbesc despre asta. De exemplu, poate că un prieten care în mod normal este jovial, pare trist, îngrijorat, sau distras. Poate că unul dintre prietenii tăi nu pare să mai fie interesat în a ieși în oraș sau a face diverse activități pe care în mod normal nu le-ar fi refuzat. Poate că un amic evită să vină la școală sau are rezultate din ce în ce mai slabe. Astfel de schimbări în comportamentul cuiva sunt adesea semnale cum că ceva se întâmplă. Poate să nu fie vorba despre persecutare sau hărțuire sexuală, întrucât alternările în stare de spirit sau schimbările de alimentație pot fi semne ale multor altor probleme sau situații. Dar este totuși o oportunitate să aflii dacă totul este în regulă și dacă persoana respectivă are nevoie de ajutor.