Dinții tăi

0
2130

Muști dintr-un măr, apoi încerci să vorbești cu un prieten despre tema de la matematică de ieri. Deodată, ceva se simte ciudat -unul dintre dinții tăi de lapte a căzut! Era  slăbit de o veșnicie, și acum uite-l aici, chiar în mâna ta. Ai acum un spațiu liber între dinții tăi, suficient de mare cât să încapă un pai pentru suc.

Înainte să pui acel dinte sub pernă, știai că este mai important decât lasă aparența să se vadă? Un singur dinte are multe părți diferite, care îl fac să funcționeze. Dinții joacă un rol important în viața ta de zi cu zi. Nu numai că îți permit să mănânci lucruri ca și merele, dar, te ajută și să vorbești. Deci, să vorbim despre dinți!

Micuții dinți!

Spre deosebire de inima și creierul tău, dinții tăi nu erau gata de „muncă” încă din ziua în care te-ai născut. Cu toate că bebelușii au începuturile primilor dinți încă dinainte să se nască, dinții nu sunt vizibili până când aceștia împlinesc 6 până la 12 luni.

După ce primul dinte iese la suprafață, din ce în ce mai mulți încep să devină vizibili. Majoritatea copiilor au primul set de dinți până împlinesc 3 ani. Aceștia se numesc dinți primari, dinți de bebeluși sau de lapte și sunt 20 la număr. Când copilul ajunge la vârsta de 5-6 ani, acești dinți încep să cadă unul câte unul.

Un dinte primar cade pentru că este împins de dintele permanent, care se află chiar sub el. Încet, dintele permanent crește și înlocuiește dintele primar. Până la vârsta de 12-13 ani, majoritatea copiilor și-au pierdut toți dinții primari și au un nou set de dinți, pe cei permanenți.

Sunt 32 de dinți permanenți în total – cu 12 mai mulți decât setul original. Majoritatea oamenilor au 4 dinți (numiți „dinți de minte”) care cresc în spatele gurii, în perioada de vârstă 17-25 de ani. Aceștia completează setul unui adult, 32 de dinți.

Citeste  Cum să faci mușchi

Turul dinților

Hai să facem un tur al dinților tăi! Uită-te în oglindă la dinții tăi sau verifică zâmbetul unui prieten. Partea dintelui pe care o poți vedea, cea neacoperită de gingie (gingiile sunt părțile cărnoase de culoare roz) se numește coroană. Coroana fiecărui dinte este acoperită cu smalț care este foarte tare și strălucitor. Smalțul este o substanță foarte rezistentă și se comportă ca bodyguard-ul personal al dinților. Smalțul funcționează ca o barieră, protejând părțile interioare ale dinților.

Dacă ai putea să îndepărtezi smalțul vei găsi dentina. Dentina reprezintă cea mai mare parte a dintelui. Deși nu este la fel de rezistentă ca și smalțul, este de asemenea, foarte grea. Dentina protejează partea interioară a dintelui numită pulpă. Pulpa este locul în care se găsesc terminațiile nervoase și sursa de sânge a dintelui. Când mănânci supă fierbinte, muști dintr-o înghețată foarte rece, cazi și îți rănești un dinte sau faci o carie, pulpa este cea care doare. Terminațiile nervoase din interiorul pulpei trimit mesaje creierului despre ceea ce se întâmplă („Acea înghețată este prea rece!”). Pulpa conține de asemenea și vasele de sânge ale dintelui, care hrănesc dintele și îl mențin în viață și sănătos.

Pulpa se continuă până la rădăcina dintelui, care este sub gingie. Cimentul reprezintă rădăcina dintelui, care este ancorată de osul fălcii.

Tipuri de dinți

Probabil că ai observat că ai diferite tipuri de dinți permanenți în gură. Fiecare are funcția lui.

Primii tăi dinți din față și dinții din fiecare parte a lor, sunt incisivii. Sunt patru sus și patru jos.

Incisivii au o formă de mici dălți cu terminații plate și ușor ascuțite. Aceștia sunt folosiți pentru tăiatul și mărunțitul mâncării. Gândește-te la mărul pe care l-ai mâncat: ți-ai folosit incisivii să zdrobești coaja mărului.

Citeste  Cum alegi rolele pentru copii

Dinții ascuțiți de lângă incisivi sunt numiți canini. Sunt patru – doi deasupra și doi dedesubt. Deoarece acești dinți sunt ascuțiți, ajută să sfâșâi mâncarea.

Lângă canini se află premolarii care se numesc și dinți bicuspizi. Ai opt premolari în total, patru sus și patru jos. Trebuie să deschizi gura mai mult, pentru a-i putea observa, dar când o faci, vei vedea că forma lor este complet diferită de cea a caninilor și a incisivilor. Premolarii sunt mai mari, mai puternici și au creste care îi fac perfecți pentru strivirea și măcinarea mâncării.

Dacă îți deschizi gura foarte mult, îți vei vedea molarii. Ai opt din aceștia, patru sus și patru jos. Câteodată aceștia sunt numiți molarii de 6 ani sau de 12 ani pentru că atunci apar.

Molarii sunt cei mai puternici din „bandă”. Sunt chiar mai largi și mai puternici decât premolarii, și au mai multe creste. Molarii lucrează aproape de limbă, pentru a te ajuta să înghiți mâncarea. Cum? Limba aduce mâncarea mestecată spre spatele gurii unde molarii o strivesc până când este gata să fie înghițită.

Cum am menționat mai devreme, ultimii dinți pe care îi primește o persoană, sunt cei de minte. Se numesc de asemenea „molarii de ordinul trei”. Sunt departe, în spatele gurii de-o parte și de alta.

Dinții de minte ar putea fi îndepărtați, deoarece pot cauza probleme în gura unei persoane. Unii oameni cred că dinții de minte au fost folosiți de oameni cu milioane de ani în urmă, când oamenii aveau fălci mai mari și mâncau alimente ce necesitau un timp îndelungat de mestecare. Se crede că au fost numiți dinți de minte (înțelepciune), pentru că apar mai târziu în viață, când o persoană devine mai în vârstă și mai înțeleaptă.

Discuția despre dinți

Dinții tăi sunt nemaipomeniți pentru mestecat, dar ai nevoie de ei și pentru vorbit. Diferiți dinți lucrează împreună cu limba ta, pentru a te ajuta să realizezi sunete. Încearcă să spui cuvântul „dinte” și observă cum limba ta lovește mai întâi partea interioară a incisivilor, pentru a forma sunetul „d”.

Citeste  Cele mai bune role – cum alegem

Și, dacă îți place să cânți „la la la la la”, le poți mulțumi acelor dinți, de fiecare dată când cânți o melodie. Fii atent la ce se întâmplă cu dinții și limba, de fiecare dată când faci sunetul „l”.

Tratează-ți dinții cu bunătate

Spălatul dinților cu pastă de dinți pe bază de fluor este secretul, când vine vorba de menținerea dinților în formă. Încearcă să îi speli după ce mănânci sau cel puțin de 2 ori pe zi. Este, în mod special important, să îi speli înainte de somn.

Cea mai bună cale de a-ți spăla dinții este circular – repetă mișcarea până ai acoperit întreaga suprafață a dinților. Spală de jos în sus, mai degrabă, decât dintr-o parte în alta. Vei vrea să îți cureți și spațiul dintre dinți cu ața dentară (o ață specială pentru curățatul dinților) cel puțin o dată pe zi. Poți să îți speli și limba pentru a-ți menține respirația proaspătă. Dentistul îți va recomanda și o apă de gură fără alcool.

Este, de asemenea, important să îți vizitezi experții preferați ai dinților – dentistul și igienistul dentar. În timpul acestor programări, vor verifica orice problemă și îți vor curăța dinții. Câteodată, dentistul îți va face o radiografie, pentru a avea o imagine mai bună despre ceea ce se întâmplă în gura ta. Îți poți face un tratament cu fluor cât timp ești acolo.

Între vizitele la dentist, îți poți preveni problemele dentare, prin reducerea gustărilor ce conțin zahăr și prin reducerea sucurilor. Zahărul îți poate afecta dinții și îți poate provoca carii dentare. Dar, dacă îți vei îngriji dinții acum, vei mesteca precum un campion, tot restul vieții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.