Ce sunt?
Verucile genitale sunt negi (condiloame) aflați în apropierea sau la nivelul zonelor genitale ale unei persoane. În cazul fetelor, se vor găsi pe sau în apropierea vulvei (zona genitală externă), vaginului, colului uterin, sau anusului. În cazul băieților, se vor găsi pe sau în apropierea penisului, scrotului sau anusului.
Verucile apar ca niște umflături sau excrescențe. Pot fi plane sau ridicate, unice sau multiple, mici sau mari. Tind să fie albicioase sau de culoarea pielii. Nu sunt întotdeauna ușor de observat, astfel încât persoanele care au veruci genitale, de multe ori nu știu că le au.
Verucile genitale sunt cauzate de un grup de virusuri numite HPV (virusul papiloma uman). Există mai mult de 100 de tipuri de virus HPV. Unele dintre ele provoacă un fel de negi vizibili pe mâinile și picioarele oamenilor. Verucile genitale și tipurile de negi de pe mâini și picioare sunt, de obicei, cauzate de tipuri diferite de virus HPV.
Mai mult de 40 de tipuri de virusuri HPV pot cauza verucile genitale. Verucile genitale pot fi transmise de la o persoana la alta prin contact sexual intim (atingând organele genitale ale cuiva sau în cazul sexului vaginal, oral sau anal). În unele cazuri rare, verucile genitale sunt transmise de la mamă copilului ei, în timpul nașterii.
Infecțiile cu virusul HPV sunt frecvente la adolescenți și adulți tineri. Cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare, cu atât mai crescut este riscul ca persoana să contracteze infecția cu virusul HPV.
Cum se poate ști dacă cineva este infectat cu virusul HPV?
Majoritatea infecțiilor cu virusul HPV nu au semne sau simptome. Este posibil ca cineva să fie infectat și să transmită boala unei alte persoane, fără să știe.
Unele persoane prezintă veruci vizibile. Cu toate că verucile pot provoca durere, mâncărime, sau stare de disconfort, de cele mai multe ori, însă, acestea lipsesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii nu știu că au veruci genitale.
Medicii pot diagnostica verucile prin examinarea atentă a pielii (uneori cu o lupa) și folosind o soluție specială pentru a le face mai ușor vizibile. Testul Papanicolau poate ajuta doctorii să afle dacă cineva are o infecție cu virusul HPV.
Experții sunt de părere că, atunci când o verucă este prezentă, virusul poate fi mai contagios. Dar infecția cu HPV se poate răspândi în continuare, chiar în absența verucilor.
Când apar simptomele?
Verucile pot apărea în orice moment, de la câteva săptămâni la câteva luni după ce o persoană a fost expusă la virusuri. Uneori, poate dura o perioadă mai lungă de timp până la apariție, deoarece virusul poate trăi în organism pentru un timp foarte lung înainte de apariția verucilor.
Când să te prezinți la medic
Consultă-ți medicul, ginecologul sau programează-te la control într-o clinică în cazul în care:
- ești activ din punct de vedere sexual, ai fost în trecut sau ai venit în contact cu organele genitale ale cuiva,
- ai o umflătură sau nodul „acolo jos”,
- crezi că ai putea avea veruci genitale,
- ai avut un/o partener/ă care ar putea avea veruci genitale.
Deoarece multe persoane care sunt infectate cu virusul HPV nu prezintă nici un simptom, toată lumea care are activitate sexuală ar trebui să se prezinte pentru controale medicale periodice și să comunice medicului istoricul sexual.
Nu toate umflăturile de la nivelul organelor genitale ale unei persoane sunt veruci. Unele pot fi coșuri, alte infecții, sau excrescențe. Apelează la medicul tău pentru ajutor – el sau ea te poate ajuta, dându-și seama ce este acea umflătură și ce se poate face.
Ce se poate întâmpla?
În cazul în care o persoana nu se tratează, verucile genitale se pot mări și se multiplică. Chiar dacă negii dispar de la sine, virusul este încă în organism. Asta înseamnă că verucile pot reveni sau virusul se poate transmite altor persoane.
Cum se pot preveni?
Cel mai bun mod de a evita verucile genitale este de a nu avea activitate sexuală de nici un fel (abstinență). Asta înseamnă absența sexului vaginal, oral sau anal. Prevenirea infecției cu HPV înseamnă, de asemenea, a nu atinge organele genitale ale cuiva care este infectat cu virusul HPV.
Persoanele care au activitate sexuala ar trebui sa folosească un prezervativ, de fiecare dată, pentru a se proteja împotriva BTS. Prezervativele sunt un bun mijloc de apărare împotriva verucilor, dar ele nu pot oferi o protecție completă. Asta deoarece virusul se poate răspândi de la sau la părți ale organelor genitale neacoperite de un prezervativ.
Medicii recomandă persoanelor de sex feminin între 11 și 26 ani și celor de sex masculin între 11 și 21 ani să se vaccineze împotriva virusului HPV. Vaccinul protejează împotriva unor tipuri de virus HPV care cauzează verucile genitale și anumite tipuri de cancer.
Cum se tratează verucile?
Nu există nici un tratament curativ care să te scape complet de virusul papiloma uman. Dar tratamentele pot reduce numărul verucilor – sau pot grăbi evoluția lor. Atunci când verucile dispar, virusul este încă acolo. S-ar putea transmite în continuare la altcineva.
Un medic va face o examinare, va pune un diagnostic și apoi va oferi un tratament, dacă este necesar. Pot fi utilizate o serie de tratamente diferite în funcție de locul în care sunt localizate verucile, de dimensiunile, și numărul lor. Medicul poate aplica medicamente speciale pe veruci sau le poate elimina, cu tratamente, cum ar fi terapia cu laser sau cea chimică „de congelare.”
Uneori, verucile reapar, astfel încât s-ar putea să fie nevoie de o nouă vizită la medic. Persoanele cu care ați întreținut relații sexuale ar trebui, de asemenea, să fie verificate pentru verucile genitale.