Ce se ascunde în spatele primului an al creșterii în greutate?
Toată lumea a auzit avertismente cu privire la creșterea în greutate, dar este adevărat că mulți studenți se îngrașă cu aproximativ 7 kilograme, în timpul primului an de facultate?
Studiile recente au arătat că, într-adevăr, unii boboci sunt mai predispuși procesului de îngrășare decât alții – dar asta nu înseamnă neapărat că se vor îngrășa cu exact 7 kilograme, plus că, procesul de îngrășare poate să nu aibă loc pe deplin în timpul primului an de facultate. Deși pot părea a fi vești bune, nu sunt. Medicii sunt îngrijorați că studenții care se îngrașă treptat, stabilesc un tipar al creșterii în greutate care ar putea avea urmări grave dacă ar continua.
Sondajele arată că studenții au o medie de îngrășare cuprinsă între 2 si 6 kilograme, de-a lungul primilor doi ani de studenție. Mare parte a acestei creșteri în greutate are loc în timpul primului semestru al primului an de facultate.
Studenția este o sursă continuă de tentații. Ești pe cont propriu, liber să mănânci tot ce vrei, când vrei. Poți să îți umpli până la refuz farfuria în sala de mese, să înfuleci grămezi de cartofi prăjiți și înghețată, să te răsfeți cu gustări dulci sau sărate pentru a face față nopților albe de studiu. Nu doar atât, dar este posibil să nu ai parte de prea mult sport, ca în liceu.
Facultatea este și un timp al schimbării, iar stresul adaptării te poate face să mănânci în exces. Adesea, oamenii mănâncă pentru că suferă de anxietate, sunt stresați ori le e dor de casă sau sunt triști, toate acestea pot face parte din procesul de acomodare.
Ar trebui să mă îngrijoreze creșterea în greutate?
Unele creșteri în greutate sunt absolut normale, pe măsură ce corpul adolescentin se dezvoltă și apar schimbări de metabolism. Dar creșterile rapide și pronunțate în greutate pot deveni o problemă.
Luarea în greutate, ce trece peste pragul normal înseamnă probleme de sănătate. Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la hipertensiune arterială, nivel ridicat de colesterol, dispnee ( „greutate în respirație în boli cardiace sau respiratorii”, conform DEX) și probleme cu articulațiile. Cei care au probleme cu excesul de greutate în adolescență au o probabilitate mai mare de a fi supraponderali ca adulți. Dieta deficitară și lipsa exercițiilor fizice din timpul anilor de studenție, pot duce mai târziu la boli de inimă, diabet zaharat de tip 2 sau obezitate și pot crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Chiar și fără creșterea în greutate, alegerile alimentare nesănătoase nu vor oferi echilibrul de substanţe nutritive de care ai nevoie pentru a ține pasul cu cerințele facultății. Vei observa lipsa de energie din organism, iar puterea de concentrare și memorare vor avea de suferit. Statisticile arată, de asemenea, că tot mai mulți studenți consumă mai puține fructe și legume decât cele cinci porții recomandate zilnic.
Ce să fac dacă iau în greutate?
Dacă te îngrași, nu te panica. Reevaluează-ți obiceiurile alimentare și cele fizice, și, ia măsuri.
Într-un studiu în care studenții din primul an de facultate au consumat o medie de doar 174 de calorii în plus, pe zi, s-a observat că s-au îngrășat doar 2 kilograme în 12 săptămâni. Așa că, dacă bem cu o doză de suc mai puțin, reducem gustarea de seară și vom fi mai activi, ne aflăm pe drumul cel bun.
Poate fi tentant să alegem calea cea mai ușoară, cum ar fi săritul peste mese sau ultima dietă la modă, dar aceste metode nu vor avea rezultate pe termen lung. Cea mai eficientă metodă este de a face mici schimbări în regimul alimentar pe care știi că le poți respecta.
Cum pot evita creșterea în greutate?
Cel mai bun mod de a învinge luarea în greutate este prevenirea ei. Obiceiurile sănătoase, cum ar fi o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și suficient somn, pot face mai mult decât să țină la distanță kilogramele în plus – pot să te mențină sănătos. Adoptarea unor măsuri simple, poate avea un impact mare astăzi, dar și în anii ce vor veni.
Adoptă un comportament alimentar adecvat!
Iată câteva moduri de a avea o atitudine corectă față de mâncare:
- Evită să mânânci când ești stresat, în timp ce studiezi sau te uiți la TV.
- Mânâncă pe îndelete.
- Mânăncă la ore regulate și încearcă să nu sari peste mese.
- Redu consumul de gustări între mese și seara târziu înainte de culcare.
- Alege un mix de alimente nutritive.
- Optează pentru alimente sărace în grăsimi atunci când se poate, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsime, în loc de laptele integral sau un dressing de salată ușor, în detrimentul unuia plin de grăsimi.
- Fii atent la mărimea porțiilor de mâncare.
- Rezistă tentației de a cere porții în plus.
- Stai departe de automate și fast-food.
- Păstrează la îndemână în camera ta gustări sănătoase, cum ar fi fructele și legumele.
- Înlocuiește băuturile răcoritoare cu apa plată sau cu lapte degresat.
Fii conștient de atitudinea ta față de mâncare.
Dacă ajungi obsedat de alimentație sau de greutatea pe care o ai sau te simți vinovat cu privire la ceea ce mânânci, cere sfatul medicului tău sau îndrumare de la cineva de la centrul de sănătate pentru studenți.
Află mai multe despre nutriție. Multe școli au consilieri de nutriție. Dacă instituția ta nu are, vorbește cu cineva din personalul serviciilor de sănătate pentru studenți despre nutriție și despre cum să alegi mâncarea sănătoasă în sala de mese.
Modificarea stilului de viață pentru a controla greutatea corporală
Câteva modificări ale stilului de viață pot ajuta oamenii să-și gestioneze greutatea corporală.
Iată câteva idei pe care le poți încerca:
Ai grijă la consumul de alcool. Excesul de alcool nu doar că duce la probleme de sănătate, dar berea și alcoolul sunt bogate în calorii și pot provoca creșterea în greutate (de ce crezi că se numește „burtă de bere”?).
Fumatul este un alt vinovat. Cu toate că țigările pot suprima apetitul, fumatul poate face ca exercițiile fizice și activitățile obișnuite, cum ar fi mersul pe jos în campus sau urcatul scărilor, mai dificile – să nu mai vorbim că poate provoca probleme cardiace și pulmonare și crește riscul de a face cancer.
Mulți fumători care au renunțat la acest obicei, au descoperit că au mai multă energie în lupta cu kilogramele, în plus, au putut face și sport.
Și tu poți evita creșterea în greutate, iar prin renunțarea la fumat, șansele de reușită sunt mai mari. Dacă vrei să renunți la fumat, nu trebuie să o faci singur. Cineva de la centrul de sănătate pentru studenți te poate îndruma spre programe specializate și îți poate oferi sfaturi și sprijin.
Fă mișcare! Cercetătorii au descoperit că elevii care au făcut sport cel puțin de 3 ori pe săptămână, au avut mai multe șanse de a raporta o sănătate fizică mai bună și o stare de spirit mai satisfăcătoare decât cei care nu au făcut sport. Ba mai mult decât atât, ei și-au folosit timpul într-un mod cât mai productiv cu putință.
Constatarea rezultatelor exercițiilor fizice, nu trebuie să fie așa de grea cum ar putea să pară. Încearcă să introduci în rutina ta, cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, jogging, înotul sau antrenamentul la sală și vei putea simți și vedea rezultatele. Dacă vrei altceva, poți oricând să optezi pentru ciclism sau drumeții sau te poți înscrie la un curs de arte marțiale. Participarea la un curs de slăbit cu un program regulat, poate motiva oamenii să-și urmeze obiectivele.
Dacă aceste forme de exerciții fizice nu îți sunt pe plac, poți să ai parte de cele 30 de minute de antrenament, alegând să mergi la pas vioi prin campus, să urci scările în loc să iei liftul, sau să mergi cu bicicleta până la școală. Ia-ți timp – chiar și câteva minute – să te miști puțin în jur, să faci câțiva pași și să îți relaxezi mușchii, dacă ai stat prea mult pe scaun, mai ales în timpul perioadelor de studiu.
Dormi suficient. Studiile recente au arătat că există o legătură surprinzătoare între somnul regulat si greutatea corporală normală. Somnul este și un aliat de nădejde în a controla stresul ce te poate face să mănânci în exces. Așa că, faceți din somnul sănătos o prioritate.
Iată câteva metode despre cum poți avea parte de un somn de calitate:
- Respectă programul de somn, fixează o oră la care să te culci seara și o oră la care să te trezești dimineața.
- Nu exagera cu dormitul în timpul zilei.
- Evită cafeina seara, înainte de culcare.
- Evită exercițiile fizice, să te uiți la TV sau să asculți muzică la volum prea tare seara, înainte de culcare.
Creșterea în greutate în primul an de studenție nu este inevitabilă. Este posibil să ai parte de suișuri și coborâșuri, dar câteva schimbări simple în viața de zi cu zi, pot să te apere de kilogramele în plus, menținându-te în același timp sănătos, atât psihic, cât și fizic.