Îmi place să mănânc sănătos – produse alimentare proaspete, locale, care nu au nevoie de zile întregi ca să ajungă la tine! Mi-am transformat acest interes într-o afacere de patiserie și cofetărie care s-a extins și a devenit din ce în ce mai populară. Eu folosesc ouă proaspete de la fermele locale, făină spelta organică, unt natural. Fără conservanți. Fără acizi grași trans. Dacă un ingredient are o denumire atât de complicată încât nu îl pot pronunța, atunci cu siguranță nu îl voi folosi sau consuma!
Cum am început
Mi-am descoperit pasiunea pentru copt și gătit când aveam 8 ani (eu având acum 15). Cam în acea perioadă, mama mea a aflat că are alergie la grâu, ceea ce înseamnă că nu poate mânca tipul de făină pe care cei mai mulți oameni o mănâncă. Dar ea este alergică doar la grâu, nu gluten, astfel încât poate consuma un anumit tip de făină numită făină de alac.
Pentru că renunțase la multe dintre alimentele ei preferate, am început sa experimentez cu făina de alac pentru a vedea dacă aș putea prepara câteva dintre mâncărurile ei preferate de care nu mai avea parte. Făina de alac are un alt tip de proteină, care este mai ușor de digerat, deci este o alternativă foarte bună pentru unii oameni care sunt alergici la grâu. (Conține gluten, așa că oamenii cu boală celiacă nu o pot consuma ).
Am descoperit că îmi place lucrul în bucătărie. În scurt timp am pregătit multe dintre mesele și toate produsele de patiserie pentru casa noastră.
Oportunitatea bate la ușă – Apoi mai bate o dată
Am început să lucrez cu Martin Ruiz care a avea o brutărie. El își vindea produsele la o piață a fermierilor locali. La început am lucrat la piață, dar am început repede să mă apuc de copt și gătit.
Martin a decis să urmeze alte interese de afaceri așa că l-am întrebat dacă pot să mă ocup eu de brutărie în locul lui. Am fost extrem de încântat! După câteva luni, am văzut într-o zi, la piață, un anunț prin care un lanț național cu produse alimentare sănătoase era în căutare de furnizori locali. Până în acel moment gătisem produse doar pentru piețele fermierilor. Dar această ocazie se potrivea cu planurile mele de a oferi produse proaspete coapte, gustări spelta pentru persoanele care nu pot consuma grâu.
Am trimis o cerere și câteva mostre pentru a vedea dacă produsele mele sunt potrivite nevoilor lor. Am așteptat timp de aproximativ o lună și am fost înștiințat că am fost acceptat! Pe parcursul următoarelor câteva luni, lucrurile au început să se miște rapid. M-am întâlnit cu oamenii care făceau parte din lanțul de produse alimentare regionale. A trebuit să iau decizii cu privire la etichete, ambalaje și care produse să fie expediate primele. A trebuit să găsesc vânzători en-gros doritori să-mi vândă ingrediente la vrac, cum ar fi faina de alac.
Combinarea afacerii cu școala
Am parte de educație la domiciliu. Să am grijă de afacere face parte din educația mea. Trebuie să fac contabilitate pentru facturi și cheltuieli. Trebuie să calculez marjele (câți bani trebuie să fac pentru fiecare element). Trebuie să planific în avans pentru cheltuieli, cum ar fi livrările de făină, propan, ambalaje și etichete. Trebuie să fiu pregătit sau aș putea uita ceva important și să ratez o livrare.
În afaceri, cel mai important lucru este să te ții de cuvânt. Întotdeauna mă concentrez pe a face cel mai bun produs și a-l vedea în magazine. Chiar dacă lucrurile nu merg bine, trebuie să continui. Am trecut prin furtuni despre care am crezut că mi-ar sufla bucătăria, am pierdut electricitate sau apă (ambele lucruri te pot pune la pământ pentru un timp). Uneori lucrurile care nu merg bine, mai târziu se dovedesc a fi cel mai bun lucru care ți s-ar fi putut întâmpla. Mie îmi place să le numesc accidente fericite.
Acord aproximativ 17 ore pe săptămână (aici includ și contabilitatea) pentru afacerea mea. Planific lucrurile cu atenție ca să lucrez cât mai mult și cât mai repede posibil. Și învăț management: Tata îmi livrează produsele, deoarece nu am încă licență. Mama mă ajută cu o mulțime de detalii, inclusiv să mă conducă la bucătăria mea care este la 30 de kilometri depărtare.
Cei doi frați ai mei, Robert și Duncan, mă ajută cu ambalarea produselor și cu spălatul vaselor. Fratele meu mai mare, Robert, mă duce cu mașina când mama nu poate și este foarte priceput la repararea lucrurilor care se strică în bucătărie. Fiecare bucătărie are nevoie de o persoană bună care să o întrețină.
Cu toate că sunt ocupat, tot îmi fac timp pentru alte interese. În timpul meu liber, restaurez un Volkswagen Karmann Ghia din 1968. Întreaga mea familie adoră să lucreze cu mașinile.
Să Prăjiturim!
Filozofia mea privind alimentația sănătoasă este: „Alege produsele locale!“ Mănâncă produse proaspete (fără conservanți sau artificiale). Încearcă lucruri noi. Și sprijină afacerile și companiile locale. Mâncarea adusă de la kilometri depărtare este o risipă de resurse!