Alergia La Ouă

0
2600

Alergia La Ouă

Alergia la ouă nu trebuie percepută ca o tragedie – tot ce ai de făcut este să sari peste micul dejun și gata, problema rezolvată, nu-i așa? Greșit. Proteinele din ouă nu se găsesc doar în omlete (și cu toții știm că săritul peste micul dejun nu este o idee bună, oricum). Dacă suferi de această alergie înseamnă că trebuie să ai mare grijă la ceea ce mănânci și să citești cu atenție etichetele produselor alimentare. E mult de muncă, dar merită.

Ce Presupune Alergia la Ouă?

Ouăle nu sunt rele, dar corpul unei persoane care suferă de această alergie nu este de acord. De obicei, sistemul imunitar al organismului luptă împotriva infecțiilor de orice fel. Dar când o persoană este alergică la un anumit aliment, ca oul, de exemplu, sistemul imunitar reacționează la proteinele din alimentul respectiv.

Majoritatea persoanelor sunt alergice la albușul din ouă, dar sunt și persoane care nu tolerează gălbenușul. De fiecare dată când se consumă ouă, organismul le tratează ca pe niște invadatori periculoși. Sistemul imunitar răspunde prin crearea de anticorpi cu rolul de a lupta împotriva acestor invadatori, ce are ca efect eliberarea unor substanțe în organism, ca histaminele, substanțe care pot provoca unele reacții alergice și stări de rău.

Eliberarea acestor substanțe pot afecta organismul și pot provoca următoarele simptome:

  • Respirație greoaie și șuierătoare
  • Tuse
  • Răgușeală
  • Dureri de gât
  • Crampe stomacale
  • Greață și vărsături
  • Diaree
  • Ochi apoși, înroșiți și umflați
  • Urticarie
  • Pete roșii
  • Umflături
  • Scăderea tensiunii arteriale

Alergia la ou poate provoca reacții alergice severe precum anafilaxia. La început, se poate manifesta prin simptomele obișnuite, ca cele ale unei alergii mai puțin puternice, dar se poate agrava destul de repede. Poate determina dificultăți de respirație, te poate face să te simți amețit sau să-ți pierzi cunoștința. Dacă nu este tratată la timp, poate pune viața în pericol.

Alergia la ou poate apărea în copilărie, la copiii foarte mici, dar în timp ce majoritatea se vindecă înainte de a împlini 5 ani, alții nu sunt atât de norocoși și rămân alergici.

Vaccinurile se dezvoltă în culturi din celule de ou. Dacă ești alergic la acest aliment, întreabă medicul dacă este o idee bună să te vaccinezi. De cele mai multe ori este în regulă să primești doza de vaccin – dar nu cea cu aplicare nazală – dacă alergia este ușoară. O reacție ușoară se referă la simptome cum ar fi doar urticaria, și atât. De asemenea, dacă ești alergic la ou, ai grijă să primești injecția de vaccin în cabinetul unui medic, nu într-un supermarket sau într-o farmacie ori în oricare alt loc.

Citeste  Adolescența și Adolescenții

 

Cum Pot Medicii Fii Siguri că Ești Alergic la Ou

Dacă medicul tău este de părere că ești alergic la ou, mai mult ca sigur te va trimite la un medic alergolog pentru teste. Acesta îți va pune întrebări – ca, de exemplu – cât de des faci aceste reacții sau cât timp trece după ce ai consumat un anumit aliment și manifestarea simptomelor și dacă anumiți membri ai familiei suferă de afecțiuni, precum eczemă sau astm.

Medicul alergolog va face o testare cutanată ce implică plasarea de extracte lichide din proteine din ou pe braț sau spate, și de asemenea, va înțepa pielea puțin. Dacă la locul de testare apare o ușoară umflătură, însoțită de roșeață, înseamnă că pacientul este alergic la substanța investigată.

Înainte de a face un test cutanat este nevoie să încetezi să mai iei anumite medicamente pentru o perioadă de până la 5-7 zile. Medicamentele ca antihistaminele sau cele pentru răceală pot da peste cap testele alergologice. Întreabă personalul de la cabinetul alergologic ce medicamente nu ar trebui să mai iei și pentru cât timp.

Unii medici pot cere o recoltare de sânge, ce va fi trimisă la laborator unde va fi amestecată cu unele dintre substanțele alergene și verificate pentru un anticorp care cauzează alergii (un tip de proteine imune în organism) numit imunoglobulina E (IgE).

În unele cazuri, rezultatele pozitive ale testelor cutanate și de sânge nu sunt suficiente pentru a dovedi că reacțiile alergice ale unei persone sunt într-adevăr provocate de consumul de ouă. Așa că medicii, pot folosi ceea ce se numește provocarea alimentară pentru a stabili diagnosticul alergic.

În acest caz, provocarea alimentară constă în consumul de mâncăruri care conțin ouă, dar numai sub atenta supraveghere a unui medic. Dacă apar reacții alergice în urma consumului de ouă, atunci mai mult ca sigur persoana respectivă este alergică la ouă.

Tratamentul

Tratementul alergiei la ou înseamnă că trebuie să eviți consumul de ouă. Dar atât de multe mâncăruri sunt făcute cu ouă, încât e foarte dificil să știi ce poți mânca și ce nu. Este o idee bună să vorbești cu un medic dietetician pentru a lucra la un plan de nutriție care să conțină toate substanțele nutritive necesare în timp ce nu consumi produse care au ouă.

Citeste  5 Motive pentru Fete de a Face Sport

În cazul unei alergii la ouă este posibil ca medicul să îți ceară să porți mereu cu tine o doză de epinefrină pe care să o administrezi în caz de urgență. Epinefrina vine într-un injector portabil și este de dimensiunea unui marker mare; este și ușor de administrat – doctorul îți va arăta cum.

Dacă accidental consumi un aliment care conține ou și începi să ai reacții alergice grave, cum ar fi tumefierea gurii, dureri în piept sau repirație greoaie, este necesar să îți administrezi doza de epinefrină imediat, în timp ce suni la 112 și aștepți ambulanța. Întotdeauna sună după ambulanță dacă a fost nevoie să îți administrezi injecția de epinefrină.

Asigură-te că atât la școală, cât și acasă la prietenii tăi, dozele de epinefrină sunt la îndemână.

Întotdeauna să ai cu tine doza de epinefrină, pentru că doar așa poți ține în frâu reacțiile severe. De asemenea, este o idee bună să ai la îndemână și un antihistaminic ce se poate elibera fara prescripție medicață, pentru că poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei. Antihistaminicele ar trebui folosite pe lângă epinefrină și nu în locul acesteia.

Dacă ai avut nevoie urgentă de administrarea unei doze de epinefrină, cel mai bine ar fi să te vadă un doctor imediat, în caz că ai nevoie de tratament în continuare. Aproape o treime din șocurile anafilactice pot avea un al doilea val de simptome la numai câteva ore după primul șoc. Prin urmare, trebuie să fii ținut sub observație medicală timp de 4 până la 8 ore după reacția alergică.

Conviețuirea cu Alergia la Ou

Cea mai bună metodă de a afla dacă un aliment conține ouă este prin citirea etichetei.

Producătorii alimentelor vândute, trebuie să listeze pe etichetele alimentelor dacă acestea conțin oricare dintre cei mai obișnuiți alergeni. Așadar, trebuie să te uiți după afirmații precum „conține ingrediente pe bază de ou”, „fabricat folosind ouă” sau „produs într-o fabrică care procesează ouă”.

Totuși, pentru a fi sigur că produsele pe care le consumi nu conțin ouă, este mai bine să citești cu atenție etichetele alimentare pentru a te asigura că întreaga listă de ingrediente nu conține derivate din ouă. Acest lucru înseamnă că trebuie să întrebi și la restaurant sau când mânânci în vizită la un prieten.

Citeste  Tabara de Ski Pentru Copilul Tau

Cuvântul „ou” este ușor de văzut pe lista de ingrediente – de fiecare dată când vezi pe etichetele produselor alimentare acest cuvânt, vei ști să te ferești de acest produs. Dar, uneori, tabelul de ingrediente nu este chiar atât de ușor de citit.

Iată substanțele sub care numele de ou poate apărea pe etichetele alimentelor:

  • globulină;
  • lisozimă;
  • ovalbumină;
  • ovoglobulină;
  • ovotransferină
  • ovovitelină
  • vitelină.

Atunci când mănânci într-un restaurant sau acasă la un prieten, încearcă să afli modul în care alimentele sunt preparate și ce conțin. În unele cazuri, ai putea fi nevoit să îți aduci mâncarea la pachet. Atunci când mergi la cumpărături, caută alternative de ou la produsele alimentare, cum ar fi pastele care conțin ou. Persoanele cu alergie la ou pot constata că secțiunea de alimente bio din magazine, oferă cele mai multe opțiuni. În această secțiune se găsesc cele mai multe alimente vegane, care sunt fabricate fără ouă sau derivate ale acestora.

Atunci când îți gătești propria mâncare, poți să înlocuiești ouăle cu substitutele lor. Fiecare dintre acestea înlocuiește un ou (aceștia pot să nu funcționeze la fel de bine în rețete care necesită mai mult de trei ouă):

  • 1 linguriță de praf de copt, 1 lingură de apă și 1 lingură de oțet;
  • 1 linguriță de drojdie dizolvată în 3-4 linguri de apă;
  • 1 ½ linguri de apă + 1 ½ linguri de ulei + 1 linguriță praf de copt;
  • 1 pachet de granule de gelatină și două linguri de apă calduță;
  • 1 lingură de fructe piure, cum ar fi de caise sau de banane;
  • 1 lingură semințe de in încolțite + 3 linguri de apă.

Când gătești acasă, curăță bine ustensilele pe care le folosești în cazul în care au fost utilizate pentru produsele din ouă.

Deși numărul de persoane din Statele Unite, cu alergii alimentare este scăzut (puțin peste 1% din totalul populației), există o conștientizare tot mai mare cu privire la alergii alimentare. Acest lucru înseamnă că toată lumea – de la personalul unui restaurant și până la producătorii de alimente dă dovadă de empatie și este dispusă de a se acomoda nevoilor alimentare ale unei persoane.

Prin urmare, conviețuirea cu alergia la ou nu trebuie să fie un chin, trebuie doar să știm cum să ne adaptăm situației, pentru un trai decent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.